Header Ads

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2023 ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ (Φ. 1848)

Μία πρόταση με λίγο κορινθιακό χρώμα!

Ναμπούκκο του Τζουζέππε Βέρντι

26, 27, 29, 30 Ιουλ 2023

 

 

  Γράφει-Επιμελείται: Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου*

 Πολύ πλούσιο πράγματι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών φέτος το καλοκαίρι. Πολλές παραστάσεις θεάτρου, όπερας, χορού, συναυλίες και πολλή τζαζ, για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Η ΦτΚ διάλεξε να σας προτείνει μία όπερα με λίγο κορινθιακό χρώμα, αφού συμμετέχει στην παράσταση η Κορίνθια μέτζο σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σεζόν 2022/23 με τον Ναμπούκκο του Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο. Η εντυπωσιακή παραγωγή θα παρουσιαστεί για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις στις 26, 27, 29 και 30 Ιουλίου 2023 στο Ηρώδειο, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο στον ρόλο του τίτλου.

 

 

 

Ο Ναμπούκκο θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Το έργο αυτό ανέδειξε τον συνθέτη ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ ταυτόχρονα μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Αν και ο Βέρντι δεν ήταν ο πρώτος συνθέτης που μελοποίησε κείμενα με έντονα πολιτικό χαρακτήρα, εντούτοις ο κορυφαίος συνθέτης της Ιταλίας έκανε τη διαφορά με τη μουσική του μεγαλοφυΐα· είναι αυτή που δίνει στις όπερές του σαφώς πολιτική διάσταση και έχει τη δύναμη να εξεγείρει τα πλήθη.

Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα. Όταν, στην αλαζονεία του, εκείνος ζητά απ’ όλους να τον προσκυνήσουν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Όταν αναγνωρίζει ως μόνο αληθινό θεό τον Ιεχωβά, βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του Ναμπούκκο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λέο Μουσκάτο, ένας από τους δυναμικά ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας, που έχει διακριθεί σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι, και έχει παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες σε κορυφαία ιταλικά λυρικά θέατρα (Ρώμη, Βενετία, Φλωρεντία, Τορίνο κ.α.). Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι στην παραγωγή του Ναμπούκκο «δεν υπάρχει επιθυμία για συμμόρφωση με την ιστορική ακρίβεια: η αισθητική ταυτότητα των σκηνικών και των κοστουμιών έχει στόχο την απόδοση ενός αφηρημένου τόπου και χρόνου, ώστε να εστιάσει την προσοχή στην ουσία» και συνεχίζει: «Η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο».

Tην παραγωγή διευθύνει, στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, ένας από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της όπερας παγκοσμίως, ο Ιταλός Πάολο Καρινιάνι.

Στο all-star cast συναντούμε Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές με διεθνή αναγνώριση. Στον ομώνυμο ρόλο εναλλάσσονται δύο κορυφαίοι Έλληνες βαρύτονοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος – ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στον ρόλο. Την Αμπιγκαΐλλε ερμηνεύουν δύο σπουδαίες υψίφωνοι της εποχής μας, η Εκατερίνα Σεμεντσούκ και η Μαρία Χοσέ Σίρι, ενώ τον ρόλο του Ζαχαρία οι εξαιρετικοί βαθύφωνοι Βιτάλι Κοβαλιόφ και Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους οι διακεκριμένοι μονωδοί Γιάννης Χριστόπουλος, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Ελένα Μαξίμοβα, Μαρισία Παπαλεξίου, Βαγγέλης Μανιάτης, Γιάννης Καλύβας και Εβίτα Χιώτη. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.

Έκδοση εισιτηρίων στα παρακάτω σημεία:

*Ταμεία ΕΛΣ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καθημερινά 9.00-21.00 / Τηλ. 2130885700

*Κεντρικά Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)

Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-20.00 & Σάββατο 10.00-18.00

Τηλ. 2118008181, 2103225109

*Online στα: aefestival.gr & viva.gr

Πηγή: www.nationalopera.gr

 

Ευχόμαστε σε όλο το καστ και στη δική μας Μαρισία Παπαλεξίου Καλή Επιτυχία!

 

*Παρασκευή (Εύη) Κοκκίνου-Κελλάρη

Δικηγόρος

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών δεδομένων (DPO)

MSc Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων

Απ. Παύλου 40-Κόρινθος

Τηλ. 2741084568 & 6944964225

 

Δεν υπάρχουν σχόλια