Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1876)
















 

Η Ακρίβεια ρημάζει τα νοικοκυριά

Τα τρία τελευταία περίπου χρόνια από όταν κηρύχθηκε ο Ρωσοουκρανικός Πόλεμος η ακρίβεια της ζωής των Ελλήνων, αλλά και άλλων  Ευρωπαϊκών Λαών έχει γίνει αφόρητη. Η ακρίβεια που είναι εισαγόμενη, αφού δεν ελέγχεται κατά πως πρέπει η αγορά, έχει κτυπήσει κυρίως τα νοικοκυριά βαθιά  στην τσέπη των πολιτών. Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα φαίνεται ανίσχυρα να τιθασεύσουν τα μεγάλα καταστήματα, Αυτά τα Πολυκαταστήματα όπως δείχνουν τα γεγονότα βρήκαν τον μήνα που θρέφει τους δώδεκα, όπως προσφυώς λέγει και η παροιμία.

Παρατηρείται το φαινόμενο οι τιμές των προϊόντων που μας έρχονται στα SUPER MARKETS σε πολλά εισαγόμενα Προϊόντα πάρει σταθερά την ανιούσα. Συνεχώς ανεβαίνουν, ενώ τα καύσιμα αφού στην αρχή πήραν λίγο αύξηση σταθεροποιήθηκαν ή και μειώθηκαν οι τιμές τους. Σε έλεγχο τιμών σε αντίστοιχα πολυκαταστήματα της Γερμανίας και της Ολλανδίας οι τιμές στα ράφια της Ελλάδας είναι κατά πολύ ακριβότερες από τις δύο χώρες. Όσπρια, ζάχαρη, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά και πολλά άλλα πακέτα απέχουν πιο ψηλά από τις Ελληνικές τιμές.

Ένα μέσο ζευγάρι με δυο παιδιά, ενώ ήθελε για τα ψώνια μιας εβδομάδας περίπου 80 έως 100 ευρώ σήμερα για τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες δαπανάει πάνω από 150 ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 650 ευρώ τον μήνα.

Αν λάβουμε υπόψη πως υπάρχουν εκτός από τα είδη των πολυκαταστημάτων επιπλέον το κρέας, τυχόν ψάρια, τηλέφωνα, Φωτισμός και έξτρα έξοδα, ένας συνταξιούχος ή μισθωτός δύσκολα τα βγάζει πέρα το μήνα.

Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία που το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδας επιμένει τον διαχωρισμό από την ΔΕΗ των Δημοτικών τελών, την κράτηση για την ΕΡΤ και κάποια άλλα μικροέξοδα.

Είδαμε με ευχάριστη διάθεση την ανακοίνωση της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώνει προ τριημέρου την αύξηση των επιδομάτων για την τεκνοποιία ζευγαριών και την πολύτεκνη οικογένεια, προκειμένου να ενισχύσει τη βελτίωση του δημογραφικού προβλήματος. Παρά την αύξηση των δαπανών για τους απαραίτητους εξοπλισμούς της χώρας κάτι είναι κι αυτό. Ευοίωνη και η δήλωση του ΥΠΕΘΑ Ν. Δένδια για στροφή στην εγχώρια παραγωγή της πολεμικής βιομηχανίας. Καιρός είναι!...  Κάντε κάτι γιατί χανόμαστε…                            

 Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

 

 


 

Ανάγκη επιθετικής επιστροφής κατά της Τουρκίας…

Οργανωμένο τουρκικό σχέδιο για " τουρκικές περιουσίες" σε Ρόδο Κω, Δυτική Θράκη και Κρήτη, αναφέρει το 5Apostagma.gr. Μήπως είναι καιρός να ζητήσουμε και εμείς το ίδιο για τα άγια χώματα της Μικράς Ασίας, της Κύπρου και της Πόλης; Στο Πολυμελές Πρωτοδικείου Ρόδου θα εκδικαστούν την 15η Φεβρουαρίου 2024 οι αγωγές που άσκησαν 4 Τούρκοι διεκδικώντας αποζημίωση που αφορά σε de facto απαλλοτρίωση και στην αναγνώριση ακυρότητας των από 13 Μαΐου 1940 διαταγμάτων του Ιταλού κυβερνήτη για την απαλλοτρίωση δύο κτηματομερίδων στο Νιοχώρι, αναφέρει ο δημοσιογράφος Δαμιανός Αθανασίου.

Δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά για ένα τρομερό μηχανισμό διεκδίκησης "περιουσιών" Τούρκων που ζούσαν σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, τα οποία έως το 1948 ανήκαν στην Ιταλία. Όπως έγραψε η ροδίτικη εφημερίδα «δημοκρατική», με τις υπ’ αριθμ. 60 και 61/2022 αποφάσεις που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου κρίθηκαν ως μη ασκηθείσες λόγω λανθασμένης επίδοσής τους, οι δύο αγωγές που είχαν αρχικώς ασκήσει.

"Οι Τούρκοι, έκαναν αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και ακολούθως ενώπιον και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ως διάδοχου του Ιταλικού Δημοσίου.

Με τις υπ’ αριθμ. 465 και 466/2022 αποφάσεις του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, ανεστάλη η πρόοδος της δίκης αγωγών εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ως διαδόχου του Ιταλικού Δημοσίου που άσκησαν οι ίδιοι 4, μέχρις ότου δημοσιευθεί τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου επί όμοιων αγωγών που άσκησαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Πάνω από 100 τουρκικές ΜΚΟ έχουν ξεκινήσει δικαστική κινητοποίηση για την επιστροφή περιουσιών, που όπως υποστηρίζουν ανήκαν σε Τούρκους, οι οποίοι ζούσαν στα Δωδεκάνησα, ειδικά σε Κω, Ρόδο, Δυτική Θράκη και Κρήτη. Το θέμα, όπως προανήγγειλαν τουρκικά ΜΜΕ, θα μεταφερθεί μέσω των τουρκικών ενώσεων στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το ΕΔΑΔ", αναφέρει η τοπική εφημερίδα".

Όπως γνωρίζουμε διαχρονικά οι Τούρκοι, αν και αποτελούν μνημειώδες παράδειγμα κατάληψης, κατοχής κυρίαρχου ελληνικού εδάφους με συνακόλουθες γενοκτονίες και εκτοπίσεις, εφαρμόζουν μίαν άνευ προηγουμένου σταθερή εξωτερική πολιτική. Διαχρονικά επίμονη και στερεότυπη. Εμείς, ως Ελλάδα, πότε θα βάλουμε μυαλό και θα δούμε την Τουρκία, ως διεθνή καταληψία και εγκληματική, αλλά όχι σύμμαχο και φίλη, δίνοντας πολιτικό συγχωροχάρτι στον σύγχρονο Ερντογάν; Επιτέλους πότε;
 Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

 

 

 


 

Τα «Κανάλια μας υποχείρια Τουρκικής προπαγάνδας»

Η σειρά “Φαμαγκούστα” – Αμμόχωστος -- προκαλεί ρίγη συγκίνησης και οργή αφυπνίζοντας τον Ελληνισμό για την υπαρκτή τουρκική απειλή, γράφει το πάντα μπροστά και ενημερωμένο έγκυρο 5Apostagma.gr. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ στηρίζουν εσαεί την Τουρκία ως ανάχωμα της καθόδου των Ρώσων στην Μεσόγειο ανεχόμενοι σχεδόν τα πάντα.

Με αφορμή την τηλεοπτική σειρά Φαμαγκούστα  από το Mega, που αφορά την διάρκεια της 2ης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974, με την κατάληψη της  Αμμοχώστου, την 2η τότε μεγαλύτερη πόλη του νησιού, ξύπνησαν μνήμες και η οργή ξεχείλισε για την σύγχρονη γενοκτονία του κυπριακού λαού και την πράξεις της τότε ελληνικής πλευράς που άφησε το νησί “ ξαρμάτωτο”. Αυτή η κατάληψη της Αμμοχώστου έγινε σε χρονική περίοδο που είχε κηρυχτεί εκεχειρία μεταξύ των εμπολέμων. Η Τουρκία παρασπόνδησε, έγραψε στα παλαιά της υποδήματα την ανακωχή του ΟΗΕ, όπως κάνει και επί μισό αιώνα για τις αποφάσεις του ανύπαρκτου Οργανισμού. Μέχρι τότε το σύγχρονο τμήμα της παραθαλάσσιας μαρτυρικής πόλης ήταν εξ ολοκλήρου ελληνικό και ο πληθυσμός του διέφυγε και δεν του επιτρεπόταν ποτέ να επιστρέψει στις πατρογονικές του εστίες.

Η Τουρκία του Ερντογάν δίνει στις σειρές της Τουρκικής Τηλεόρασης πακτωλό χρημάτων κάνοντας προπαγάνδα μέσα από τα Ελληνικά Κανάλια. Τι ντροπή για τους Εργολάβους Καναλάρχες…

Τέτοιες σειρές είναι “μαχαιριά” και αφορά όλους κυρίως όμως τον πολιτικό κόσμο που εντός της Πατρίδας μας μιλούν για ελληνοτουρκική φιλία. Λες και δεν υπάρχει προηγούμενο στα Ελληνοτουρκικά πράγματα. Τόσο εύκολα ξεχνάνε οι πατριδοκάπηλοι «Σωτήρες» το πόσο ακριβά έχουμε πληρώσει στο παρελθόν τα Σεπτεμβριανά το 1955 και απελάσεις των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη όταν ζητούσαν μυστικά να γίνουν Μουσουλμάνοι αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες;

Η φράση « Ο Τούρκος φίλος δεν γίνεται» αποτελεί πλέον μοναδική αλήθεια. Οι Τούρκοι, αφού μας πήραν την Μικρά Ασία, την Πόλη και τη μισή Κύπρο, επί δέκα τώρα χρόνια έχουν στοχοποιήσει και το μισό Αιγαίο με το υπόλοιπο της μεγαλονήσου, Αυτό οι οσφυοκάμπτες σημερινοί πολιτικοί μπροστά στον Ερντογάν οφείλουν να το λάβουν υπόψη τους. Διαφορετικά θα έρθει το πέρασμα του χρόνου και η Ελλάδα θα γίνει από χώρα Ηρώων σε Πατρίδα Σκλάβων.    

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 


 

Η μοναδικότητα του Σχεδίου Πόλεως Κορίνθου

Κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών παρακινούμενος από τις χιλιάδες τροχοφόρα οχήματα που κυκλοφορούσαν ή ήταν παρκαρισμένα στους δρόμους της πόλεως Κορίνθου, συνειρμικά μου δημιουργήθηκαν κάποιες σκέψεις. Αφορμή μου έδωσε να εργαλειοποιήσω στη μνήμη μου το Πολεοδομικό Σχέδιο της Πρωτεύουσας του Νομού μας.

Έψαξα και βρήκα στα αρχεία της εφημερίδας μας το πάρα κάτω δημοσίευμα: «ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ : τώρα τον χειμώνα με την παρουσία πολλών αυτοκινήτων στην πόλη της Κορίνθου δημιουργείται το αδιαχώρητο στην Τροχαία κίνηση. Ειδικότερα αυτές τις Ημέρες των Χριστουγέννων γίνεται χαμός. Η πόλη της Κορίνθου ατύχησε με το να μη δημιουργήσει κεντρικό υπόγειο πάρκιν στη θέση της Κεντρικής Πλατείας, που θα έλυνε μερικώς το πρόβλημα. Είναι ευτύχημα που ο αείμνηστος πολεοδόμος Μηχανικός Νίκος Κοτσερώνης, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος, έφτιαξε το ωραίο πολεοδομικό Σχέδιο μετά το μεγάλο σεισμό του 1928 με τους φαρδείς δρόμους και τα τετράγωνα. Προέβλεψε τους Κοινόχρηστους Χώρους της Ι. Μητρόπολης, του Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου, των Σχολείων, της κεντρικής Πλατείας, του Κοιμητηρίου, του Λιμανιού, Του Σιδηροδρομικού Σταθμού κ. α., διαφορετικά η Κόρινθος θα ήταν απροσπέλαστη από τις μυριάδες των αυτοκινήτων…»

Θαύμασα ακόμη μία φορά το μεγαλείο του Πολεοδομικού Σχεδίου και θυμήθηκα σκέψεις που έκανα μικρό παιδί βλέποντας τους τεράστια φαρδείς δρόμους της κάτω πόλης. Τότε κυκλοφορούσαν τα ιππήλατα αμαξάκια στους δρόμους με πρώτο και καλύτερο την άμαξα του ψηλόκορμου αγωγιάτη Νέλιου.  Ήταν ο τελευταίος αμαξάς με μια επιβατική άμαξα ένα λευκό άλογο με κωνικό καπελάκι στο κεφάλι του αλόγου και πολλά χλιμιντίρια, ως περιλαίμιο. Ήταν εντυπωσιακός όταν κτύπαγε το μαστίγιο στον αέρα πατώντας το καμπανάκι στους πεζούς κι άκουγες το «Έλα ντορή!...». Έκανε πιάτσα εκεί που είναι η σημερινή πιάτσα ΤΑΧΙ, απέναντι από τη γωνία του PIETRIS ΚAFE (Τότε Φαρμακείο Παπανδρέου).

Εμείς οι Κορίνθιοι, είμαστε περήφανοι για την οπτική εικόνα και την άνεση, παρά τον εσμό της κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Οι δημοτικές αρχές Κορινθίων διαχρονικά έχω τη γνώμη πως περιπτώσεις σαν και αυτή δεν θα έπρεπε να τις έχουν στα αζήτητα. Ο Δήμος μας οφείλει να κάνει σημαία του το Σχέδιο Πόλεως αρχίζοντας από την απότιση φόρου τιμής στον αείμνηστο Ν. Κοτσερώνη με φιλοτέχνηση προτομής του στον χώρο της Κεντρικής Πλατείας Παναγή Τσαλδάρη.

Αν αρκεί αυτό το δημοσίευμα για να παρέμβει ο Δήμος έχει καλώς. Διαφορετικά η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ θα υποβάλει σχετικό αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια