Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1839)


Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ Ι. ΜΟΝΗ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

 

Όπως είναι γνωστό την Τρίτη της Διακαινησίμου, έκαστου έτους, εορτάζεται η εύρεση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου στην ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι. Ανήμερα της Εορτής, Τρίτη της Διακαινησίμου, 18 Απριλίου 2023, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. Πρωτ/ρους π. Γρηγόριο Θεοδώρου, π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια τέλεσε Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, στην οποία παρέστησαν ευλαβώς ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, η Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης και ευσεβείς προσκυνητές.
Προ της απολύσεως της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομίλησε για την ανέσπερη ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου και για τα γεγονότα Της, τα οποία οι Άγιοι Απόστολοι πρώτοι αμφισβήτησαν, εξέτασαν και «έψαξαν». Ενώ αρχικά υπήρξαν τρομαγμένοι, φοβισμένοι και επιφυλακτικοί στην συνέχεια η δύναμη της αλήθειας των γεγονότων τους απελευθερώνει και ομολογούν ευθαρσώς ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να τους σταματήσει να κηρύττουν την Ανάσταση του Κυρίου! Οι Απόστολοι τα γεγονότα της Αναστάσεως τα είδαν με τα μάτια τους, τα άκουσαν με τα αυτιά τους, τα ψηλάφισαν με τα χέρια τους και επομένως, ακόμα κι αν χρειαστεί να δώσουν και την ίδια τους την ζωή η Πίστη τους δεν θα αλλάξει.
Ο Προφήτης Ησαΐας είχε προφητεύσει με λεπτομέρεια «ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει, καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ·» (Ησ. Ζ΄,14) με το όνομα Εμμανουήλ να σημαίνει ότι ο Θεός είναι μαζί μας. Σε όσους αμφισβητούν την Ανάσταση του Κυρίου μας απαντούμε με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου « εἰ δὲ Χριστὸς οὐκ ἐγήγερται, κενὸν ἄρα τὸ κήρυγμα ἡμῶν, κενὴ δὲ καὶ ἡ πίστις ὑμῶν» (Α Κορ. Ιε΄,14) και ο Απόστολος Πέτρος Τον συνδράμει καλώντας μας να μην ακούμε τις τάχα «εξυπνάδες» των ανθρώπων αλλά μένοντας σταθεροί «πᾶς ὃς ἂν ἐπικαλέσηται τὸ ὄνομα Κυρίου σωθήσεται» (Πραξ. β’ ,21).
Μια επιπρόσθετη τρανή απόδειξη της Αναστάσεως και της διδασκαλίας που Την ακολουθεί αποτελεί και η χορεία των Αγίων μας, που με τα χαριτόβρυτα Ι. Λείψανά Τους κάνουν θαύματα, θεραπεύουν αρρώστιες και χαρίζουν απλόχερα ελπίδα και ανάσταση. Ένας εξ Αυτών ο Προστάτης μας και Έφορος μας Όσιος Πατάπιος, που το σώμα Του είναι ολόκληρο και άφθαρτο έπειτα από τόσους αιώνες, στον Οποίο προσευχόμαστε ασταμάτητα κι Αυτός θεραπεύει καρκινοπαθείς, υδρωπικούς, ολιγόψυχους και ολιγόπιστους ανθρώπους δίδοντας λύτρωση και παρηγοριά σε όποιον Του την ζητήσει ειλικρινά. Πως μπορεί να μην είναι θαύμα ότι ένα «πτώμα», που εκ των πραγμάτων έπρεπε να έχει αποσυντεθεί, επί 1600 χρόνια παραμένει άφθαρτο, δεν μυρίζει αλλά αντίθετα ευωδιάζει και μας συγκεντρώνει όλους μαζί κάθε χρόνο επιθυμώντας να βρεθούμε κοντά Του, να εμπνευστούμε από τον τρόπο της πνευματικής Του ζωής και να αποδεχθούμε την Ανάσταση. Οπότε, το μόνο που απομένει σε εμάς είναι να επικαλεστούμε το όνομα του Κυρίου και των Αγίων μας και να εκζητήσουμε τις πρεσβείες Τους μένοντας ήρεμοι πως ό, τι κι αν συμβεί στον κόσμο θα έχουμε την ελπίδα ότι θα σωθούμε, καθώς εκτός των άλλων ο Θεός ονομάζεται και είναι «θαυμαστὸς σύμβουλος, Θεὸς ἰσχυρός, ἐξουσιαστής, ἄρχων εἰρήνης, πατὴρ τοῦ μέλλοντος αἰῶνος» (Ησ. Θ΄,6).
Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε το κήρυγμά του με την επισήμανση ότι εκτιμά βαθύτατα τους ανθρώπους που δεν διεκδικούν τον τίτλο του αναμάρτητου, αλλά αυτόν του ανθρώπου της αγάπης, της διακονίας και της προσφοράς, που αγαπούν τον τόπο τους, τους ανθρώπους και την Εκκλησία μας, με τα ελαττώματα, τις ελλείψεις τους και τις αμαρτίες τους. Σε αυτό το πνεύμα ευχαρίστησε τον κ. Υφυπουργό και την κ. Σύμβουλο του Πρωθυπουργού που εκκλησιάζονται εκ πεποιθήσεως και βοηθούν το έργο της Εκκλησίας μας. Τέλος, ευχήθηκε στην Γερόντισσα της Ι. Μονής Χρυσοβαλάντη Μοναχή, στην Ι. Αδελφότητα και στους ευσεβείς προσκυνητές ο Όσιος Πατάπιος να τους σκεπάζει και να τους οδηγεί στην ανέσπερη Βασιλεία του Θεού!

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ Ι. ΑΝΔΡΩΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

 

Μετά λαμπρότητος και ευπρεπείας, εν μέσω μεγάλης συρροής ευσεβούς εκκλησιάσματος, τελέσθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της Σεβασμίας Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου.
Το εσπέρας της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα τον Εσπερινό της Αγάπης ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, παρουσία του Καθηγουμένου της Ι. Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Αγαπίου, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Ρωμανό Φωκάκη, Εφημέριο Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγ. Θεοδώρων, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, Εφημέριο Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου, τους Αιδεσ. π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, Εφημέριο Ι. Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας Γιάτρισσας) Λουτρακίου, π. Δημήτριο Στεργιόπουλο, Εφημέριο του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορίνθου και από τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια. Το Ι. Ευαγγέλιο εκτός από τον Σεβασμιώτατο και τον Α΄ στα πρεσβεία Διάκονο ανέγνωσε Αγγλιστί ο Ιεροκήρυκας π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος.
Προ της Απολύσεως ο Ιεροκήρυξ π. Άνθιμος ανέγνωσε την Πασχαλινή Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Ποιμενάρχου μας ενώ ο Σεβασμιώτατος στην σύντομη προσλαλιά του κάλεσε τους πιστούς να μην παύσουν να προσεύχονται στον Αναστάντα Κύριό μας να φωτίζει τους ηγήτορες της Χώρας μας αλλά και όλους εμάς, ώστε «εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν». Ο Χριστός έκανε «καινούργια» την ζωή μας με την Ανάστασή Του, μας χάρισε και την δική μας ανάσταση και μας δίδει ευτυχία κάνοντας τα δύσκολα να φαίνονται εύκολα. Ο Ποιμενάρχης μας κατέληξε ευχαριστώντας τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά για την παρουσία του αλλά και για όλα, όσα έχει προσφέρει στην Τοπική μας Εκκλησία, εκπονώντας μελέτες για Ι. Ναούς και για τα κοινωφελή και πνευματικά έργα της Ι. Μητροπόλεως μας και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Πετρίτση, γνήσιο «τέκνο» της Εκκλησίας μας, που ως μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, βοηθάει σε τεχνικά θέματα, εργαζόμενος αθόρυβα.
Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, 17 Απριλίου 2023, στην αυτή πανηγυρίζουσα Ι. Μονή ετελέσθη Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής κ. Αγαπίου. Παρέστησαν συλλειτουργούντες ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Κουλουριώτης, ο οποίος και ομίλησε, τη αναθέσει του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, επικαίρως, μετά αδελφών της αυτής Ι. Μονής, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, Εφημέριος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου, οι Αιδεσ. π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, Εφημέριος του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, π. Πέτρος Καγιούλης, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου και οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Χρήστος Χίλιας.
Λόγω της βροχόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ι. Λιτανεία, ενώ προ της Απολύσεως της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε ο Αγιασμός κατά την Μοναστηριακή Τάξη. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον ομιλήσαντα Καθηγούμενο της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομο, τον Καθηγούμενο της Πανηγυρίζουσας Ι. Μονής και Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και την υπ’ αυτόν Ι. Αδελφότητα, γιατί μέσα από την άσκηση και την προσευχή μεταφέρουν το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας στην πόλη του Λουτρακίου, στην Ι. Μητρόπολή μας και στην Πατρίδα μας.
Μετά το κέρασμα στο Συνοδικό της Ι. Μονής παρετέθη Μοναστηριακή Τράπεζα κατά τα παραδεδομένα και προσεφέρθησαν κεράσματα στους προσκυνητές. Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης και το μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ. Απόστολος Παπαφωτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια