Header Ads

«Η ΡΕΑ» Ο Χορευτικός & Λαογραφικός Σύλλογος Άσσου συνεχίζει δυναμικά το έργο του! (Φ.1833)

   


 Γράφει - Επιμελείται : Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη*

Ούτε η οικονομική κρίση, ούτε η πανδημία, ούτε τα πολυμέτωπα προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά προβλήματα που μετά βεβαιότητας αντιμετωπίζουν τα μέλη του σταματούν τη δυναμική δράση του Χορευτικού και Λαογραφικού Συλλόγου Άσσου «Η ΡΕΑ»!

Ο σύλλογος ακολουθεί από την αρχή της ίδρυσής του το 1988 μια πορεία πολιτισμού και ανθρωπιάς που έχει αφήσει έντονα το στίγμα της παρουσίας του τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στην ευρύτερη του Δήμου Κορινθίων, της Κορινθίας και της χώρας μας.


Με τις χορωδίες και τα χορευτικά της η «Η ΡΕΑ» έχει δώσει το παρών σε πολλές πόλεις και χωριά της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. Όπου παρουσιάζει το έργο της, εντυπωσιάζει, ενώ έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές ως άξια πολιτιστική «πρέσβειρα» της χώρας μας, του Άσσου και της Κορινθίας.

Ευρύς είναι ο κύκλος δραστηριοτήτων που μπορούν να παρακολουθούν τα μέλη του Συλλόγου, μικροί  και μεγάλοι ασχέτως ηλικίας, ενώ υπάρχουν τα εξής τμήματα: Πολυφωνική Χορωδία Ενηλίκων, Τμήματα Χορού (Παραδοσιακών,  Κρητικών και Λαϊκών Χορών, Τμήματα Latin Χορών, Τμήματα Σύγχρονου, Χίπ Χόπ και Μοντέρνου  Χορού, καθώς και Τμήμα  Γυμναστικής Keep fit Ενηλίκων.

Ας θυμηθούμε, όμως, λίγο την πλούσια δράση του Συλλόγου μετά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας…

Στις 4 Ιουνίου 2022 ανέβασε με τεράστια επιτυχία, στο κατάμεστο Δημοτικό θέατρο της Κορίνθου, την μουσικοχορευτική παράσταση ο «Κινηματογραφικός Μίκης Θεοδωράκης» με συμμετοχή της χορωδίας ενηλίκων και πολλών χορευτικών του τμημάτων, ενώ ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία, παρουσία πολύ κόσμου, το καθιερωμένο πλέον Πολιτιστικό 3ήμερο Φεστιβάλ τον Ιούλιο στο λιμανάκι του Κάτω Άσσου, με χορωδίες και χορευτικά από όλη την Ελλάδα.

Στις 19 Νοεμβρίου 2022 παρουσιάστηκε στο θέατρο Περιγιαλίου σε συνεργασία με την Άννα Μπιθικώτση η εξαιρετική παράσταση «Ψηλαφίζοντας τις λέξεις με τραγούδια που αγάπησα», όπου εμφανίστηκε και η χορωδία του συλλόγου. Η επιτυχημένη καθ’όλα παράσταση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των βιβλίων της Άννας Μπιθικώτση δόθηκε στην Ένωση Τυφλών Ελλάδας.

Προσφάτως, την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023 ο σύλλογος τίμησε τον μεγάλο μας ποιητή Γιώργο Σεφέρη πραγματοποιώντας ομιλία στο θέατρο Περιγιαλίου για τα 60 χρόνια από τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Εκτός του πολιτιστικού έργου της, όμως, η «ΡΕΑ» είναι γνωστή και για την συγκινητική εθελοντική προσφορά της στον συν-Άνθρωπο! Με διακριτικότητα τα μέλη του Συλλόγου με επικεφαλής την Πρόεδρό του, Άννα Μαρία Σακελλαρίου, προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε οικογένειες που δοκιμάζονται στην περιοχή τους, ενώ είναι γνωστή η συνεχής ενίσχυση προς τα ευαγή ιδρύματα, όπως το «Το χαμόγελο του παιδιού» και το «Ευθύμειο» Κέντρο, αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει προσφέρει στους πυρόπληκτους της Αρκαδίας, στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη και πρόσφατα στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και την Συρία, ενώ δεν λείπουν και οι ψυχαγωγικές συνεστιάσεις των μελών και φίλων της.

Σημαντικό παραμένει το Δώρο Ζωής που προσφέρει ο Σύλλογος και δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, με τις δύο μεγάλες αιμοδοσίες που διοργανώνει ετησίως.    

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει επίσης στους Κορίνθιους η διοργάνωση του Κύκλου Μηνιαίων Ομιλιών με ομιλητή/παρουσιαστή τον σύμβουλο ψυχικής υγείας Γιάννη Παναγόπουλο.

 

Σε ερώτηση της ΦτΚ προς την αεικίνητη, ευφάνταστη, δημιουργική και πάντα παρούσα Πρόεδρο του Συλλόγου Άννα Μαρία Σακελλαρίου γι’αυτήν τη δράση, απάντησε:

«Η πανδημία που μας έπληξε όλους έφερε τεράστια ανατροπή στον τρόπο που ζούμε και δυσάρεστες επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας. Όλοι μας βιώσαμε φόβο, στρες, πανικό, αβεβαιότητα για το μέλλον και πολλοί από εμάς έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η ανάγκη των μελών μας και των συμπολιτών μας να βρουν έναν τρόπο να εξωτερικεύσουν τις αγωνίες τους και να μιλήσουν γι’ αυτές μας έκανε να εντάξουμε στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μας και έναν κύκλο μηνιαίων ομιλιών με ομιλητή/ παρουσιαστή τον σύμβουλο ψυχικής υγείας Γιάννη Παναγόπουλο. Οι ομιλίες του, που γίνονται στον χώρο του συλλόγου και πάντα ακολουθούνται από συζήτηση, έχουν μεγάλη απήχηση και ενδιαφέρον κρίνοντας από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των συμμετεχόντων.

Η θεματολογία ποικίλει. Θέματα, όπως «Στρές, φόβος, ανασφάλεια, φοβίες», «Κρίσεις πανικού-κατανόηση και αντιμετώπιση», «Εγώ ο νάρκισσος-μελέτη του εγωισμού, των ταυτοτήτων και του ναρκισσισμού», «Ο σκοπός της ζωής- ανάλυση του ποιήματος Ιθάκη του Κων. Καβάφη», «Οδύσσεια-το πρώτο ταξίδι αυτογνωσίας της ανθρωπότητας» και «Οδύσσεια-μνηστήρες της εξουσίας (μια αυτογνωσιακή και κοινωνική πάλη)», έχουν παρουσιαστεί σε ομιλίες στην χρονιά που πέρασε.».

Τι ετοιμάζει, όμως, για το προσεχές μέλλον η «Η ΡΕΑ»;

«Την Κυριακή στις 26 Μαρτίου στις 7:30 το απόγευμα ο Γιάννης Παναγόπουλος θα μιλήσει στο Δημοτικό Σχολείο του Άσσου, για ένα πολυσυζητημένο θέμα που μας απασχολεί ως κοινωνία τον τελευταίο καιρό, το «Bullying» Εκφοβισμός, η μάστιγα της εποχής μας.». Η ομιλία αυτή είναι η πρώτη από μία σειρά ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Σχολείο του Άσσου και αποτελεί την απαρχή μιας συνεργασίας του συλλόγου μας με το σχολείο, με σκοπό να βοηθήσει ο σύλλογος με θέματα που απασχολούν παιδιά, γονείς και το διδακτικό προσωπικό.

Πολύ ενδιαφέρουσα θα είναι και η εκδήλωση για τους Φιλέλληνες, με ομιλήτρια την καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Άννα Καρακατσούλη, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου 2023, στο θέατρο Περιγιαλίου





 

Θαυμάζοντας τους ανθρώπους που προσφέρουν στην κοινωνία αφιλοκερδώς, με ασίγαστο πάθος, μεράκι, αισθητική και συνεχή προσήλωση κάτι από τον εαυτό και την ψυχή τους, μαζί με απεριόριστες ώρες εθελοντικής εργασίας, θα ήθελα να ευχηθώ στα μέλη του Συλλόγου, στα μέλη του Δ.Σ. και την εκπρόσωπό τους Πρόεδρο, Άννα Μαρία Σακελλαρίου, να συνεχίσουν το έργο τους με Υγεία, Αγάπη, Δύναμη και να κοσμούν τον κόσμο μας, που το χρειάζεται

 

* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια