Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1880)

  















 

 

Η Συμφωνία Λονδίνου  και Ζυρίχης για την Κύπρο

Πριν από 65 χρόνια στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η τελική συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου). Οι Συμφωνίες ήταν οι Συνθήκες με τις οποίες τερματίστηκε η βρετανική κυριαρχία επί της Κύπρου και ιδρύθηκε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος. Οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου είχαν υπογραφεί η μεν πρώτη στη Ζυρίχης στις 11 Φεβρουαρίου του 1959 από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Αντνάν Μεντερές, πρωθυπουργούς, η δε δεύτερη στο Λονδίνο στις 19 Φεβρουαρίου του 1959, από τους δύο προαναφερθέντες συν τον Βρετανό ομόλογό τους Χάρολντ Μακμίλαν. 

Στις διαπραγματεύσεις τελικά κατέληξαν στην προεδρευόμενη δημοκρατία, με Έλληνα πρόεδρο και τούρκο αντιπρόεδρο, ο οποίος θα διέθετε βέτο για μια σειρά ζητημάτων στην άμυνα, εξωτερική πολιτική και αλλού.  Η συμφωνία απέτρεπε μεν την διχοτόμηση του σχεδίου Μακμίλλαν, όμως περιείχε ένα δομικό σφάλμα: το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων σε βέτο, θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετά μελλοντικά προβλήματα. Τότε κανείς δεν είχε προβλέψει πως η συγκεκριμένη διάταξη θα εξελισσόταν σε δυναμίτη. Αυτό που σκεφτόντουσαν ήταν να αποσπάσουν την συμφωνία των Βρετανών, του Μακαρίου και του Γρίβα.

Η Συμφωνία της Ζυρίχης ουσιαστικά κατέρρευσε το 1963, μετά από αλλαγές που επιχείρησε να κάνει ο Μακάριος στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας και τις σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που ακολούθησαν το 1963-64. Παρόλα αυτά, το Σύνταγμα που προέβλεπαν οι Συμφωνίες εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα στην Κύπρο, τροποποιημένο αρχικά λόγω της απόσυρσης των Τουρκοκυπρίων από την πολιτική ζωή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «13 Σημεία» του Μακάριου και στη συνέχεια λόγω της εισβολής. 

Οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου χρησιμοποιήθηκαν σαν δικαιολογία για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 μετά το πραξικόπημα Σαμψών κατά του Μακαρίου. Σύμφωνα με την Ελλάδα, η Συνθήκη Εγγυήσεων δεν έδινε στην Τουρκία το δικαίωμα ούτε για στρατιωτική δράση χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις, ούτε για παραμονή των στρατευμάτων της στο νησί μετά την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. 

Το 1983, η Τουρκία κήρυξε το κατεχόμενο κυπριακό έδαφος ώς "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Σε διεθνές επίπεδο, αυτό έχει αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα ψηφίσματα 353, 541, 544 ζητά από τις χώρες μέλη να μην αναγνωρίσουν το προτεκτοράτο της Τουρκίας στην Κύπρο, γιατί ήταν παράνομη η εισβολή και κατοχή του 38% της Μεγαλονήσου…

ΠΗΓΗ el.wikipedia      

 Ο "ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ"

 

 


 

Η απειλή πολέμου απαιτεί εγρήγορση...

Από τις στήλες της “Φωνής” μας έχουμε τονίσει αλλεπάλληλες φορές τη μεγάλη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία, το Κουρδικό και οι εσωτερικές διαμάχες επικράτησης των διαφόρων τάσεων μεταξύ του Ισλαμικού στοιχείου του Ερντογάν και των Κεμαλιστών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν με τα παπαγαλάκια του έγινε Σουλτάνος και τοποτηρητής.  Μας έχει κάνει εμάς τους Έλληνες να χάσουμε τον ύπνο μας από την επεκτατική  βουλιμία και το απύθμενο θράσος των παραβιάσεων του εναέριου και θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο.

Εκτός από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην απέναντι από την Τουρκία, Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη συνοχή του κράτους, όπως το άφησε στους διαδόχους του ο Κεμάλ Ατατούρκ. Οι εξελίξεις στο Κουρδικό δείχνουν ότι αποτελούν την Αχίλλειο πτέρνα της γείτονος, οι οποίες όμως επηρεάζουν τα μέγιστα τις σχέσεις Τουρκίας, Ελλάδος και Κύπρου. Μετά τη  σύγκρουση της Κυβέρνησης Ερντογάν με τους Κεμαλικούς και την προσπάθειά του να πάρει το πάνω χέρι από το κατεστημένο των Στρατοκρατών, του βαθέως κράτους, οι ισορροπίες έγιναν εύθραυστες στο εσωτερικό της χώρας. Αυτή τη μεγάλη πίεση η κυβέρνηση του Τ. Ερντογάν που διοικεί τη χώρα πάνω από είκοσι χρόνια, την εξωτερικεύει προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Ανασφάλεια στην Τουρκία, οι μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πιέσεις στο Κουρδικό, οδηγούν σε απαιτήσεις στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στα Ενεργειακά Αποθέματα. Είναι κακός σύμβουλος, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό μπλέξιμο τις τρεις χώρες, σε μία περίοδο, που γύρο μας γίνεται το έλα να δεις από καταστροφικούς πολέμους και γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Οι πληροφορίες σε επίπεδο Κουρδικού Προβλήματος είναι ενδεικτικές ότι το Κουρδικός δεν το αντέχει άλλο. Η Τουρκία, αντί να δώσει να δώσει ελευθερίες κινήσεων σtο PKK, το κυρίαρχο Απελευθερωτικό Κίνημα του Τουρκικού Κουρδιστάν το στοχοποιεί με αεροπορικές και επί του πεδίου ένοπλες επιχειρήσεις. Η κατάσταση στη Ν/Α Τουρκία με τη συναίνεση των ΗΠΑ έχει πάρει το δρόμο προς την Ανεξαρτητοποίηση και δημιουργία ανεξάρτητου Κράτους. Αυτό σημαίνει ότι, αν η Τουρκία δεν εμπλακεί στη δίνη ενός μεγάλου Πολέμου και διαλυθεί, θα εκτονώσει την όλη υπόθεση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου αναζητώντας ανταλλάγματα. Μήπως αυτό σημαίνει η εγρήγορση από μέρους της Ελλάδας; Έστω και αργά;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

 

 

Ο Εφιάλτης του «Μανιφέστου Καλλέργη»

 

Ενθυμούμαι ότι η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει στις 24 Ιουνίου 2015 ότι αναστέλλει μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή προσφύγων, που έχουν ζητήσει άσυλο, με το αιτιολογικό ότι έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες, που διαθέτει για τη φιλοξενία τους.  «Η βάρκα είναι γεμάτη» είχε πει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index, υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία ήταν αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.         

Προκειμένου να «προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα» η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που το κόμμα του επανεξελέγη τότε σε βουλευτικές εκλογές, αποφάσισε να αναστείλει τη ρύθμιση που αφορά τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ε.Ε. Έτσι, δεν επρόκειτο να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από χώρες-μέλη της ΕΕ. Τα λόγια του τα έκανε πράξη και γι΄αυτό ο Ουγγρικός Λαός τον εμπιστεύτηκε και του είπε, ¨Συνέχισε¨ μέχρι και σήμερα εν έτη 2024!

Η Αυστρία, η χώρα που είχε επηρεαστεί κυρίως από την απόφαση της Ουγγαρίας, επέκρινε σχεδόν αμέσως τις ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης. Η ίδια η Αυστρία έχει σταματήσει να εξετάζει τα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου, σε μια προσπάθεια να πιέσει άλλες χώρες της ΕΕ να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών όσο και του Βελιγραδίου. Παρόλα αυτά ο φράχτης κατασκευάστηκε και η χώρα έχει γίνει ένα φρούριο ό,που οι μετανάστες το αποφεύγουν.

Τα ίδια έπραξαν και οι Σκοπιανοί στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια λαθρομετανάστες, που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα με τις ευλογίες των Ελληνικών Κυβερνήσεων. που αποδυνάμωσε ακόμη και τον φράχτη του Έβρου, ενώ τα νησιά μας και το Αιγαίο μηδέ της Κορίνθου εξαιρουμένης έχουν γίνει ο εφιάλτης του Ελληνισμού. Γιατί δεν βγαίνουμε από Σέγκεν και Δουβλίνο, να δούμε χαίρι και προκοπή;

Γιατί καμία Δημόσια Αρχή δεν αντιδρά στον αφελληνισμό με την εφαρμογή του «Μανισφέστου Καλλέργη», που καταλύει Έθνη και δημιουργεί μελλοντικά πληθυσμούς μιγάδων με την λαθρομετανάστευση Αφρικανών και Ασιατών;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»



Ο Τούρκος δεν έχει φιλία και μπέσα…



Σύμφωνα με ελεύθερα δημοσιεύματα ιστοσελίδων, που διακινούνται με ωμές αλήθειες, παρουσιάζοντας την πραγματική εικόνα διακίνησης των λαθρομεταναστών, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας θα πρέπει να μας προβληματίσει. Επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά και το γεγονός ότι «ο Τούρκος φίλος δεν γίνεται». Μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές ωραιολογίες για τη Συμφωνία των Αθηνών, οι Τούρκοι, αφού πέτυχαν να περάσουν από τη «δεξαμενή του Σιλωάμ», παίρνοντας διαβατήριο δήθεν φιλίας με την Ελλάδα, επανήλθαν στην πάγια Στρατηγική αμφισβήτησης των πάντων.

Επέστρεψαν γράφοντας κανονικά … τη Συμφωνία, στην παλιά ρητορική τους με τα τουρκικά ΜΜΕ να μιλούν για απωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα, παρουσιάζοντάς τες σαν να πρόκειται για διεθνές έγκλημα. Συνέχισαν με το πες πες κάτι θα μείνει και την χιλιοειπωμένη φράση «Αποστρατικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου, Και αυτό, ενώ μας έχουν στην τσίτα δέκα και πλέον χρόνια με «την αιτία πολέμου» και την Στρατιά τους στη Σμύρνη να κάνει προσομοιώσεις πολεμικών ασκήσεων κατάληψης Ελληνικών νησιών. Άντε τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να μας πει ότι όλα πάνε καλά με τον Ερντογάν και την άρπαγα Τουρκία.

Μόλις προχθές ο Ανταποκριτής της Πόλης του 5Apostagma.gr Μ. Κωστίδης, αναφέρει σχέδια Τούρκων: για «Αποστρατικοποίηση» με αντάλλαγμα την απόσυρση των διεκδικήσεων επί των ελληνικών νησιών. Άντε τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να μας πει ότι όλα πάνε καλά με τον Ερντογάν και την άρπαγα Τουρκία και να δεχτεί αυτή την πρόταση. Δεν νομίζουμε πως θα πέσει η Ελλάδα ακόμη μία φορά θύμα των ραδιουργιών της Τουρκίας. Κανείς εχέφρων δεν ξεχνά πως ποδοπάτησε το 1974 την «Συμφωνία Κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο» με προέλαση του «Αττίλα ΙΙ», ο οποίος ολοκλήρωσε την κατάληψη του 38% της Μεγαλονήσου. Ο Τούρκος δεν έχει μπέσα.

Σύμφωνα με αυτά που διαβάζουμε ο Τουρκικός τύπος που είναι όργανο του Ερντογάν μας έχει «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», ανάλογα με τα συμφέροντά του και την πάγια τουρκική εξωτερική πολιτική, ενώ εμείς, ως πάγιες θέσεις δεν ακολουθούμε διαχρονική Στρατηγική. ΟΙ πολιτικοί μας είναι δέσμια του «Συνδρόμου της ήττας των Κομμουνιστών στον εμφύλιο 1946-1949», που αποφύγαμε να γίνουμε Σοβιετικός δορυφόρος.


Η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα, αλλά έχει κάνει και φάουλ. Δεν έχει άλλα περιθώρια Ελληνοπρεπούς υστεροφημίας. Οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς έχουν φτάσει στα όριά τους…

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια