Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (Φ. 1837)

 


ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΕΟΦ. ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΩΡΕΩΝ κ. ΦΙΛΟΘΕΟ & ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, η καθιερωμένη εορταστική Εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεως μας για την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα. Την Εκδήλωση παρουσίασε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου Λουτρακίου και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης και περιελάμβανε στο πρώτο μέρος της ομιλία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ». Ο άγιος Ωρεών εκκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος, με θερμούς λόγους, στον σεπτό Ποιμενάρχη μας, τον σύνδεσμο που διατηρεί μαζί του από την παιδική του ηλικία, αλλά και στην διακριτική – ουσιαστική παρουσία του Μητροπολίτου μας σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην αντίθεση της λογικής του Νίτσε, που αναφώνησε «Ο Θεός είναι νεκρός», και στη λογική της θρησκείας, που θέλει τον Θεό μάλλον ανίκανο να πεθάνει, κλεισμένο μέσα σε ανείπωτο μεγαλείο, ξένο από τον άνθρωπο και την καθημερινή βιωτή του και εντελώς διαφορετικό απ’ αυτόν. Ίσως αυτόν τον Θεό να εννοούσε ο Νίτσε ότι «σκοτώσαμε». Ο Χριστός όμως είναι Θεός εντελώς διαφορετικός από την προαναφερθείσα λογική της θρησκείας, δεν είναι εγωιστής, δεν παραμένει κλειστός στον Εαυτό Του, υπάρχει ως κοινωνία και σχέση αγάπης. Από την υπερβολική Του αγάπη γίνεται άνθρωπος, «αδειάζει» και «πτωχεύει» για να «γεμίσουν» και να «πλουτίσουν» οι άνθρωποι.

Ο θάνατος του Χριστού είναι διαφορετικός. Ο Χριστός εντελώς ελεύθερα παραδίδεται στον θάνατο προκειμένου να νικήσει τον θάνατο, να χαρίσει την ζωή και την ανάσταση στα δημιουργήματά Του. Ο Χριστός με το πάθος, τον Σταυρό και τον θάνατό Του αίρει την αμαρτία και με την κατάλυσή της χαρίζει στον άνθρωπο την αιώνιο ζωή, που είναι η αδιατάρακτη και αδιάπτωτη κοινωνία του με τον μόνο Κύριο της ζωής και του θανάτου. Μπορεί η λογική του κόσμου να επιμένει ότι ο θάνατος είναι το τέρμα όλων και ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτόν, η Εκκλησία όμως εξακολουθεί, σταθερά προσηλωμένη στην «μωρία» του Σταυρού και του θανάτου του Χριστού, να κηρύσσει ότι ο θάνατος ήδη νικήθηκε και η ζωή «εκ του τάφου ανέτειλε». Και ότι το αναρίθμητο πλήθος των συνειδητών μελών Της στο διάβα των αιώνων, μέσα από την εκούσια «απώλεια» της ζωής «σώζουν» τη ζωή (Ματθ. 16, 25) και «συναποθνήσκοντες» με τον Χριστό «συζούν» (Β’ Τιμ. 2,11) με Εκείνον στους αιώνες.

Στο δεύτερο μέρος της Εκδήλωσης εψάλησαν Ύμνοι από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, τους οποίους απέδωσε η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου – χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας «ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ», υπό την διεύθυνση της κ. Χριστίνας-Παταπίας Μήτρου, Καθηγήτριας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας.

Τον επίλογο της Πασχαλινής, θεολογικής και μουσικής Εκδηλώσεως, που σκοπό είχε να προετοιμάσει τους Πιστούς για την βίωση των κοσμοσωτηρίων γεγονότων των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου μας, έκανε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος συγχαίροντας θερμά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών και Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πλούσια, «μουσική» για τα αφτιά, θεολογικότατη, υμνογραφικότατη, αγιογραφικότατη και άρτια από πάσης πλευράς ομιλία του, που μας παρουσίασε με τον πλέον ευσύνοπτο τρόπο το μήνυμα για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την επιτυχημένη παρουσίαση της εφετινής εορταστικής Εκδήλωσης αλλά και τους παρισταμένους πιστούς που, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τον έντονο αέρα και το κρύο, προσήλθαν για να ωφεληθούν πνευματικά προτρέποντας τους να πράξουν το ίδιο και να μετέχουν συνειδητά και σε όλες τις Ι. Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος.

Το παρόν στην Εκδήλωση έδωσαν ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίστης, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνα Κόλλια και οι επιχειρηματίες και ευεργέτες της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Χρήστος Πιέτρης και κ. Μιχαήλ Γλυνός.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ



Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη, 6 Απριλίου 2023, ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορίνθου κ. Γεώργιος Δαφέρμος, στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο. 

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και ο κ. Διευθυντής συζήτησαν για την διαχρονική σχέση της Ι. Μητροπόλεώς μας με το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, την βοήθεια και την συμπαράσταση (πνευματική και υλική) που διαχρονικά παρέχεται από την Ι. Μητρόπολη μας αλλά και αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις για υπηρεσιακά, κοινωνικά και φιλανθρωπικά θέματα και την τρέχουσα επικαιρότητα.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον κ. Δαφέρμο για την ευγενική επίσκεψή του προσφέροντάς του συμβολικά δώρα και ευχήθηκε όπως ο Κύριος τον φωτίζει και τον καθοδηγεί στην επιτέλεση και των καθηκόντων του ευχόμενος «Καλή Ανάσταση»!

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΑΚΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΟΪΝΗ

Την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε πλαισιούμενος υπό πλειάδος Ιερέων, στον Ι. Ναό Αγών Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Άσσου, την Εξόδιο Ακολουθία της αοιδίμου Αγλαΐας Κοΐνη, μητρός του Αιδεσ. Σταυροφόρου - Οικονόμου π. Αναστασίου Κοΐνη, Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου.

Στον επικήδειο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανέλυσε το Δοξαστικό εκ των Νεκρωσίμων ιδιομέλων «Ὁ θάνατός σου, Κύριε, ἀθανασίας γέγονε πρόξενος…» επισημαίνοντας ότι, ο θάνατος του Θεανθρώπου έγινε η αιτία και η αφορμή της αθανασίας και την αναστάσεως όλων των ανθρώπων. Αν ο Χριστός δεν Σαρκωνόταν, δεν είχε υποστεί τα φρικτά Πάθη και δεν είχε Αναστηθεί δεν θα άνοιγαν οι Πύλες του Παραδείσου και άρα θα ήμασταν όλοι υπό το κράτος του θανάτου, της φθοράς και του Διαβόλου. Ο Κύριος επέλεξε αυτή την καθοδική πορεία από τον ουρανό στην γη, την πορεία της Άκρας Ταπεινώσεως για να προκαλέσει την αθανασία μας και να χαρίσει την Ζωή την αιώνιον. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην σημασία της μητέρας στην ζωή των ανθρώπων αφού αυτή είναι που μεγαλώνει, γαλακτοτροφεί και γαλουχεί τα παιδία της και τα οδηγεί στον Χριστό και στην Εκκλησία Του.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η ψυχή της μακαριστής Ιερομήτορος Αγλαΐας να βρει ανάπαυση στην Βασιλεία των Ουρανών και η Παναγία μας να παρηγορεί τον Ιερέα υιό της, τον σύζυγο της, τα παιδιά και τα εγγόνια της!

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!

   ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ

 

 

 Ο κ. Ευάγγελος Ανδριανάκος, Εκπαιδευτικός και υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Νομό Κορινθίας συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του κ. Κωνσταντίνο Δρακόπουλο και κ. Αλέξανδρο Γκιέτσι επισκέφθηκαν σήμερα Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας και συναντήθηκαν με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, προκειμένου να λάβουν την ευχή και την ευλογία του και να συζητήσουν για τις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Εκτός των άλλων ετέθησαν και θέματα από την τοπική και εθνική επικαιρότητα, αλλά και εκκλησιαστικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ανδριανάκο και τους συνεργάτες του για την ευγενική επίσκεψή τους και ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στην προσπάθειά του!

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
κ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ



Την Μ. Τρίτη, 11 Απριλίου 2023, επισκέφθηκε τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας ο Κορίνθιος Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας προκειμένου να λάβει την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον κ. Υφυπουργό και τον σεπτό Ποιμενάρχη μας να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις επερχόμενες Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ο κ. Υφυπουργός επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πολυποίκιλο και πολυεύθυνο έργο της Ι. Μητροπόλεως μας και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του σε αυτό θέτοντας τον εαυτό του στην διάθεση της Ι. Μητροπόλεως ώστε να συνδράμει ουσιαστικά όπου μπορεί.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Δήμα για την ευγενική επίσκεψή του και του ευχήθηκε καλόν αγώνα και «Καλή Ανάσταση»!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΗΝ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρέθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το εσπέρας της Μ. Δευτέρας, 10 Απριλίου 2023, για να τελέσει την Ακολουθία του Νυμφίου, σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμά του για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Στο πολυπληθές Eκκλησίασμα, που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς προκειμένου να συμμετάσχει στην Ι. Ακολουθία του Νυμφίου θυμίζοντάς εποχές προ κορωνοϊού και παρουσία του Υφυπουργού κ. Νικολάου Ταγαρά και του Βουλευτού κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του και ομίλησε ερμηνεύοντας την Ευαγγελική περικοπή του όρθρου της Μ. Τρίτης. Τόνισε την σπουδαιότητα της παραδοχής, ότι η συμμετοχή μας στις Ι. Ακολουθίες και στα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Μ. Εβδομάδας πρέπει να γίνεται, αφού προηγουμένως έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Παρατηρούμε τον Κύριο μας να στηλιτεύει τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, που ενώ κάθισαν επάνω στην διδασκαλική έδρα του Μωυσή και δίδασκαν στον λαό του Θεού την αλήθεια του Νόμου, οι ίδιοι δεν έπρατταν σύμφωνα με αυτόν. Επομένως, ήταν υποκριτές και ψευτοδιδάσκαλοι που κοροϊδεύουν τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προβάλλει τον Νυμφίο Χριστό, ο Οποίος και εδίδαξε αλλά και κυρίως εφήρμοσε επακριβώς τον Νόμο του Θεού και κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει «περί αμαρτίας». Μας καλεί η Εκκλησία να ακολουθήσουμε τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και να τηρήσουμε τους λόγους Του προκειμένου να κερδίσουμε τον παράδεισο και να περάσουμε από την ζωή της αμαρτίας και του θανάτου στην ζωή των θεοφιλών έργων και στην αιωνιότητα.
Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε έτη πολλά, ώστε η μετάνοιά μας να είναι ειλικρινής και να αξιωθούμε της φωνής του Κυρίου μας να μας καλεί «Εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ! ἐπὶ ὀλίγα ἦς πιστός, ἐπὶ πολλῶν σε καταστήσω· εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ κυρίου σου» (Ματθ. κε’, 23)!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια