Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Γεωργίου Ψυχογιού (Φ.1837)

 


 

 

Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή για άλλη μια φορά η άμεση ενίσχυση των δομών Υγείας του Νομού, μετά την κραυγή αγωνίας γιατρών και φυσικοθεραπευτών  

Στην Βουλή κατέθεσε Ερώτηση ο κ. Γ. Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την δυσμενέστατη κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο Κορίνθου και ειδικότερα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) αλλά και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κορίνθου στα Ίσθμια λόγω της υποστελέχωσης σε γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και λοιπό προσωπικό.

Ο βουλευτής τόνισε ότι παρά τις πολυάριθμες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο της Κορίνθου και οι δομές Υγείας του Νομού, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την Πολιτεία ώστε να υπάρξει κάποια λύση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στο Τ.Ε.Π. να υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος Ιατρός. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, την προηγούμενη εβδομάδα, γνωστοποιήθηκε η άμεση αποχώρηση Επικουρικής Ορθοπεδικού του Τ.Ε.Π., με την παραίτησή της να προστίθεται στις πάνω από 20 παραιτήσεις – αποχωρήσεις Ιατρών από το Νοσοκομείο την τελευταία 2ετίας. Την ίδια στιγμή, στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου για 850 θέσεις ιατρών και οδοντιάτρων σε όλη τη χώρα, δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για θέσεις στο Νοσοκομείου Κορίνθου.

Ταυτόχρονα με τα ΤΕΠ, ο βουλευτής αναφέρει τις ελλείψεις φυσικοθεραπευτών και εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κορίνθου και τις ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στο ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου, στη βάση της ανακοίνωσης-διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Π.Τ Κορινθίας.

Ο βουλευτής ζητά από τον Υπουργό απαντήσεις και άμεσες ενέργειες, ώστε να περιληφθεί το Νοσοκομείο Κορίνθου στην πρόσφατη προκήρυξη προσλήψεων γιατρών – για το θέμα είχε ήδη γίνει ήδη αναφορά η οποία δεν έχει απαντηθεί -ώστε να εξασφαλισθεί η καθημερινή και με επάρκεια εφημέρευση του Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Επίσης θέτει προς το Υπουργείο την ανάγκη άμεσης κάλυψης των οργανικών θέσεων των φυσικοθεραπευτών στο Νοσοκομείο Κορίνθου και στο ΚΕΦΙΑΠ και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Νοσοκομείου ώστε οι πολίτες της Κορινθίας και όχι μόνο, να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της Υγείας και να νιώθουν ασφάλεια. Η κατάσταση, πλέον, είναι στα όρια της κατάρρευσης και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από αυτά και απαιτούνται άμεσες λύσεις και παρεμβάσεις ενίσχυσης.

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

                                                                                                           10 Απριλίου 2023

Θέμα: «Κραυγή αγωνίας γιατρών και φυσικοθεραπευτών για την συνεχιζόμενη απαξίωση Νοσοκομείου Κορίνθου και ΚΕΦΙΑΠ από την Κυβέρνηση»

Παρά τις πολυάριθμες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο της Κορίνθου δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την Πολιτεία ώστε να υπάρξει κάποια λύση, με τελευταία παρέμβαση την κοινοβουλευτική Αναφορά για την από 8/3/2023 ΑΠ:Γ4α/Γ.Π.οικ.14830, προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων κλάδου Ε.Σ.Υ. του Υπουργείου Υγείας, στην οποία μεταξύ 850 θέσεων, δεν προβλέπεται καμία για την Κορινθία και η οποία δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη προσωρινή διοικούσα επιτροπής της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, επικρατούν δυσμενέστατες συνθήκες λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή στο Τ.Ε.Π. υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος Ιατρός. Την προηγούμενη εβδομάδα, γνωστοποιήθηκε η άμεση αποχώρηση Επικουρικής Ορθοπεδικού του Τ.Ε.Π., με την παραίτησή της να προστίθεται στις πάνω από 20 παραιτήσεις – αποχωρήσεις Ιατρών από το Νοσοκομείο την τελευταία 2ετία. Σημειώνεται ότι βάσει επίσημων στοιχείων που έθεσε υπόψη μας ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας σε πρόσφατη συνάντησή μας, το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δηλαδή σε μετά-Covid περίοδο, το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κορίνθου διαχειρίστηκε 2.500 περιστατικά μέσα σε 35 μέρες.

Οι ανάγκες του Τ.Ε.Π. καλύπτονται από Γενικούς Ιατρούς Περιφερειακών Ιατρείων, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στηρίζουν το Νοσοκομείο. Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί στην ανακοίνωση τους, Γενική Ιατρός βρέθηκε το περασμένο Σάββατο να εφημερεύει μόνη της (!) στο Παθολογικό Τ.Ε.Π. Ως απάντηση στην τραγική αυτή κατάσταση, το Σωματείο εργαζομένων είχε προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 5/4 απαιτώντας ως κύριο αίτημα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ασφάλεια στην εργασία και ένταξη στα ΒΑΕ.

Ταυτόχρονα με τα ΤΕΠ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Π.Τ Κορινθίας   απευθύνει ερώτηση  στην 6η ΥΠΕ σχετικά με τις ελλείψεις φυσικοθεραπευτών και εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κορίνθου και τις ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Κορίνθου. Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Κορίνθου υπάρχει μόνο μία μόνιμη φυσικοθεραπεύτρια μετά την συνταξιοδότηση συναδέλφου της εξυπηρετώντας τις ανάγκες όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου (κατά μέσο όρο 15-20 ασθενείς την ημέρα) ενώ ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου είναι παλαιωμένος και σε πολλές περιπτώσεις δυσλειτουργικός δυσχεραίνοντας το έργο των εργαζομένων αλλά και υποβιβάζοντας την ποιότητα της αποκατάστασης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, στο ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου η λίστα αναμονής των ασθενών φτάνει τον ένα (1) μήνα και κατά περιόδους τον ξεπερνάει κιόλας.

Επειδή, η άρνηση της κυβέρνησης να θωρακίσει το ΕΣΥ, και στην Κορινθία, προσβάλλει τον αγώνα των υγειονομικών αλλά και την καθημερινή μάχη των πολιτών να εξασφαλίσουν ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, την Υγεία, βλέποντας τις δομές υγείας του Νομού και τους ανθρώπους τους στα όρια της κατάρρευσης. Η κατάσταση, πλέον, είναι εκτός ελέγχου και απαιτούνται άμεσες λύσεις.

Επειδή, εν όψει  της αυξημένης κίνησης του Πάσχα και στη συνέχεια των καλοκαιρινών μηνών,  η ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε Ιατρικό προσωπικό στο Τ.Ε.Π. και τις Κλινικές, σε φυσικοθεραπευτές, αλλά και σε λοιπό προσωπικό είναι εξαιρετικά επείγουσα.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.     Με ποια αιτιολογία, παρά το γεγονός ότι θέσεις μόνιμων Ιατρών έχουν ζητηθεί από το Νοσοκομείο Κορίνθου, αποφασίσθηκε να μην περιληφθεί το Νοσοκομείο Κορίνθου στην πρόσφατη προκήρυξη;

 

2.     Με ποιον τρόπο θα εξασφαλισθεί η καθημερινή και με επάρκεια εφημέρευση του Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου, για την αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών της Κορινθίας και όχι μόνο, αλλά και να μπορούν οι γιατροί, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό να εργάζονται με ανθρώπινες και όχι εξαντλητικές συνθήκες όπως γίνεται σήμερα;

 

3.  Πως σκοπεύει να καλύψει τις οργανικές θέσεις των φυσικοθεραπευτών στο Νοσοκομείο Κορίνθου και στο ΚΕΦΙΑΠ  και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του Νοσοκομείου, ώστε  να βελτιωθεί η ποιότητα της αποκατάστασης που είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για πολλούς ασθενείς;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος  Ψυχογιός

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια