Header Ads

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ Β’ - 11,2 δισ. ευρώ δημόσιες επενδύσεις ενίσχυσαν το 2023 την πραγματική οικονομία (Φ. 1873)

 



 


 Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος *

 

«Το 2023 η εθνική οικονομία κατέγραψε υψηλές επιδόσεις και παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη στην οποία οι δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν καθοριστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και σημειώνει ότι «το 2023 εκτελέστηκε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο σύνολό του (ποσοστό 100%), ενισχύοντας την πραγματική οικονομία με συνολικούς πόρους ύψους 11,2 δισ. ευρώ, αυξημένους κατά 176 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022». Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ 2023 αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, μέσω συμπληρωματικών προϋπολογισμών, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στην αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών (450 εκατ. ευρώ) και στην εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ (350 εκατ. ευρώ).

 

 

 Ρεσάλτο στο 2024 για τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Το ξεκίνημα του 2024 φέρνει δύο δημόσιες εκδόσεις εισηγμένων εταιρικών ομολόγων για τους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές. Οι εκδόσεις αφορούν τα ομόλογα που σχεδιάζουν η Autohellas του ομίλου Βασιλάκη με στόχο την άντληση έως και 200 εκατ. ευρώ και η Intralot του ομίλου Κόκκαλη με σχεδιασμό την άντληση έως 130 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει για τουλάχιστον 6-8 μήνες το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% και ενώ τα τρέχοντα επιτόκια χορηγήσεων προσεγγίζουν ή και υπερβαίνουν το 6%-6,5%, οι εισηγμένες εταιρείες έχουν κάθε λόγο να αντλούν μακροπρόθεσμα κεφάλαια με «κλειδωμένο» επιτόκιο 4%-5%, ψαλιδίζοντας το κόστος και περιορίζοντας το ρίσκο.

Έως και 3 φορές υψηλότερη η τιμή του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Ακόμη και τρεις φορές πάνω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες -και μάλιστα όχι αυτές όπου το εισόδημα είναι χαμηλό, όπως η Βουλγαρία, αλλά με χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία– πληρώνουν οι γονείς στην Ελλάδα το βρεφικό γάλα! Το παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα τιμών που πραγματοποίησε στη διάρκεια του Νοεμβρίου σε τρεις τιμοληψίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εύρημα που δείχνει πως η εν λόγω αγορά κάθε άλλο παρά λειτουργεί ανταγωνιστικά στην Ελλάδα. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλότερες από τις τιμές στην Ευρώπη και στα 10 διαφορετικά προϊόντα γάλακτος 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, όλα προϊόντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που εξέτασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

18 αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Έτος σημαντικών αλλαγών στους όρους απασχόλησης και τις συνθήκες εργασίας, ενισχύσεων σε σημαντική μερίδα συνταξιούχων, αλλά και ανατροπών στη διαδικασία καταβολής των επιδομάτων χαρακτηρίζεται το 2024, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή τουλάχιστον 18 νομοθετικές παρεμβάσεις που αναδιατάσσουν το τοπίο στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται για νόμους που ψηφίστηκαν κατά κύριο λόγο το τελευταίο εξάμηνο του 2023 και το 2024 τίθενται σε εφαρμογή και περιλαμβάνουν «ξεπάγωμα» των τριετιών, εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, καθιέρωση της 13ωρης ημερήσιας εργασίας, καταγγελία σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση απόλυσης, η απασχόληση εργαζομένων κατά την Κυριακή και κατά τις ημέρες αργίας, εφαρμογή ενιαίου κανόνα απονομής των επικουρικών συντάξεων κ.α.

«Αγκάθι» και οι περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης και παροχών στον ΕΦΚΑ, η αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, καθώς και η περικοπή των συντάξεων χηρείας, είναι τρία θέματα που «καίνε» δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οι περικοπές προβλέπονταν από τον νόμο Κατρούγκαλου, όμως οι πρώτες περικοπές που έπρεπε να υλοποιηθούν το 2020 δεν έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και πλέον πρέπει το υπουργείο Εργασίας να βρει τρόπο να επιβάλει τις περικοπές με τον πλέον δίκαιο τρόπο.

Χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ στη Mytilineos

Την υπογραφή σύμβασης ύψους 400 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση επενδύσεων της MYTILINEOS σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ανακοίνωσε η εταιρεία.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, moneyreview.gr, Kathimerini.gr

 

*Ο Βαγγέλης Δ. Κόκκινος, ο νεότερος, είναι δημοσιογράφος, φοιτητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο University of Derby.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια