Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1864)

 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ & ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με τον σεβασμό που αρμόζει στους Ήρωες του Έπους του 40’, εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου το Σάββατο, 28η Οκτωβρίου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, καθώς τελέσθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου από τους Ιερείς του Ι. Ναού.

Πριν το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κατέδειξε την αναγκαιότητα, σε ήμερες συμβολικές για το Έθνος και την Εκκλησία μας, οι Εκκλησίες να είναι γεμάτες γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε στον Θεό και στους ανθρώπους ότι είμαστε συνεπείς στην Πίστη, την Πατρίδα και τις παραδόσεις μας. Στα ερωτήματα: «Τέτοιες ημέρες τι κάνει η Εκκλησία; Γιατί δεν φωνάζουν οι Δεσποτάδες;» η απάντηση είναι ότι δεν χρειάζεται να φωνάζουμε, χτυπάμε τις καμπάνες, σήμερα που γιορτάζει η Παναγία μας, η Ελευθερώτρια, η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία μας που της οφείλουμε την ελευθερία μας και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να προσέλθουμε και να Της αποδώσουμε την τιμή, την αγάπη και τον σεβασμό που Της αρμόζει. Οφείλουμε να Της αποδώσουμε τα νικητήρια. Αντί λοιπόν μεμψιμοιριών και μεθοδευμένων ερωτήσεων μπορούμε να είμαστε παρόντες στις Εκκλησίες μας, να διατρανώνουμε την Πίστη μας και ενωμένοι να αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες, ώστε να μας υπολογίζουν εχθροί και φίλοι και να σκέφτονται: «Πως θα τα βάλουμε με αυτούς; Αυτοί δεν αστειεύονται με την Πίστη τους, την Εκκλησία τους, το Έθνος και την Πατρίδα τους. Δεν «παίζουν» με τα ιδανικά τους»!

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε να βρισκόμαστε όλοι υπό την φωτεινή προστασία της Παναγίας Μητέρας μας, που απλώνει το μαφόριο Της και μας σκεπάζει από πάσης των εχθρών (νοερών, ορατών και αοράτων) επιβουλής. Χρόνια πολλά και ευλογημένα με την Πατρίδα και την Ορθοδοξία συνοδοιπόρους στις αρχές και τα ιδανικά μας. Αμήν!

Ακολούθως, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την επίσημη Δοξολογία, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Κληρικοί της πόλεως Κορίνθου και παρέστησαν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  κ. Χρίστος Δήμας, ως Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Βουλευτής κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κορινθίων κ. Νικόλαος Σταυρέλης, ο Αρχηγός Φρουράς Κορίνθου και Διοικητής της Σχολής Μηχανικού, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορινθίας, Αντιπύραρχος κ. Αλέξανδρος Μαυραγάνης, ο Λιμενάρχης Κορίνθου Υποπλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Λιώσης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών του Τόπου, καθώς και πλήθος πιστών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε θαυμάσια ο Διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου κ. Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος.

Στην συνέχεια και μετά την επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον, στον περίβολο του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου, και τις καταθέσεις Στεφάνων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και οι Ιερείς της Κορίνθου μαζί με τις Αρχές του Τόπου παρακολούθησαν την Μαθητική και Στρατιωτική Παρέλαση στα «Περιβολάκια» καμαρώνοντας τους μαθητές, τους Εκπροσώπους των Συλλόγων και των Σωματείων και κυρίως τον Στρατό μας για το γενναίο φρόνημα και τους άριστους σχηματισμούς.

Στο Λουτράκι και στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Τιμίου Προδρόμου, της Θ. Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια. Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο άγιος Κεγχρεών ομίλησε στους πιστούς επισημαίνοντας ότι σήμερα εορτάζουμε την ομοψυχία και την ενότητα των Ελλήνων αλλά και την Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Θεοφιλέστατος επεξήγησε ότι η εορτή μεταφέρθηκε το 1952 από την Εκκλησία της Ελλάδος, να εορτάζεται από 1η Οκτωβρίου την 28η Οκτωβρίου προκειμένου να συνδεθεί με τους αγώνες των προγόνων μας αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι πλείστοι όσοι Έλληνες και Ιταλοί είδαν την Παναγία μας να προστατεύει τον Ελληνικό στρατό που πολεμούσε «υπέρ βωμών και εστιών».

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε να διατηρήσουμε τις μνήμες αυτές που έχουν σχέση με το Έθνος μας, κυρίως όμως, να διατηρήσουμε στις καρδιές μας το πόθο και την αγάπη για το Θεομητορικό της Πρόσωπο που για τον κάθε έναν από εμάς είναι Σκέπη, Μητέρα, Προστάτης, Γιάτρισσα … Ας απευθύνουμε σε Αυτήν τις προσευχές μας, ώστε να σκεπάζει ολόκληρο τον κόσμο, να ειρηνεύει τα Έθνη, να σκεπάζει το Έθνος μας και τις οικογένειές μας.

Αμέσως μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία όπου και εκεί παρέστησαν ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Γεώργιος Γκιώνης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλου και εκπρόσωποι Στρατιωτικών, Αστυνομικών και λοιπών Αρχών. Το Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής του Γυμνασίου Λουτρακίου, Θεολόγος κ. Δημήτριος Παπανικολάου. Στην συνέχεια Κλήρος και Λαός, υπό τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τέλεσαν στο παραλιακό πάρκο της πόλεως επιμνημόσυνο Τρισάγιο στο Ηρώον και ακολούθως παρακολούθησαν την Μαθητική Παρέλαση.

 

           ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

 ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ «ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ» ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ


Στον Ι. Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Λουτρακίου, όπου βρίσκεται αποτεθησαυρισμένη η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, η επονομαζομένη «Γιάτρισσα», λειτούργησε χθες Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, Εφημέριο του Ι. Ναού, π. Πέτρο Καγιούλη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια.

Στο κήρυγμα του ο Ποιμενάρχης μας επεσήμανε ότι έργο και καθήκον του κάθε Μητροπολίτου και Επισκόπου είναι να περιοδεύει σ’ όλες τις Ενορίες της Μητροπόλεως του, να προσφέρει την Αναίμακτο Ιερουργία, υπέρ των Πιστών, να κηρύττει τον λόγο του Θεού και να προετοιμάζει τους Πιστούς για την αιώνια Ζωή ευαγγελιζόμενους προς αυτούς τις Θείες Αλήθειες. Ωστόσο, σήμερα δεν ήλθα να τελέσω αυτά τα καθήκοντα μου μόνο, αλλά ήλθα για να προσφέρω την Θ. Λειτουργία με Δοξολογία προς τον Θεό και ευχαριστίες προς την Υπεραγία Θεοτόκο για όσα Αυτή μου προσέφερε προσωπικά αυτές τις ημέρες αφήνοντας με εκστατικό. Εμφανώς συγκινημένος ο Ποιμενάρχης μας παρέδωσε στον Εφημέριο του Ι. Ναού π. Νικόλαο το σετ των Αρχιερατικών Εγκολπίων που έφερε κατά την επιτέλεση της Θ. Λειτουργίας και εικονίζουν την «Γιάτρισσα», να τα τοποθετήσει στο θαυματουργό Εικόνισμά Της, ως πειστήριο των δωρεών Της προς την ταπεινότητα του, ευχόμενος παράλληλα: «ό,τι του δώρισε η Γιάτρισσα Παναγία να μην το στερηθεί κανένας στον κόσμο…»!

           

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια