Header Ads

ΕΛΛΑΣ – ΓΑΛΙΑ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ (Φ. 1838)

Ετοιμότητα για πιο θερμές καταστάσεις σε Παρίσι και Αθήνα…


Πηγή: 5Apostagma.gr 

 Μαρίνος Γκασιάμης

Ελληνογαλλική άσκηση νοτίως της Κρήτης - Σωτήρια πτήση ελληνικού Super Puma για Γάλλο ναύτη.  Με την Τουρκία να έχει καταρρίψει μέσα σε δυο φράσεις του Τσαβούσογλου το όποιο θεώρημα περί ελληνοτουρκικής προσέγγισης υπήρξε στην Αθήνα, οι σχέσεις των δύο χωρών επιστρέφουν σε αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν: «Business as usual».  Γεγονός είναι πως σε στρατιωτικό επίπεδο η Ελλάδα δεν σταμάτησε ούτε το εξοπλιστικό της πρόγραμμα ούτε τις στρατιωτικές της συμμαχίες, καθώς οι αρμόδιοι έβλεπαν πως δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στο αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας.

Με την φιέστα μάλιστα του Ερντογάν με το μίνι αεροπλανοφόρο να υπενθυμίζει πως ανά πάσα ώρα και στιγμή η Άγκυρα μπορεί να το βγάλει για να κάνει επίδειξη σημαίας, το Παρίσι δηλώνει παρόν στο πλευρό της Αθήνας.  Η φρεγάτα «LANGUEDOC» μάλιστα έδεσε προχθές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τον πρόεδρο του λιμένα Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ να δηλώνει σε σχετική ανάρτηση: «Στα πλαίσια της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας σε Άμυνα & Ασφάλεια & της διασφάλισης των κοινών συμφερόντων σε Ανατολική Μεσόγειο & Ευρώπη, υποδεχόμαστε στον λιμένα Αλεξανδρούπολης τη FREMM Φρεγάτα FS Languedoc του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού». 

Συμπλήρωσε δε λίγες ώρες αργότερα: «Ο πρώτος ελλιμενισμός γαλλικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ιστορική στιγμή & σηματοδοτεί, ενάμιση αιώνα μετά, την έναρξη της γαλλικής παρουσίας στην πόλη-λιμάνι του βορειοανατολικού άκρου της Μεσογείου!!».

Η Γαλλική πρεσβεία από την πλευρά της ανακοίνωσε: «Η γαλλική FREMM Languedoc στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μια ακόμα ευκαιρία ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας, στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης, αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα».

Την παρουσία του γαλλικού πολεμικού πλοίου στο βόρειο Αιγαίο «σκίασε» και ο τραυματισμός ενός ναύτη του πληρώματός του. Τραυματισμός που χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί άμεσα, με αποτέλεσμα να κληθεί ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να μεταφέρει το νεαρό Γάλλο στο νοσοκομείο. 

Η σχετική ανάρτηση της ΠΑ στο twitter αναφέρει: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Δευτέρας 10 Απριλίου 2023, Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από τη γαλλική Φρεγάτα «LANGUEDOC», η οποία έπλεε 14 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λήμνου, 26χρονο τραυματία, μέλος του πληρώματος και τον μετέφερε στο Α/Δ Αλεξανδρούπολης». 

Μια άλλη γαλλική φρεγάτα FREMM θα βρεθεί σήμερα εκτός απροόπτου νοτίως της Κρήτης. Ο λόγος απλός. Ελλάδα και Γαλλία θα διενεργήσουν μια ακόμα μικρής κλίμακας συνεκπαίδευση, από αυτές που ατσαλώνουν τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο συμμάχους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση με μία φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν σε αυτές τις δύο γαλλικές φρεγάτες προσθέσει κανείς και την PROVENCE που συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα μαζί με μονάδες της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς και μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «ANAXIMANDRE-23», γίνεται αντιληπτό πως το Παρίσι είναι έτοιμο για πιο «θερμές» καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια