Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ (Φ. 1839)

Τεκτονικές αλλαγές! Κοινή διακήρυξη από ΗΠΑ-Κύπρο-Ισραήλ & Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο-Ηχηρό «χαστούκι» στην Άγκυρα

  

Πηγή: 5Apostagma.grΓιώργος Μοτσάκος 15.4.2023

Όλα αλλάζουν ραγδαία από την Α. Μεσόγειο έως τον Ινδικό με επίκεντρο Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο

Την ισχύ αμυντικού συμφώνου έχει ουσιαστικά η κοινή διακήρυξη στην συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπου τονίζεται πως οι χώρες αυτές θα κινηθούν για την ασφάλεια σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συγκαλέσουμε την πρώτη συνεδρίαση της διακοινοβουλευτικής ομάδας 3+1 με εκλεγμένους εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Επιβεβαιώσαμε την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους τα νομοθετικά μας όργανα μπορούν να προωθήσουν κοινές προτεραιότητες, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η θαλάσσια ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και η συνολική σταθερότητα. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες σε αυτή τη μορφή», δήλωσε ο Μπόμπ Μενέντεζ, σύμφωνα με την thenationalherald.com.

Κύπριοι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην έκδοση της δήλωσης ήταν οι: Χάρης Γεωργιάδης, Άριστος Δαμιανού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Νικόλας Παπαδόπουλος. Οι Έλληνες εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην έκδοση της δήλωσης ήταν οι: Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Δημήτριος Καιρίδης, Γεώργιος Κατρούγκαλος και Γεώργιος Παπανδρέου.  Ισραηλινοί εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην έκδοση της δήλωσης ήταν οι: Dan Illouz και Moshe Tur-Paz. Η συνεδρίαση της 20ης Απριλίου ακολουθεί την ψήφιση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας του Προέδρου της SFRC Menendez ως τροποποίηση του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας του FY22.

Η δικομματική νομοθεσία ενίσχυσε σημαντικά την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον ελληνικό στρατιωτικό εκσυγχρονισμό και ενθάρρυνε την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αναλυτή για την Μέση Ανατολή S. Frantzman σε παλαιότερη ανάλυση, έχουμε πλέον την εμφάνιση μιας συμμαχίας που εκτείνεται  από την Α.Μεσογείου έως την Ινδία, η οποία έχει στόχο  την καταπολέμηση των εμπόλεμων παραγόντων στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι είναι κυρίως Τουρκία και Ιράν.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να επιβάλλει την "Γαλάζια Πατρίδα", με οποιοδήποτε τρόπο, παράλληλα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει "περάσει" από την Τουρκική βουλή.  Αλλάζουν όλα όμως πλέον στην Α. Μεσόγειο. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ αυτή την στιγμή, συμπίπτουν με αυτά του Ελληνισμού. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τα δώσουμε όλα στις ΗΠΑ.  Σίγουρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι χειρότερες από ποτέ. Αυτό η Αθήνα πρέπει να το εκμεταλλευθεί και οφείλει να κερδίσει.

Η συμμαχία μας αναπτύσσεται, σφυρηλατείται και όλα δείχνουν πως μαζί με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, δημιουργείται ένας άξονας, που θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής.  Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι περιφερειακοί σύμμαχοι και συνεργάζονται σε οικονομικές προσπάθειες στη Μεσόγειο Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, αντιμετωπίζοντας την εχθρότητα της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να επεκτείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Σουδάν: Πώς οργανώνεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων ομογενών

 

 

Associated Press  Newsbomb  26.4.2023 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι θα θέσει το ζήτημα του Σουδάν στο Ανώτατο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.Μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, με ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων, ιατρικό προσωπικό και ιατρικό υλικό θα προσγειωθούν στη Νότια Αίγυπτομε απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων ομογενών από το «εμπόλεμο» Σουδάν.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο συσκέψεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών στη μονάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία ενεργοποιήθηκε με εντολή του Νίκου Δένδια για την επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ». Στις 18:30 σήμερα (23/4) θα γίνει μία τρίτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία θα συζητηθεί και η σκέψη να σταλεί και 30 αεροσκάφος για μεταφορά ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα αεροσκάφη μεταβαίνει και διπλωμάτης, ο διευθυντής αφρικανικών υποθέσεων Κωνσταντίνος Σούλιος.  Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε ανακοινώσεις σχετικά με τις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν. Ο υπουργός επεσήμανε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ζοσέπ Μπορέλ και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την κατάσταση.  Παράλληλα, ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα του Σουδάν στο Ανώτατο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό κατοίκων από το Σουδάν οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Η Γαλλία προχώρησε σε μεγάλη επιχείρηση και ξεκίνησε η εκκένωση των Γάλλων πολιτών, καθώς και διπλωματών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.  Ο κ. Δένδιας είπε στην ενημέρωσή του:

«Το Σάββατο 15 Απριλίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και όσοι βρίσκονται εκεί, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλιου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον μητροπολίτη Σάββα και τον επίτιμο πρόξενο στην Ελλάδα.»

«Έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ. Το υπουργείο Εξωτερικών περιμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέσω το θέμα του Σουδάν στο Ανώτατο Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Με εντολή Μητσοτάκη θα γίνει η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ομάδες ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, για να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτό τον σκοπό. Στον κατάλογο των εγκλωβισμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

 

Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία

 


Πηγή:  Newsbomb 25.4.2023

Η άτυπη συνάντηση για τη Συρία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Geir Pedersen είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Εξωτερικών.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για τις εξελίξεις σχετικά με τη Συρία, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμμετοχής του Geir Pedersen σε άτυπη συνάντηση (retreat) για τη Συρία στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, Καβούρι) 21 – 23 Απριλίου 2023, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.  Η άτυπη συνάντηση για τη Συρία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη συνδρομή του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Σε αυτή θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, και ειδικοί απεσταλμένοι κρατών – μελών της ΕΕ για τη Συρία.

Η φιλοξενία της παραπάνω συνάντησης στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη του ελληνικού ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στη Συρία και της αναγνώρισης, από τη χώρα μας, της σημασίας επίλυσης του συριακού για την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Κριτική Ακιντζί για την προεκλογική δραστηριότητα του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα

 


Πηγή:  Newsbomb25.4.2023  

 

Οι επισκέψεις του «πρέσβη», Μετίν Φεϊζίογλου σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία και η κριτική του στην αντιπολιτευόμενη Συμμαχία του Έθνους προκαλούν αντιδράσεις.

Ο τέως ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχει γίνει σχεδόν ταυτόσημο με το κόμμα και τον ηγέτη του ΑΚΡ. Καθώς η θεσμική δομή (του κράτους) εκφυλίστηκε με την πάροδο του χρόνου και το προσωποπαγές καθεστώς ρίζωσε, οι αντανακλάσεις αυτού του γεγονότος εκδηλώθηκαν και στην Κύπρο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι οι «πρέσβεις», οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι οι εκπρόσωποι του τουρκικού κράτους, άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν αξιωματούχοι του ΑΚΡ.

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια