Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1858)

 


 ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ» (ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ

 

Αγιασμό, για την έναρξη των μαθημάτων της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς 2023-2024, του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών» της Ι. Μητροπόλεως μας, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, χθες Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023, στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος στον χαιρετισμό του προς τους 115 σπουδαστές που θα φοιτήσουν στις Σχολές την επερχόμενη σχολική χρονιά επεσήμανε ότι, η Εκκλησία μας προκειμένου να λατρέψει τον Θεό το πράττει σε ειδικούς χώρους, τους Ι. Ναούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την αρχιτεκτονική τους και είναι διακοσμημένοι με τις Ι. Εικόνες του Κυρίου, της Θεοτόκου και πάντων των Αγίων μας και σε μίμηση των Αγίων Αγγέλων που υμνούν και δοξολογούν ακαταπαύστως τον Θεό. Έτσι, οι πιστοί υμνούμε και δοξολογούμε τον Θεό μετ’ επιστήμης, αφού οι τέχνες αυτές εξελίχθηκαν και αποτελούν συνέχεια της παραδόσεως του ευσεβούς Γένους μας. Το μεγάλο ενδιαφέρον για τις Εκκλησιαστικές Τέχνες στην Μητροπολιτική μας Περιφέρεια με συγκίνησε και με οδήγησε στην απόφαση να ιδρύσω το «Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών», ώστε να μπορούν οι φοιτούντες σε αυτό να ψάλλουν και να αγιογραφούν σύμφωνα με την Ορθόδοξη Πίστη και παράδοση, αλλά και να λαμβάνουν πτυχιακούς και διπλωματικούς τίτλους, αναγνωρισμένους από το Κράτος και να αναδειχθούν πρόσωπα καταρτισμένα που θα στελεχώσουν τους Ιερούς Ναούς της Ι. Μητροπόλεως μας και θα προσφέρουν στην Τοπική και όχι μόνον Εκκλησία μας.
Στην συνέχεια επεσήμανε ότι εφέτος τα μαθήματα θα λαμβάνουν χώρα στην «Κροκίδειο Αίθουσα», καθώς Το «Εργαστήρι Εκκλησιαστικών Τεχνών» που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Απ. Παύλου και Αδειμάντου, στην Κόρινθο, και στεγάζονται σε αυτό η αναγνωρισμένη από το Κράτος Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «ο Άγιος Λεωνίδης», τα Γραφεία του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Νομού μας «ο Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» και η Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας «ο Άγιος Λουκάς», έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής ανακαίνισης.
Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας θερμά το διδακτικό προσωπικό, τους υπευθύνους των Σχολών, Πανοσ. Αρχιμ. π. Μακάριο Μπογιατζόγλου, υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας, Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, κ. Αναστάσιο Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Σχολής, τους Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Λιούντρη, Λαμπαδάριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου, κ. Παναγιώτη Καρανικόλα, Θεολόγο και Λαμπαδάριο του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου, κ. Χριστίνα Παταπία Μήτρου και τους συντελεστές μεταξύ των οποίων και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας κ. Βασίλειο Κουφογιάννη, οι οποίοι με πολλή αγάπη διακονούν ανιδιοτελώς τις Σχολές του «Εργαστηρίου Εκκλησιαστικών Τεχνών».


ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/9/2023

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΥΨΩΣΙΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Εχθές Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία και την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον κατάμεστο Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού. Την διακονία του κηρύγματος ανέλαβε ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος επεσήμανε τον λόγο, για τον οποίο καυχάται ο Απόστολος Παύλος και προτρέπει και κάθε πιστό να καυχάται για τον Σταυρό του Χριστού, ότι δηλαδή, ο Σταυρός αποτελεί το μέτρο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο. Τόσο πολύ αγάπησε τον άνθρωπο ο Θεός που όχι μόνο έγινε Άνθρωπος αλλά και θυσιάστηκε για τον άνθρωπο. Το να αγαπά κανείς τους καλούς και τους αξίους είναι απολύτως φυσιολογικό, το να αγαπά όμως τους κακούς, τους αναξίους και αγνώμονες είναι πάνω από τον ανθρώπινο νου και γι’ αυτό ο Απόστολός μας καυχάται. Ο κ. Θωμαΐδης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην ιδιαίτερη χαρά και ευλογία, για την Ι. Μητρόπολή μας, της απόκτησης ενός αποτμήματος Τιμίου Ξύλου και ενός αποτμήματος από Αγίου Λίθου, εκ του Παναγίου Τάφου τα οποία εκόμισε ο Σεβασμιώτατος μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, που εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος και του δόθηκαν προς διηνεκή ασπασμό και ευλογία των Κορινθίων Πιστών.

Πριν την απόλυση ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην επίσκεψη αυτή αλλά και στην περιοδεία του στα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία, κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ως μέλος της Επιτροπής του περιοδικού «ΘΕΟΛΟΓΙΑ», για την επίδοση προσωπικών προσκλήσεων στους Μακαριωτάτους Πατριάρχες και Προκαθημένους. Ιδιαιτέρως σχολίασε την μεγάλη ευλογία που έλαβε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επισημαίνοντας ότι ο Σταυρός είναι το παν για την Εκκλησία, καθώς χωρίς τον Σταυρό δεν θα είχαμε την Ανάσταση και επομένως ούτε την σωτηρία ούτε την θέωσή μας. Ο Σταυρός αποτελεί την βάση της Πίστεώς μας και ό,τι μας θυμίζει την σταυρική θυσία του Χριστού, μας δίδει ελπίδα, λυτρωτικές σκέψεις, χαρά και αγαλλίαση, ανέλυσε δε συντομότατα τον ύμνο: «Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης…». Δια τούτο και εδήλωσε ότι, από τούδε και εις το εξής καθιερώνονται ως παγκορινθιακές Πανηγύρεις, τελούμενες στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, οι εορτές της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και της Προόδου του Τιμίου Σταυρού.

Το πρωΐ της 14ης Σεπτεμβρίου 2023, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο πανηγυρίζον Ι. Ησυχαστήριο «ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Κορινθίας ετέλεσε την Ύψωση του Τ. Σταυρού και την Θ. Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος μετά του Αιδεσ. π. Προδρόμου Κολτουκτσόγλου, Κληρικού της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας με αφορμή τους επί του Σταυρού λόγους του Ιησού που ακούστηκαν στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας «…ἴδε ὁ υἱός σου … ἰδοὺ ἡ μήτηρ σου» (Ιω. ιθ’, 26-27), απευθυνόμενος στην Καθηγουμένη Γερόντισσα Ιλαρία και στην πολυμελή αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου ετόνισε τον αδαπάνητο πλούτο που άφησε ο Ιησούς στην Παναγία Μητέρα Του και στον «ηγαπημένον» Μαθητή Του. Τους δεσμούς, δηλαδή, της αγίας αγάπης, που συνδέουν όσους συναντώνται ως Μαθηταί κάτω από τον Σταυρό Του! Έτσι και η Αδελφότης του Ι. Ησυχαστηρίου, συναντήθηκε και ενώθηκε με τους δεσμούς της αγίας αγάπης Του κάτω από τον Σταυρό Του δια της επιλογής κάθε μιας Αδελφής να συσταυρωθεί μαζί Του στο Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού και ευχήθηκε στην Αδελφότητα, αυτή την αγία αγάπη να διατηρήσουν έως τέλους αμετάπτωτη και σταθερά.

Στην συνέχεια με αναφορά στον 102 ψαλμό και συγκεκριμένα στους στίχους 11 και 12 ομίλησε για την προτύπωση του Σταυρού στον συγκεκριμένο ψαλμό και για την κατακόρυφη («ὅτι κατὰ τὸ ὕψος τοῦ οὐρανοῦ ἀπὸ τῆς γῆς ἐκραταίωσε Κύριος τὸ ἔλεος αὐτοῦ ἐπὶ τοὺς φοβουμένους αὐτόν») και την οριζόντια («καθόσον ἀπέχουσιν ἀνατολαὶ ἀπὸ δυσμῶν, ἐμάκρυνεν ἀφ᾿ ἡμῶν τὰς ἀνομίας ἡμῶν») διάσταση αυτού ως και για τις «ευλογίες» του ελέους και της λυτρώσεως του ανθρώπου από τις αμαρτίες του, που μας χάρισε ο Κύριος με την Σταυρική Του θυσία.

Χαρακτήρισε τον Σταυρό του Χριστού ως «θρόνον δόξης» Του από τους λόγους του Ιησού στον Νικόδημο: «…οὕτως ὑψωθῆναι δεῖ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου» (Ιω. γ’, 14), όπου η «ύψωσις» λογίζεται «δόξα», γι᾿ αυτό και οι Βυζαντινοί αγιογράφοι επί του Σταυρού γράφουν: «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ» αλλά και ως όργανο της Μεσσιανικής Βασιλικής Του εξουσίας και ιδιότητος, γι᾿ αυτό πάνω στον Σταυρό δύναται να είναι εμφανής ο τίτλος, που έθεσε ο Πιλάτος: «Ἰησοῦς ὁ Ναζωραῖος ὁ βασιλεὺς τῶν Ἰουδαίων» (Ιω. ιθ’,19) και όχι για ιστορικούς λόγους, αφού η νατουραλιστική ζωγραφική, ως πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας ανεξάρτητα από τόπο και χρόνο δεν υιοθετήθηκε από την Εκκλησία μας. Συνέχισε δε με τα φαινομενικώς «παράδοξα», για κάποιον που είναι εκτός της Εκκλησίας, της Λατρευτικής μας ζωής. Πως ενώ η ημέρα της Υψώσεως του Σταυρού «φέρει τα ίσα της Μ. Παρασκευής» και είναι ημέρα αυστηράς νηστείας, παρά το γεγονός ότι η Θ. Λειτουργία σηματοδοτεί την λύση της νηστείας, ακούεται κατ᾿ αυτήν: «Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι…  Ἰδού γάρ ἦλθε διά τοῦ Σταυροῦ χαρά ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ…» ή στην απόλυση: «Ο αναστάς εκ νεκρών …»; Αλλά και στον Όρθρο της Μ. Παρασκευής όταν γίνεται η εκ του Ιερού Βήματος έξοδος της Εικόνος του Εσταυρωμένου και ο Ιερεύς εκφωνεί το ιε’ Αντίφωνο, τοποθετώντας τον Τ. Σταυρό στο μέσον του Ναού προς προσκύνηση υπό των Πιστών, ο χορός ευθύς αμέσως ψάλλει: «ὁ Σταυρός σου Κύριε, ζωὴ καὶ ἀνάστασις ὑπάρχει τῷ λαῷ σου…»; Τούτο συμβαίνει διότι δια της Σταυρικής Του θυσίας ο Χριστός («οὗτος τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν φέρει καὶ περὶ ἡμῶν ὀδυνᾶται» {Ησ. νβ’,4}) κατέλυσε την οδύνη και τον θάνατον και έγιναν αυτά σημεία Αναστάσεως και οριστικής νίκης της Ζωής.

«Ἰδού γάρ ἦλθε διά τοῦ Σταυροῦ, χαρά» και με τον θάνατο Του ο Χριστός επάτησε τον θάνατο, «θανάτῳ θάνατον πατήσας»! Σημείο της δυνάμεως του Χριστού ο Σταυρός, όργανο της Σωτηρίας μας και γι᾿ αυτό όργανο της χαράς μας, όργανο της Αναστάσεως μας, «ὁ Σταυρός σου Κύριε, ζωὴ καὶ ἀνάστασις»!

Είθε με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου η χαρά αυτή να είναι ισόβια και οι πάντες ν᾿ αξιωθούμε της Βασιλείας των Ουρανών «ἔνθα οὐκ ἔστι … λύπη … ἀλλὰ ζωὴ ἀτελεύτητος»!

 ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19/9/2023

Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΥΛΕΙΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟΣ» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Η Αποστολική Ιερά Μητρόπολη μας και το τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές στην Θεολογία, πραγματοποιούν το διήμερο Κυριακή 24 και Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 το Α’ Συνέδριο Παυλείων Σπουδών με τόν τίτλο: «Παύλος και Κόρινθος», στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεώς μας στην Αρχαία Κόρινθο.

Συγκεκριμένα την Κυριακή, 24η Σεπτεμβρίου 2023, θα τελεσθεί δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, όπου και θα κηρυχθεί η έναρξη του εν λόγῳ Συνεδρίου και την Δευτέρα 25η Σεπτεμβρίου 2023 και κατά τις ώρες 10:00 π.μ. έως 02:00 μ.μ. στην Αρχαία Κόρινθο, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ο Απόστολος Παύλος» της Ι. Μητροπόλεώς μας θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Α’ Συνεδρίου Παυλείων Σπουδών σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, τους οποίους και προσκαλούμε προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τον Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας Άγιο Απόστολο Παύλο και την πόλη μας, στην οποία έζησε και έδρασε επί 21/μηνο σε δύο χρονικές περιόδους και απέστειλε στους προγόνους μας τις δύο προς Κορινθίους επιστολές Του.

 

 

           ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια