Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ (Φ. 1882)

 

 

    Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

 Η Κίνα αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά 7,2% το 2024




Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της για την άμυνα, ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο, αν και πολύ πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 7,2% το 2024, ρυθμό αμετάβλητο σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Το στοιχείο περιέχεται σε έγγραφο εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου. Προβλέπεται να δαπανηθούν 1,66 τρισεκ. γιούαν (231,4 δισ. δολάρια) για την άμυνα, ποσό χονδρικά υποτριπλάσιο από αυτό των στρατιωτικών δαπανών της Ουάσιγκτον.

Ο ασιατικός γίγαντας συνεχίζει την «λογική αύξηση» του αμυντικού προϋπολογισμού για να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία του, την ασφάλειά του και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα», εξήγησε τη Δευτέρα ο Λου Τσιντσιέν, εκπρόσωπος της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης κατά την τρέχουσα ετήσια σύνοδό της.

 

 

Mytilineos: Σε λειτουργία ο 2ος αεριοστρόβιλος στο Τομπρούκ της Λιβύης


 

 

Σε λειτουργία τέθηκε ο 2ος αεριοστρόβιλος στο έργο παραγωγής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, τροφοδοτώντας το δίκτυο της χώρας με επιπλέον 171MW, όπως ανακοίνωσε η Mytilineos. Μετά την ολοκλήρωσή της, η μονάδα θα είναι σε θέση να παρέχει περισσότερα από 740MW.

Ο πρώτος αεριοστρόβιλος ενεργοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και τέθηκε σε λειτουργία στο τέλος του έτους, ενισχύοντας το ενεργειακό σύστημα της χώρας με περίπου 160 MW. Ο τρίτος αεριοστρόβιλος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Μαρτίου και ο τελευταίος στα τέλη Μαΐου του 2024.

Η MYTILINEOS έχει αναλάβει τη μηχανολογική μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας 740 MW στο Τομπρούκ με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικό αέριο ή υγρό καύσιμο). Επιπλέον, η MYTILINEOS υπέγραψε πρόσφατα και προχωρά επίσης στις πρόσθετες εργασίες για τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

 

Την κατάθεση άλλων τριών ν/σ εντός του 2024 προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης



 

Την κατάθεση άλλων τριών νομοσχεδίων εντός του 2024- εκτός από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο- προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Τα νομοσχέδια αφορούν σε:

Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί μέσα στο 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.

Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις, επίσης με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Έχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες», είπε υπουργός.

Κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ.

 

 

Μέχρι που θα φτάσει η τιμή του χρυσού




Μια ανάσα από τα υψηλά του περασμένου Δεκεμβρίου, απέχει  πλέον η τιμή του χρυσού, που ξεπέρασε σήμερα τα 2.135 δολάρια την ουγκιά, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να συρρέουν στο ασφαλές καταφύγιο.

Η υψηλότερη τιμή του κίτρινου πολύτιμου μετάλλου είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2023, φθάνοντας 2.146 δολάρια την ουγκιά.

«Το αβέβαιο οικονομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, έχει αυξήσει τη ζήτηση των επενδυτών, σε μια περίοδο που η νομισματική πολιτική τόσο από την Fed όσο και από την ΕΚΤ τείνει προς χαλάρωση, η οποία ευνοεί περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν, όπως ο χρυσός», τονίζουν στην Ναυτεμπορική, παράγοντες της αγοράς στο Λονδίνο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, naftemporiki.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο του Derby. Συμμετέχει ως δημοσιογράφος στην ομάδα του Ορθού Λόγου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια