Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1883)

 ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ

 

 

Στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024, πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Ιωάννου, από το Φιλοθεΐτικο κελλί Παναγούδας Αγίου Όρους, π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας, π. Γρηγόριο Θεοδώρου, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Άγγελο Τσελώνη, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Χιλιομοδίου, τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια, ενώ παρέστη σύμπασα η Ι. Αδελφότητα ως και η Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αγίου Αθανασίου Πουλίτσας Καλλινίκη Μοναχή.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ο π. Εφραίμ, αναπτύσσοντας τον βίο και τις αρετές του Αγίου Σωφρονίου.

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Κορίνθιο Αγιορείτη π. Εφραίμ για την μεγάλη αγάπη που τρέφει για την Αποστολική μας Ι. Μητρόπολη και εξαιρέτως για την Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου της οποίας η ίδρυση χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επεξήγησε στους Πιστούς την έννοια του Σταυροπηγίου, επισημαίνοντας ότι στα θεμέλια της Ι. Μονής τοποθετείται ένας Σταυρός, προκειμένου αυτή Ι. Μονή να παραμένει ασάλευτη αλλά και να φαίνεται ότι ιδρύθηκε με την ευλογία και την άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η σημαντική και ιστορική αυτή Ι. Μονή κατέχει ως «προίκα» ανυπολόγιστη την Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, ο Οποίος, εκτός των άλλων, ξεχώρισε και για τον λόγο ότι οργάνωσε τους Ιεροσολυμίτες σε αντίσταση κατά των Περσών κατακτητών και εξασφάλισε από τον Χαλίφη Ομάρ, τον περίφημο Αχτιναμέ, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου εις τα προσκυνήματα των Ιεροσολύμων. Ο Άγιος, όντας άνθρωπος με βαθιά πίστη στον Θεό, διακρίθηκε ακόμα και για το χάρισμα της συγγραφής των εξαίρετων Ευχών του Μεγάλου Αγιασμού και βίων Αγίων.

Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας θυμήθηκε την μεταφορά της Κάρας του Αγίου Σωφρονίου στην Ρουμανία, προς προσκύνηση και ευλογία των εκεί Ορθοδόξων Χριστιανών, οι οποίοι ενθουσιασμένοι από αυτή την μεγάλη ευλογία συνέγραψαν ακολουθίες και τον βίο του Αγίου μέσα σε μια εβδομάδα. Εμείς, εμπνεόμενοι απ’ αυτό το γεγονός εκδώσαμε, με την επιμέλεια του π. Εφραίμ, τον οποίο ευχαριστώ για μια ακόμη φορά, βιβλίο με τον τίτλο «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ», για το οποίο η Γερόντισσα Ξένη παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο για την Ι. Μονή όσο και για την Κάρα του Αγίου.

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την ιδιαίτερη σχέση του με τον Άγιο Σωφρόνιο, αφού πριν από 45 έτη, σαν σήμερα, έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του και επεσήμανε με το ψαλμικό: «προωρμην τν Κριον νπιν μου διαπαντς» (Ψαλ. ιε’, 8) ότι τότε δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως μετά από τόσα χρόνια θα γινόταν Επίσκοπος στην Αποστολική Μητρόπολη της Κορίνθου και θα έβρισκε εδώ τον Άγιο, να τον περιμένει.

Την ίδια ημέρα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μετέβη στην Χαλκίδα όπου και ετέλεσε ευγνωμόνως Τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου πνευματικού του πατρός, κυρού Χρυσοστόμου Α’ του Βέργη!

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ» ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

 

 «Η θέση του πατέρα και η έννοια της πατρότητας στο σήμερα», ήταν το θέμα της εκδήλωσης, την οποία φιλοξένησε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου στην κατάμεστη «Κροκίδειο» Αίθουσα, το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024.

          Για το παραπάνω θέμα μίλησαν: 

       Η Ψυχαναλύτρια, Καθηγήτρια στο Γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο της Λουβαίν του Βελγίου, κ. Κωνσταντίνα Αγγιστριώτη - Πιράρ, η οποία έδωσε ευσύνοπτα και μέσω «κλινικών» παραδειγμάτων να κατανοηθεί η πατρική λειτουργία και η σημασία της.   

Ο κ. Γεώργιος Μπάρλας, Θεολόγος, Συνεργάτης του Περιοδικού και του Ραδιοφωνικού σταθμού «Πειραϊκή Εκκλησία», ο οποίος ερμήνευσε την πορεία επιστροφής του Ασώτου της γνωστής παραβολής στο «σπίτι» της αγάπης του Πατέρα που συγχωρεί, εκεί όπου «δούλοι, μισθωτοί και γιοί»  γίνονται δεκτοί, και

     Η Εφέτης κ. Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, η οποία παρουσίασε τις «μείζονες» διατάξεις και στοχεύσεις του Ν. 4800/2021 αναφορικά με τη συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δυο γονείς (και όχι μόνο και αποκλειστικά από τη μητέρα) σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου, αλλά και πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του παραπάνω νόμου. 

     Στο τέλος της εκδήλωσης, στην οποία παραβρέθηκαν Δικαστικοί Λειτουργοί, ο Εισαγγελέας και Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κορίνθου κ. Απόστολος Δεληγιάννης, Δικηγόροι, με επικεφαλής την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου κ. Παναγιώτα Επιβατινού, Επιστήμονες των κλάδων της Ψυχικής Υγείας, ο Διοικητής του Γ.Ν. Κορίνθου κ. Γρηγόριος Καρπούζης, Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πολλοί άλλοι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, σημείωσε ότι, όπως η Εκκλησία συμβουλεύεται εκεί όπου χρειάζεται τους ειδικούς, έτσι και οι ειδικοί θα πρέπει να επιδιώκουν τη συνεργασία με την Εκκλησία στα θέματα που αφορούν την Οικογένεια.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια