Header Ads

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ (Φ. 1860)

 

ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΓΑΜΟΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ» ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ


Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέσθηκε χθες Κυριακή, 1η Οκτωβρίου 2023, στον Ι. Ναό «Γενεσίου της Θεοτόκου «Παναγία Γιάτρισσα» στο Λουτράκι προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Βέσιτς, εκ του Πατριαρχείου Σερβίας που διακονεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, ο Εφημέριος του ως άνω Ι. Ναού π. Νικόλαος Βασιλόπουλος και οι Διάκονοι π. Μιχαήλ Πόποβιτς, π. Ραφαήλ Ζελιχόφσκι, εκ της Ι. Μητροπόλεως Γουμενίσσης και ο Αρχιδιάκονος της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνός Γεννηματάς.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος ανασύροντας μνήμες, σε σχέση και με «βάση» τον Ι. Ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, από την παιδική του ηλικία έως και σήμερα, καθώς ο Ι. Ναός βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το πατρικό του σπίτι. Ακολούθως ερμήνευσε την Αποστολική και Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο για την ευλογία να προστεί της Θ. Λειτουργίας αλλά και να τελέσει στην συνέχεια τον γάμο του ανιψιού του Ιωάννη Μαυρογόνατου με την Μιλένα Όστογιτς.

Προ της απολύσεως της Θ. Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας, αφού καλωσόρισε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο για την ευλογητή παρουσία του αλλά και για τον μεστό θεολογικό λόγο του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του αγίου Γουμενίσσης με την «Παναγία την Γιάτρισσα». Εξαιτίας δε αυτής της σχέσεως του δώρισε ένα Γνήσιο Αντίγραφο της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Γιάτρισσας προκειμένου να την τοποθετήσει στην ακριτική Ι. Μητρόπολή του και να την έχει πάντα μαζί του, ώστε η Γιάτρισσα Παναγία να θεραπεύει κάθε ψυχική και σωματική ανάγκη του Ποιμνίου του. Παράλληλα, ο Ποιμενάρχης μας κάλεσε τον φίλο και αδελφό του να έρχεται τακτικά στην πόλη του Λουτρακίου και να αισθάνεται ως να βρίσκεται στο σπίτι του και στην Ι. Μητρόπολή του!

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε από τους αγίους Αρχιερείς Γουμενίσσης κ. Δημήτριο, Δράμας κ. Δωρόθεο, Κορίνθου κ. Διονύσιο και τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, ο Γάμος του ανιψιού του Σεβ. Γουμενίσσης κ. Ιωάννη Μαυρογόνατου του Εμμανουήλ και της Παναγιώτας με την εκ Σερβίας κ. Μιλένα Όστογιτς του Στάνιτσα και της Σνέζανα.

Στο κήρυγμα του ο θείος των νεονύμφων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος ευχήθηκε εκ μέρους και των υπολοίπων Αρχιερέων να ζήσουν ευλογημένοι κάτω από την σκέπη του Θεού και της Παναγίας της «Γιάτρισσας» με αγάπη, ομόνοια και αλληλοκατανόηση!

Την ίδια ημέρα και προ του Ι. Μυστηρίου του Γάμου στην Ι. Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου λειτούργησε και κήρυξε επίκαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Διάκονο του π. Γεώργιο Κουνουπάκη.

 

           ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 


Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ
ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

 

Ανακοινώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ημέρα κατά την οποίαν άγει τα ονομαστήριά του, δεν θα εορτάσει, λόγω των παντοειδών φονικών καταστροφών (πυρκαϊές, πλημμύρες) που εσχάτως έπληξαν την Χώρα μας.
Στο Παρεκκλήσιο (εντός του Μητροπολιτικού ενδιαιτήματος) του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, εν στενώ κύκλω, μετά των συνεργατών και των οικείων του θα προσφέρει την Αναίμακτον Ιερουργίαν στον Τρισάγιον Θεόν εις τιμήν και μνήμην του Προστάτου του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, και «εις βοήθειαν πάντων των ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών», ιδιαιτέρως των πλημμυροπαθών και των εμπεριστάτων συμπατριωτών μας ως και υπέρ του εμπεπιστευμένου του Ποιμνίου σε καιρούς «τρικυμισμένους».
Ευχαριστεί τους αγίους Αρχιερείς και τους Πιστούς για την προθυμία τους να πληροφορηθούν τα των ονομαστηρίων του και να συνεορτάσουν μαζί του, γεγονός το οποίον ενισχύει και στηρίζει αυτόν στην Αρχιερατική του διακονία και ευχαριστών εύχεται όπως Κύριος ο Θεός ημών, δια πρεσβειών του Ιερομάρτυρος προστάτου του, αγιάζῃ, σκέπη, ενδυναμοί τους σεπτούς Ποιμένας αγίους Αδελφούς του, ώστε να κατευθύνουν ασφαλώς τον Λαό του Θεού «εις νομάς σωτηρίους».
 

ΕΚ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣΔεν υπάρχουν σχόλια