Header Ads

Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου (Φ. 1839)

 


«Κόρινθος, Μητρόπολη και Αποικίες»

Διεθνές συμπόσιο για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση

Κόρινθος, 5 – 7 Μαΐου 2023

2ο Ενημερωτικό Δελτίο

 

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο  5-7 Μαΐου 2023 μαζί με το Διεθνές συμπόσιο για το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση.

 


 Η παρουσίαση έγινε στο Δημαρχείο Κορίνθου και την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον Δήμαρχο Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο,  τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ζαχαρία, την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Εύη Κοκκίνου και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης του ΚΕΠΑΠ ΔρΤόνιαΤζαναβάρα, ενώ συμμετείχαν και πολλοί βασικοί συντελεστές του νέου θεσμού.

 


Ο Δήμαρχος κ. Νανόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε είχα την χαρά και την τιμή να επισκεφθώ τόσο τις Συρακούσες στην Ιταλία, όσο και το Φιέρι της Αλβανίας, που είναι 2 από τις 12 μεγάλες αποικίες της πόλης μας.

Εγκαινιάζουμε σήμερα έναν νέο πολιτιστικό θεσμό στον Δήμο μας το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, με τη βοήθεια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, που στοχεύει να επανασυνδέσει την πόλη με τις αποικίες της, με ένα πολιτιστικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό 5 και 6 Μαΐου 2023 περιλαμβάνει παραστάσεις από μαθητές και νέους που θα έρθουν από τις αποικίες μας, αλλά και από τoν Δήμο Κορινθίων.

Μαζί με το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, 7 Μαΐου, είναι μια ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όλη την Ελλάδα ποια ήταν η Κόρινθος, την εμβέλεια και τη δυναμική της στον πολιτισμό, την ανάπτυξη και την ιστορική διαδρομή της χώρας μας.

Παράλληλα δείχνει στους επισκέπτες μας, φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια το σύγχρονο πρόσωπο, την εξωστρέφεια και τις προοπτικές της πόλης μας σε όλους τους τομείς.»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Σπύρος Ζαχαριάς, ο οποίος ανέφερε:

«Μια ακόμα πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής στο πεδίο του πολιτισμού ξεδιπλώνεται σήμερα.

Μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αποτελεί την ουσία, την «κόλλα» που κρατά μια κοινωνία ενωμένη και δυνατή.

Παράλληλα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την δύναμη της συνεργασίας και την δυναμική της ομάδας.

Με την καθοδήγηση του δημάρχου μας, την δουλειά της οργανωτικής επιτροπής και την δουλειά όλων μας, παρουσιάζουμε σήμερα έναν νέο πολιτιστικό θεσμό, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο, τόσο για τον τόπο μας, όσο και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Θα ήθελα και εγώ να καλέσω τους πολίτες της Κορίνθου, να τον αγκαλιάσουν και να τον κάνουν δικό τους, να τον κάνουν κτήμα τους, συμμετέχοντα στις εκδηλώσεις και τις παραστάσεις, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα.»

Καταλήγοντας ο Αντιδήμαρχος συνεχάρη ένθερμα την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Εύη Κοκκίνου και όλα τα μέλη για την πολύμηνη προσπάθεια, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη διοργάνωση με επιτυχία.

Ακολούθως η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εύη Κοκκίνου αναφέρθηκε στην φιλοσοφία, την οργάνωση, το πρόγραμμα, αλλά και τους συντελεστές του Φεστιβάλ και του Συνεδρίου.

 


 «
Όταν πριν από εννιά μήνες περίπου ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, μου έκανε την τιμή να με ορίσει Πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής του Φεστιβάλ, μια μακρά, ελπιδοφόρα και γόνιμη διαδρομή ξεκίνησε.  

Σχεδιάσαμε τις δράσεις και εκδηλώσεις, μιλήσαμε με δήμους και σχολεία, καλλιτέχνες και συντελεστές από όλο τον κόσμο, αξιοποιήσαμε τις γνώσεις και την εμπειρία των συμπολιτών μας στην Κόρινθο. 

Στην πορεία καταλάβαμε ότι δεν δημιουργούμε απλώς ένα τριήμερο εκδηλώσεων, αλλά μια γέφυρα επικοινωνίας.

Η Κόρινθος συνομιλεί με τις αποικίες της και με όλο τον κόσμο. 

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου είναι ουσιαστικά ένας διάλογος που δεν γνωρίζει περιορισμούς χρόνου, χώρου, τόπου. 

Ανθίζει στην Κόρινθο και φιλοδοξούμε να αγκαλιασθεί από τις νέες και τους νέους μας. 

Παράλληλα είναι και μια ευκαιρία ανάπτυξης του τόπου μας μέσω του πολιτισμού. 

Ο πολιτισμός είναι συστατικό ανάπτυξης και ευημερίας, δεν αποτελεί πολυτέλεια.

Στο ταξίδι αυτό είχαμε την χαρά να συμπράξει μαζί μας, ένας κορυφαίος πόλος πολιτισμού, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που με το κύρος και την τεχνογνωσία του εξασφάλισε τις καλύτερες προοπτικές για το εγχείρημά μας.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του φεστιβάλ και ιδιαίτερα την Πρόεδρο και Γενική Διευθύντρια του ΙΜΚ Ξένια Καλδάρα, η οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την ιδέα και μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο μας!

Και πιστέψτε με ήταν πολλά!

Ταυτόχρονα ευχαριστώ τη φιλόλογο-θεατρολόγο Νατάσσα Μερκούρη για την επιμέλεια και τον σχεδιασμό του συνεδρίου.

 Δεν θα παραλείψω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΚΕΠΑΠ του Δήμου Κορινθίων Αντώνη Κυριαζή, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαγκλάρα, την αναπληρώτρια προϊσταμένη διεύθυνσης Τόνια Τζαναβάρα και όλο το προσωπικό του ΚΕΠΑΠ που ανέλαβαν τη στήριξη της 1ης δράσης του Φεστιβάλ, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σπύρο Ζαχαριά, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Τιμολέοντα Πιέτρη και το προσωπικό των τμημάτων τους και φυσικά τον Θοδωρή Αγγελόπουλο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας-ΣΕΠΙ, με τον οποίο τόσο ο κ.Δήμαρχος, όσο και η οργανωτική επιτροπή μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ανοίγοντας τον δρόμο της Κορίνθου προς τις Συρακούσες.

Ευχαριστώ τα σχολεία του Δήμου μας, το 3ο Γυμνάσιο Κορίνθου, το Γυμνάσιο Χιλιομοδίου και το Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου, τα οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, τις καθηγήτριες, καθώς και τους μαθητές και τις μαθήτριες των θεατρικών ομάδων τους.

Για τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ ευχαριστώ ιδιαίτερα την Έλενα Μιχαηλίδου και την ομάδα χορού της σχολής της, την μέτζο σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου, τον πιανίστα Δημήτρη Χρυσανθακόπουλο, την εκπαιδευτικό, μουσικό και μαέστρο Γεωργία Γιαννακοπούλου με τη νεανική χορωδία της, τον μουσικό-μαέστρο Χρήστο Βλαχογιάννη και τον γνωστό σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη με την ορχήστρα τους, το θέατρο Περιγιαλίου και την Πολυξένη Ορκοπούλου-Ξανθάκη για τα κοστούμια των ομάδων του Δήμου μας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Προϊσταμένη Γιώτα Κασίμη για την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου για το χορευτικό δρώμενο στον Ναό του Απόλλωνα.

Όπως είναι γνωστό μόνο με καλές συνεργασίες γίνονται σωστά έργα!

Με τις σκέψεις αυτές υποδεχόμαστε τις επόμενες ημέρες 200 περίπου νέες και νέους, καλλιτέχνες και συντελεστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βάζοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός θεσμού πολιτισμού με διεθνή εμβέλεια και κύρος.

Σήμερα ένα συναρπαστικό ταξίδι φτάνει στον προορισμό του!

Ένα ταξίδι, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και το πρώτο βήμα για έναν θεσμό που με τη βοήθεια όλων μας θα ριζώσει βαθιά και παραγωγικά.

Και είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά όλους τους συνεργάτες μας στον Δήμο, το ΚΕΠΑΠ, τις τοπικές αρχές, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, τους εθελοντές και φυσικά τους χορηγούς μας.

Άλλωστε ο θεσμός των χορηγιών είναι, όπως γνωρίζετε, απόλυτα ταυτισμένος με το Αρχαίο Δράμα και τις Λειτουργίες του.

 Οι εκδηλώσεις και δράσεις του Φεστιβάλ υποστηρίζονται και υλοποιούνται με τη ευγενική χορηγία της ΜΟΤΟΡ ΟΙL HELLAS  Διυλιστήρια Κορίνθου, της φαρμακευτικής εταιρίας TIKUN OLAM  (Τικούν Όλαμ), της 1ης εταιρίας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα, της εταιρίας NIKO - HELM HELLAS ΑΒΕΕ και της εταιρίας Οικονόμου - Tech - Paper – Home, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.», κατέληξε η κα Κοκκίνου.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος του ΚΕΠΑΠ Δρ Τόνια Τζαναβάρα, η οποία αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου του ΚΕΠΑΚ κ. Κυριαζή, ο οποίος απουσίαζε λόγω παράλληλης υποχρέωσης, ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά το ΚΕΠΑΠ συμμετέχει στην διοργάνωση του διεθνούς νεανικού φεστιβάλ αρχαίου δράματος Κορίνθου, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που φιλοδοξούμε, κι εμείς με τη σειρά μας, να αποτελέσει θεσμό στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Το ΚΕ.Π.Α.Π. ως φορέας πολιτισμού, γνώσης και αγωγής της ψυχής των πολιτών της Κορίνθου και της Κορινθίας γενικότερα, στηρίζει και συνδράμει πάντα κάθε προσπάθεια πολιτιστικής ανέλιξης της τοπικής κοινωνίας, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η προσπάθεια πρόκειται να φέρει κοντά νέους και νέες από το εξωτερικό και άλλες πόλεις της πατρίδας μας και με γέφυρα επικοινωνίας το αρχαίο δράμα, γέφυρα διάδρασης και αλληλεπίδρασης μεταξύ λαών, που έχουν πολλούς δεσμούς από το παρελθόν, να τους δώσει την ευκαιρία να βιώσουν μια ξεχωριστή πολιτισμική εμπειρία, μία εμπειρία ζωής θα έλεγα. Παράλληλα είναι χαρά και τιμή μας να υποδεχθούμε στην πόλη μας σημαντικούς καλλιτέχνες και προσωπικότητες του πολιτισμού. Ας αποτελέσει, λοιπόν, το αρχαίο δράμα μια παγκόσμια γλώσσα συνεννόησης και πηγή έμπνευσης, για όλους και για τους νέους περισσότερο. Καλή επιτυχία στους διοργανωτές, τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες»

Η Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης Ξένια Καλδάρα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους συντελεστές για τα καλά τους λόγια, τονίζοντας ότι είναι καθήκον του Ιδρύματος να αξιοποιεί τις γνώσεις, επαφές και τεχνογνωσία του, συμπράττοντας σε ουσιαστικούς πολιτιστικούς θεσμούς, σαν τον συγκεκριμένο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα της πόλης, τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να κάνουν το Φεστιβάλ κορυφαία διοργάνωση του είδους, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ήδη τα πρώτα σημάδια είναι εξαιρετικά, προσφέροντας ικανοποίηση σε όλους όσοι εργάζονται πολύ σκληρά, επί πολλούς μήνες.

Τέλος η κα Καλδάρα ευχαρίστησε τα στελέχη του ΚΕΠΑΠ για την πολύ καλή συνεργασία επιτρέποντας να ξεπεραστούν εμπόδια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί ένας κορυφαίος θεσμός, αντάξιος της πόλης και των συντελεστών του.

Στην συνέχεια η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας Αννίτα Τσαπάλου, τόνισε πως το άκουσμα της είδησης από τον Δήμαρχο ότι σχεδιάζεται ανάλογο Φεστιβάλ, ήταν σα να εκπληρώνεται ένα μεγάλο όνειρο και συμπλήρωσε ότι η Διεύθυνση τόσο λόγω αρμοδιότητας, όσο και από τη διάθεση να στηρίξουν τις δράσεις του Δήμου στην παιδεία και τον πολιτισμό, θα είναι πάντα αρωγοί και συμπαραστάτες.

Η εκπρόσωπος του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου Ιωάννα Γιαννακού ανέφερε ότι είναι ευγνώμονες που έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία, η οποία συνδέει ξανά την Κόρινθο με το σπουδαίο παρελθόν της.

«Παράλληλα μας γεμίζει ενθουσιασμό το γεγονός ότι οι μαθητές μας θα βρεθούν και θα παρουσιάσουν πράγματα, μαζί με μαθητές από άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.».

Ακολούθως ο τ. Δήμαρχος Αντιρρίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας Θοδωρής Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στις απαρχές της ιδέας και την επίσκεψη του Δημάρχου κ. Νανόπουλου στις Συρακούσες, όπου ένα κατάμεστο θέατρο 4.000 θέσεων σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό των θεατών, όταν ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφασή του για τη δημιουργία του Φεστιβάλ.

«Οι Συρακούσες, που αποτελούσαν μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας και όλης της Ευρώπης, άλλαξαν τη μοίρα τους, στηριζόμενες αποκλειστικά στον πολιτισμό και ειδικά στο Αρχαίο Δράμα», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ο Δήμαρχος  Βασίλης Νανόπουλος, συνοψίζοντας, απηύθυνε νέο κάλεσμα σε πολίτες και επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα να αγκαλιάσουν τον νέο θεσμό και να χειροκροτήσουν τις νεανικές παραστάσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία, αλλά και των παιδιών της Κορίνθου.

Οι εκδηλώσεις και δράσεις του Φεστιβάλ υποστηρίζονται και υλοποιούνται με τη ευγενική χορηγία της ΜΟΤΟΡ ΟΙL HELLAS Διυλιστήρια Κορίνθου, της φαρμακευτικής εταιρίας TIKUN OLAM (Τικούν Όλαμ), της 1ης εταιρίας Φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα, της εταιρίας NIKO - HELM HELLAS ΑΒΕΕ και της εταιρίας Οικονόμου - Tech - Paper – Home.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια