Header Ads

Τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 μπορούν να προλάβουν την εγκεφαλική βλάβη© (Φ. 1833)

 


Γράφει και Επιμελείται ο Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη D3 δρα νευροπροστατευτικά.

Ως γνωστόν υπάρχουν διάφορες μορφές βιταμίνης D, κυριότερες από τις οποίες είναι η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3.

Μετά την ανακάλυψη της ύπαρξης των υποδοχέων της βιταμίνης D3 σε όλους σχεδόν τους ιστούς του σώματος, σήμερα γνωρίζουμε ότι, εκτός από την κλασσική οστεοπροστατευτική δράση της, η βιταμίνη D3, επίσης δρα ανοσοτροποποιητικά, καρδιοπροστατευτικά,  αγγειοπροστατευτικά, διαβητοπροστατευτικά,  καρκινοπροστατευτικά, νευροπροστατευτικά και  πρόσφατα σε πειραματόζωα βρέθηκε ότι προστατεύει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. 

Το γεγονός ότι η βιταμίνη D3 ασκεί προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο αποτελεί μια γνώση υψίστης σημασίας, διότι είναι γνωστό ότι τα ηλικιωμένα άτομα είναι κατά κανόνα υποβιταμινικά D3, δηλαδή τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3 [25-υδροξυβιταμίνη D3] είναι χαμηλότερα των 30ng/ml.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Keeney JT και των συνεργατών [2013] στο Department of Chemistry, Center of Membrane Sciences, Sanders Brown Center on Aging, University of Kentucky, Lexington, KY 40506, USA, η υποβιταμίνωση D3 (έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3) έχει δυσάρεστα επακόλουθα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, διότι δημιουργεί ένα βιοχημικό περιβάλλον, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη φλεγμονής και συσσώρευσης ελευθέρων ριζών.

Αυτό έχει ως επακόλουθο τη διαταραχή της γνωσιακής λειτουργίας και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η γνωσιακή λειτουργία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να επεξεργάζεται σκέψεις, η λειτουργία της μνήμης, η ικανότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων, η ικανότητα διατύπωσης φράσεων και η κατανόηση κειμένων.

Οι ανωτέρω ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πολύ διαδεδομένη η έλλειψη βιταμίνης D3 στα ηλικιωμένα άτομα απέδειξαν σε πειραματόζωα (επίμυες) ότι κατά τη διαδικασία της γήρανσης από τη μέση έως τη γεροντική ηλικία, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 επηρεάζουν την οξειδωτική κατάσταση του εγκεφάλου των επιμύων.

Ανακαλύφθηκε ότι για να προληφθεί η βλάβη του εγκεφάλου από τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών και των τοξικών επακόλουθών τους απαιτείται η παρουσία επαρκών επιπέδων βιταμίνης D3 στον οργανισμό.

Η παραπάνω έρευνα απέδειξε ότι η υποβιταμίνωση D3 επέτρεψε την υπερβολική ενεργοποίηση του παράγοντα ΝF-κάππα Β-ενισχυτή  ελαφριάς αλυσίδας [nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells], ο οποίος είναι το κύριο γονιδιακό σήμα που συμμετέχει στη φλεγμονή.

Αυτή η ενεργοποίηση οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του ενζύμου iNOS [Inducible Nitric Oxide Synthase], που είναι η φλεγμονώδης μορφή του υποξειδίου του αζώτου. Το iNOS με τη σειρά του δημιουργεί υπερβολική βλάβη του εγκεφάλου, δρώντας ως ελεύθερη ρίζα.

Πολλοί Έλληνες και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 , ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Όταν λέμε έλλειψη βιταμίνης D3 εννοούμε ότι τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνη D3 στο ήπαρ] κυμαίνονται από 0-20ng/ml. Όταν λέμε ανεπάρκεια βιταμίνης D3 εννοούμε ότι τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται μεταξύ των 20-30ng/ml. Τα προστατευτικά επίπεδα της βιταμίνης D3 έναντι ποικίλων νόσων κυμαίνονται στα 60-80ng/ml.

Η παραπάνω έρευνα αναδεικνύει ακόμη μια ευεργετική ιδιότητα της βιταμίνης D3 για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και την κατατάσσει στις θρεπτικές ουσίες που μπορούν να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ασφαλής λήψη της βιταμίνης D3 από το στόμα και η βέβαιη απορρόφησή της από το έντερο επιτυγχάνεται με τη χορήγηση της φυσικής βιταμίνης D3, που βρίσκεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3- Gkelin drops].

H δόση της D3-Gkelin drops  για τους ενήλικες καθορίζεται από τα επίπεδα της συγκέντρωσης της 25 υδρξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος, που σε περίπτωση μεγάλης έλλειψης μπορεί να χορηγηθούν ακόμη και 10 σταγόνες D3 Gkelin drops ημερησίως επί ένα μήνα και ελάττωση της δοσολογίας στις 4-5 σταγόνες τους επόμενους δύο μήνες, οπόταν ξαναμετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3.

Τα ηλικιωμένα άτομα και να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, επειδή το δέρμα τους έχει χάσει τη φωτοσυνθετική ικανότητά του, είναι συνήθως υποβιταμινικά D3. Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά η δόση του D3-Gkelin drops καθορίζεται ανάλογα με το ύψος των συγκεντρώσεων επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό. Λεπτομέρειες της δοσολογίας βλέπε D3 Gkelin drops.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: H βιταμίνη D3 ασκεί νευροπροστατευτική δράση στον εγκέφαλο. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3, που συνήθως παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της γνωσιακής λειτουργίας. Γι’αυτό, επειδή έχει παύσει η παραγωγή βιταμίνης D3 στο δέρμα των ηλικιωμένων ατόμων, συνιστάται η συμπληρωματική χορήγησή της. Τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 μπορούν να προλάβουν την εγκεφαλική βλάβη.

Βιβλιογραφία:

Keeney JT Förster S Sultana R Brewer LD Latimer CS Cai J Klein JB Porter NM Allan Butterfield D . Dietary vitamin D deficiency in rats from middle to old age leads to elevated tyrosine nitration and proteomics changes in levels of key proteins in brain: Implications for low vitamin D-dependent age-related cognitive decline.Free Radic Biol Med. 2013 Dec;65:324-34.


Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα της βιταμίνης D

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το προηγούμενο

φύλλο της ΦτΚ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια