Header Ads

Η προσβολή της προσωπικότητας ως κατάχρηση εξουσίας (Φ. 1838)

 


 Γράφει ο Κώστας Τζαναβάρας

 

ΠΡΟ ΑΡΚΕΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ, στην πόλη μας Κόρινθο, το νερό ήταν σπανίως στη βρύση μας. Αλλά το πρόβλημα δεν ήταν μόνον η έλλειψη της αναγκαίας ποσότητας ή τα αναμενόμενα λόγω διαφορών υψομέτρου. Επί πλέον, υπήρχε το παρα-σύστημα του καθημερινού ελέγχου ποιός παίρνει και ποιός δεν παίρνει νερό.

Πολύ απλά, η τότε δημοτική υπηρεσία ύδρευσης έπαιρνε καθημερινά ειδικές οδηγίες του δημάρχου. Αναλόγως, άνοιγε ή έκλεινε βάνες, ώστε να εφαρμοσθούν οι οδηγίες του δημάρχου. Έτσι, κάποιοι είχαν νερό συχνότερα και άλλοι πιό σπάνια.

Ερώτηση εργασίας: είναι προσβολή της προσωπικότητας το να μην έχεις νερό βάσει αυθαίρετης οδηγίας δημάρχου; Εφ' όσον βεβαίως, διευκρινίζω, αποδεικνύεται αυθαίρετη.

Στη συνέχεια: αν η ειδική οδηγία δημάρχου αποδεικνύεται αυθαίρετη, και άρα προσβολή της προσωπικότητας κάποιου δημότη, υπάρχει κατάχρηση εξουσίας;

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ ώστε να δώσω γνώμη. Δεν θα δώσω καν παραπομπές στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα. Ως σκεπτόμενος πολίτης, όμως, αισθάνομαι ότι προφανώς θα υπήρχε και προσβολή προσωπικότητας και κατάχρηση εξουσίας.

Ως σκεπτόμενος πολίτης, επίσης, γνωρίζω ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που δ-ε-ν θα διέβλεπαν ούτε κατάχρηση εξουσίας ούτε προσβολή προσωπικότητας. Θα δυσκολεύονταν, μάλιστα, και με την υπόθεση εργασίας "αν η ειδική οδηγία δημάρχου αποδεικνύεται αυθαίρετη".

ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ η προσοχή είναι στραμμένη στην ιδιωτικοποίηση ή μη του νερού. Σαν να μην υπάρχουν προβλήματα όσο το νερό είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Σαν να υπάρχει μόνον το θέμα ιδιοκτησίας. Σαν να μην ενοχλεί το να μεταχειρίζονται το νερό οι δημοτικοί μας άρχοντες σαν ατομική ιδιοκτησία τους.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, λοιπόν, είναι ίσως ευκαιρία να ερευνηθεί δημοσίως η περίπτωση της ύδρευσης του Διμηνιού. Υπήρξε το 2021 δικαστική προσφυγή 21 κατοίκων που έθεταν ρητώς ζήτημα προσβολής της προσωπικότητάς τους, λόγω μη παροχής ποσίμου νερού.

Σιωπηρώς, το Πρωτοδικείο Κορίνθου δέχθηκε το σκεπτικό, ορίζοντας επί λέξει: "Διατάσσει να γίνει χρήση υδροφόρων οχημάτων για τη μεταφορά πόσιμου νερού κατάλληλου για πόση και μαγείρεμα στη δεξαμενή που διοχετεύει το νερό στις βρύσες των οικιών των αιτούντων στο Άνω Διμηνιό Κορινθίας".

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ, αιρετών και μη, αξίζει ειδικής προσοχής και έρευνας.

Ενδεικτικά θα επισημάνω το εξής απίστευτο: επί ένα έτος είχαμε ακριβοπληρωμένο νερό με βυτία (3,30 ευρώ το κυβικό!), το οποίο ήταν μεν πόσιμο στη δεξαμενή, αλλά δεν ήταν πόσιμο στη βρύση μας. Και η -μη ιδιωτική!- επιχείρηση ύδρευσης το χρέωνε μέχρι και 15 ευρώ το κυβικό. Ολογράφως: δέκα πέντε.

Λόγω προβληματικού δικτύου, εκτός των άλλων, η τροφοδοσία με βυτία δεν είχε νόημα. Πρόκειται σαφώς περί παραλογισμού. Ακόμη χειρότερα, όμως, από αυτόν τον παραλογισμό δεν ενοχλήθηκαν ούτε οι "21" ούτε οι αρμόδιοι. Ούτε κανείς το είπε στο Δικαστήριο. Και υπάρχουν κι άλλα πολλά.

ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ: αν -αν!- αποδεικνύεται προσβολή προσωπικότητας και κατάχρηση εξουσίας, και κατ' εξακολούθηση μάλιστα, υπάρχει κάποιος που να πει κάτι σαν "ΩΣ ΕΔΩ!!";

 

Κόρινθος 3 Απριλίου 2023

 

Κώστας Τζαναβάρας

σύμβουλος μηχανικός - συγγραφέας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια