Header Ads

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι για το Αιγαίο που σύμφωνα με ψήφισμα του Κογκρέσου πάει μόνο Χάγη (Φ. 1867)

 


 

   Σύμφωνα με ψήφισμα του 2000 από το αμερικανικό Κογκρέσο για το Αιγαίο και τα νησιά “τα θαλάσσια σύνορα που ορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, από τη Συνθήκη και το Πρωτόκολλο του 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, και από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947,  τα νησιά των Δωδεκανήσων και οι παρακείμενες νησίδες παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, είναι τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος.

   Ενώ στο άρθρο 15 της Συνθήκης Ειρήνης με την Τουρκία και άλλα όργανα, που έγιναν στη Λωζάνη της Ελβετίας, στις 24 Ιουλίου 1923, η Τουρκία αποκήρυξε, υπέρ της Ιταλίας, τα 12 νησιά που απαριθμούνται στην περιοχή των Δωδεκανήσων που είχαν καταληφθεί από την Ιταλία στο την εποχή της Συνθήκης, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Καλύμνου και οι βραχονησίδες, εξαρτώνται από τα νησιά αυτά.

Ενώ με ψήφισμα της 15ης Φεβρουαρίου 1996, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι τα υδάτινα όρια είναι αυτά που θεσπίστηκε στην Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και στην Σύμβαση και το πρωτόκολλο του 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας είναι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος.

   Ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε νησιά του Αιγαίου σε ελληνικό κυρίαρχο έδαφος παραβαίνουν αυτές τις συνθήκες, όπως την σύμβαση και πρωτόκολλο με Ιταλία, ενώ θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι μόλις συμφωνηθεί, ένα όριο παραμένει σταθερό και προβλέψιμο-

   Ενώ η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία το Αιγαίο βρίσκεται, είναι μια περιοχή ζωτικής στρατηγικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες· Ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών · και Ενώ είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων εθνών η ειρηνική επίλυση των διαφορών κανένα μέρος, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν μπορεί να εναντιώνεται σε αυτά τα καθορισμένα όρια και θα πρέπει να επιδιώξουν επανόρθωση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, αναφέρει το ίδιο.
Τι έκαναν και τι επιδιώκουν οι Νεο-οθωμανοί Τούρκοι;

α. Η Τουρκία, δηλαδή το καθεστώς Ερντογάν, επανέφερε το καθεστώς της Οθωμανικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο, αν και αυτό έχει καταργηθεί με την συνθήκη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και της Λωζάννης, που μιλά για εθνικά κράτη.

β. Άλλαξε το όνομα του Αιγαίο σε θάλασσα των νήσων, ονομασία επί Οθωμανών Σουλτάνων.

γ. Ανακάλυψε ότι 123, 150, 23, και γενικά όσα ελληνικά νησιά, μικρονήσους και βραχονησίδες λείπουν από τα τουρκικά σχέδια, ότι έχουν αμφισβητούμενο καθεστώς για να υφαρπάξει  σε οποιαδήποτε ευκαιρία μερικά από αυτά.

δ. Έχει καθιερώσει σε παραγωγικές Σχολές, πανεπιστήμια, υδρογραφική υπηρεσία το δόγμα της ανύπαρκτης “ Γαλάζιας Πατρίδας”, στο οποίο ορκίζονται οι νέοι Αξιωματικοί τους.

ε. Διεκδικεί επίμονα περιοχές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, σε περιοχές που ανήκουν σε ελληνικά και διεθνή χωρικά ύδατα.

   Όλα αυτά τα πράττουν οι Τούρκοι, διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να πάνε στην Χάγη, αλλά επιζητούν ( άγνωστο πως), παραχώρηση από ελληνικής πλευράς, κάτι που όμως δεν θα γίνει ποτέ και από κανέναν. Παρά τις συζητήσεις και την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν, το μέλλον στο Αιγαίο δείχνει πολεμική αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με ειδικούς, κάτι για το οποίο οι Τούρκοι φουλάρουν εδώ και δύο χρόνια.     

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια