Header Ads

Η αρθρογραφία του «Κορίνθιου» (Φ.1833)

 




















Το Καταστατικό του ΝΑΤΟ φρενάρει την Τουρκία


Παρακολουθώ με σκεπτικισμό και πολύ δέος τα τεκτενώμενα  στη γειτονική Τουρκία και οι σκέψεις μου αυτή την χρονική συγκυρία βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί. Κάθε σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης έχει κατά νου πως η Τουρκία, ο πολιτικός κόσμος κατευθύνεται σύμφωνα με τα σχέδια και τις πάγιες αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Όποια Κυβέρνηση κι αν είναι στα πράγματα ακολουθεί τη γραμμή του «Ιερού Όρκου» περί του Νεοοθωμανισμού και της Γαλάζιας Πατρίδας. Όποιος παραβεί αυτή τη γραμμή κινδυνεύει να έχει την τύχη του Πρωθυπουργού Ντε Μιρέλ, που τον κρέμασαν γιατί έκανε του κεφαλιού του.

Η Τουρκία αυτή την εποχή βαδίζει εν μέσω σεισμών, εσωτερικών ανωμαλιών, μεγάλης ακρίβειας και ανοικτών μετώπων πολέμων με το Κουρδικό να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τελευταίας τριακονταετίας. Ο Πρόεδρος της γείτονος, Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος επί ξηρού ακμής, αντιμετωπίζει με μεγάλη περίσκεψη τις προσεχείς εκλογές που πρέπει να γίνουν στους αμέσους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς με τα δεκάδες χιλιάδες θύματα θα περίμενε κανείς να συνετιστεί και να αλλάξει τακτική και στρατηγική. Να παραμείνει πιστός στις επιταγές και στο καταστατικό του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει απών. Αντ αυτού προτιμά την τυχοδιωκτική τακτική του «Επιτηδείου ουδέτερου», χωρίς να πείθει τους εταίρους του στο Αμυντικό Σύμφωνο και τις αποφάσεις του.

Εκτιμώντας την κατάσταση των Νατοϊκών και Ελληνοτουρκικών σχέσεων διαβλέπουμε μία αλλαγή πλεύσεως της ελίτ της Τουρκίας από τη δύση προς την Ρωσία και την Ανατολή. Όλες οι ενέργειες δείχνουν έμπρακτα ότι ο Ερντογάν και οι κολλητοί του οδεύουν προς Ανατολάς. Είναι σχεδόν βέβαιο πως στα σχέδιά του ο «Σουλτάνος» της Τουρκίας έχει επιλέξει ¨δείχνοντας την Ελλάδα , ως μοναδικό στόχο , μεταξύ των συμμάχων χωρών. Γαλουχεί γενιές Νεότουρκων με μίσος και επιθετικότητά κατά των Ελλήνων, παραβιάζοντας κατάφορα Διεθνείς Συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών. Είναι η εποχή, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, που όλα για την ώρα,  δείχνουν πως τις χάνει ο Ερντογάν και άρα ό,τι είναι να γίνει θα το κάνει για να γλυτώσει το κεφάλι του και της οικογένειάς του πολύ σύντομα. Δεν μας ξεγελούν τα γλυκόλογα των υπουργών τύπου Ακάρ. Αυτοί είναι αμετανόητα αδιόρθωτοι.

Το μόνο που τους κρατάει είναι το άρθρο 5 του Καταστατικού του ΝΑΤΟ περί στοχοποίησης του πρώτου επιτιθέμενου εταίρου…

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 


Το τέρας της γραφειοκρατίας είναι διαχρονικό…


Όταν προ ημερών σε κάποιο τεύχος της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ απάντησα σε ερώτηση φίλου αναγνώστη «γιατί δουλεύεις σ΄αυτή την ηλικία;», ότι εργάζομαι και διατηρώ την έκδοση λόγω ευγνωμοσύνης προς τους συνεπείς συνδρομητές που με στήριξαν επί 42 χρόνια. Δεν έχω στόχο οικονομικό κέρδος, αφού με τη δική σας σύμπραξη έρχονται όλα ίσα-ίσα. Πραγματικά έτσι έχουν τα πράγματα και όπως θα έχετε διαπιστώσει όποιοι διαβάζετε τη δημοσιευόμενη ύλη, προσπαθώ κάτι να σας επικοινωνήσω, που ίσως δεν γνωρίζετε. Ο σκοπός μου είναι καθαρά επικοινωνιακός και το λέγω αυτό με όλη την ειλικρίνεια που με διακρίνει. Αυτά τα ολίγα σαν πρώτη φάση του σημερινού άρθρου στα «ΚΑΥΤΑ Ερωτήματα».

Υπάρχει όμως και συνέχεια. Όταν αναφέρθηκα στο ισοζύγιο της εφημερίδας, μου ήλθαν στο νου κάποιες σκέψεις που οφείλω να τις μοιραστώ μαζί σας. Βλέπετε στις καταχωρήσεις κάθε φύλλου κάποιες δημοσιεύσεις διακηρύξεων και διαφημίσεων. Να σας πω τι συμβαίνει με αυτούς τους δύο οικονομικούς παράγοντες. Πραγματικά εδώ υπάρχει το λεγόμενο οικονομικό κίνητρο. Είναι επί πληρωμή βάσει κοστολογίου θεσμοθετημένου δια Νόμου με σταθερές διαδικασίες εξόφλησης. Μέχρι τα μισά της δεκαετίας του 2010 μετά από κάθε έκδοση της εφημερίδας εκδίδετο τιμολόγιο, το οποίο πληρωνόταν με την ανάθεση του έργου ή ακύρωσης του διαγωνισμού. Ήταν μια κάποια λύση γιατί ο χρόνος αποπληρωμής ήταν μικρός.

Τι ακολούθησε μετά και τα μνημόνια, που μας αφάνισαν όλους από την αγορά εργασίας; Προβλέπεται μετά από τη δημοσίευση η έκδοση προϋπολογισμού και αναμονή μέχρι να εξοφληθεί το προς έκδοση τιμολόγιο. Στην πρώτη περίπτωση είχαμε πληρώσει το ΦΠΑ του τιμολογίου, χωρίς να έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ και είμαστε στη διακριτική ευχέρεια του εντολέα να εξοφλήσει κατά το δοκούν τα «κηρύκεια». Ως παράδειγμα να φέρω μία ολοσέλιδη διακήρυξη του Οκτωβρίου 2014, που θα εξοφληθεί εντός των ημερών. Καταλαβαίνετε με αυτά τα ολίγα σε ποια οικονομική κατάσταση βρέθηκαν πριν από λίγα χρόνια 22 Περιοδικές εφημερίδες της Κορινθίας που διέκοψαν την έκδοσή τους, ενώ παρέμειναν σε λειτουργία μόνο 3.

Τέλος να σας πω κάτι που διάβασα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της Κυριακής, με αφορμή τα έργα που αφορούσαν την ΕΡΓΟΣΕ. Γράφει η έγκυρη εφημερίδα: Από 1.162 δημόσια έργα που είχαν διακηρυχθεί καθυστέρησαν πέραν από το χρονικό όριο της Εργολαβικής Σύμπραξης τα 779. Αυτά από Έκθεση σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους. Αν δε, πάμε παρακάτω θα βρεθούμε μπροστά στο αδηφάγο τέρας της γραφειοκρατίας που εξέθρεψαν όλες οι Κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Εκτός από τις καθυστερήσεις εκτέλεσης δημοσίων έργων, όπως αυτό που στοίχισε τη ζωή 57 συνανθρώπων μας, η φανερή μη τήρηση των ισχυόντων νόμων αφορά όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς. Θα βάλλει νυστέρι η Κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη;

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 


« Το σιγάν κρείττον του λαλείν»…

Αφορμή  για να γράψω αυτό το άρθρο γνώμης έλαβα διαβάζοντας στο διαδίκτυο τις θέσεις και απόψεις κάποιων παλαιών κομματικών στελεχών της κεντροδεξιάς παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Όταν αναφέρομαι σε παλαιά κομματικά στελέχη δεν εννοώ οποιαδήποτε απλά μέλη του κόμματος, αλλά δύο πρώην Προέδρους της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας για να μην πάω παρακάτω. Διαβάζω σε αναρτήσεις τα λόγια τους που στάζουν φαρμάκι για την παράταξη, λες και είναι οι χειρότεροι εχθροί του κόμματος που ασφαλώς λένε πως υπηρέτησαν, αλλά δεν λένε και την αλήθεια.

Κατ΄αρχάς επιθυμώ να εκφράσω την άποψή μου ως πρώην Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε της Νέας Δημοκρατίας σε μια περίοδο δύσκολη για το κόμμα, της δεκαετίας του ΄80, με τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στο τέλος της δεκαετίας και την αρχή της επομένης. Μέχρι που παρέδωσα την προεδρία και εκλέχθηκα ως ένας από τους τέσσερις Συντονιστές εκλογικού έργου ανά την Ελλάδα, πλην Αττικής, στη Ρηγίλλης, από τον Πρόεδρο Κ. Μητσοτάκη της εποχής εκείνης είχαμε στήσει μία μοναδική κομματική οργάνωση στην Ελλάδα, για την οποία βραβεύτηκε η ΝΟΔΕ από το κόμμα το 1999. Λέγω είχαμε, γιατί οι μοναδικοί Πρόεδροι που εργαστήκαμε κομματικά τότε, ήμασταν ο Χρήστος Κωστήρης, ο Χρήστος Σεργεντάνης και ο υπογράφων το παρόν.

Και αναρωτιέμαι, γιατί έχουν παράπονα οι δύο πρώην Πρόεδροι της ΝΟΔΕ, που είπα στην αρχή; Μήπως ασχολήθηκαν με σκοπιμότητα και σε κάτι προσδοκούσαν; Με ποιο στόχο μπορεί να προσδοκούσαν μίαν ανταμοιβή, αφού το έργο τους ήταν ανύπαρκτο; Εμείς οι τρεις παραδώσαμε 98 Τ.Ο., τρεις ΕΚΟ και μαχητικά Τμήματα με πρωτεργάτισσα την Μάγδα Θάνου και τις γυναίκες της, αλλά και συνδικαλιστική παρουσία σε όλους τους τομείς. Οι δύο πρώην Πρόεδροι με ποιο δικαίωμα ομιλούν σήμερα για φάπες, κλωτσιές και άλλα ευτράπελα χειρίστου είδους, που υποβιβάζουν το προσωπικό τους κύρος; Μπορούν να μας πουν ότι έχουν στο ενεργητικό τους, έστω και μία ίδρυση Τ.Ο. , ΕΚΟ ή συνδικαλιστική δράση;

Ασφαλώς όχι, διότι από την εποχή τους άρχισε το ξήλωμα  του κομματικού μηχανισμού, ο οποίος συρρικνώθηκε σε μόλις έξι Δ.Ο.. Αναρωτιέμαι λοιπόν, σε τι απέβλεπαν; Όταν, μετά τις εκλογές του Απριλίου 1990, δόθηκαν στον «Κορίνθιο» πέντε (5) θέσεις κρατικές, με αποκορύφωμα αυτές του Υποδιοικητή του ΟΛΠ και του Διευθυντή Ασφαλείας του ΟΑΚΑ με παχυλούς μισθούς, είπε «ΟΧΙ, εργάστηκα για τις ιδέες μου και για το κόμμα…». Μάρτυς μου ο τότε Υπουργός Σταύρος Δήμας, που απορούσε για τη στάση μου.

Λυπάμαι για την έκφραση των παραπάνω λόγων μου, αλλά δεν ανέχομαι την ύβρη, που επιχειρούν κάποιοι άκαπνοι αγωνιστές με αίολες απαιτήσεις, που τους οδηγούν να φτύνουν εκεί που κάποτε, όπως ισχυρίζονται, υπηρέτησαν. Στην περίπτωσή τους οι σοφοί μας πρόγονοι έλεγαν: «το σιγάν κρείττον του λαλείν»… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

 

 

Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση δυο όψεις νομίσματος…

Παρακολουθώ τα δελτία ειδήσεων των «συστημικών» Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και τα έχω χαμένα με αυτά που βλέπω και ακούω. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό των ειδήσεων δεν ακούς κανένα ευχάριστο ή έστω ελπιδοφόρο μήνυμα. Όλα ξεκινούν με τις τραγικές στιγμές του Εθνικού δυστυχήματος των Τεμπών με ό,τι μπορεί να αγγίξει τα μύχια  της ψυχής σου και αφού το δάκρυ έρχεται απρόσκλητο στην άκρη του ματιού σου, συνεχίζουν με κλοπές, δολοφονίες, κλιματολογικές καταστροφές, εγκλήματα και διαστροφές, σου έρχεται κατακέφαλα το κερασάκι της τούρτας με τις εκατόμβες των θυμάτων πολεμιστών και άμαχων στο μέτωπο της Ουκρανίας. Σου μεταδίδουν την ψυχοπλάκωση, τη θλίψη και σου αφαιρούν κάθε φως και ελπίδα ευτυχίας.

Τελειώνουν κατά τις εννιά το βράδυ τα δελτία ειδήσεων και ακολουθούν οι εκπομπές τηλεπαρουσίασης, οι οποίες αν ανήκουν στην περίπτωση των βουλευτικών μειοψηφιών- αντιπολιτεύσεων αρχίζουν με ένα κατεβατό αρνητικών -κατά τη γνώμη τους- ενεργειών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και καταλήγουν στο μηδενικό έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Δεν βρίσκουν, ούτε μία λέξη θετικού και Εθνικού έργου. Όλα είναι λάθος και τίποτα σωστό. Αν είναι δυνατόν να μην αποτελούν εποικοδομητικό έργο οι εθνικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, αλλά και της επανόδου στην προ των Μνημονίων περιόδου.

Το ανάθεμα για την παρούσα φάση της τραγωδίας των Τεμπών το έχουν διαχρονικά λες οι κυβερνήσεις, μηδέ της Νέας Δημοκρατίας εξαιρούμενης. Η ηγεσία που κυβερνάει αυτή τη στιγμή την χώρα έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες της και αναμένουμε να δούμε το μέγεθος της ευθύνης που της αναλογεί. Προχωράει όμως σε στοχευμένες επί του παρόντος παθογένειες και όσον ούπω θα δει το τελικό πόρισμα και θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, όπως επιβάλλεται από τη θέληση του Ελληνικού Λαού. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε τη διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ που τηρούν τα προσχήματα περιμένοντας τη διερεύνηση σε βάθος του ατυχήματος.

Προκαλεί το κοινό αίσθημα, σε ημέρες εθνικού πένθους η υποδαύλιση κινητοποιήσεων από συνένοχους στην τραγωδία, λες και ο Λαός έχει διαγράψει τις δικές τους ανομίες. Έχουν το θράσος, να επιχαίρουν για την εξαφάνιση από τα δελτία τύπου των υποθέσεων καταδίκης του Παππά με τις τσάντες τα χρήματα που όδευαν στα κομματικά ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις πωλήσεις των Καναλιών, αλλά και της εσωκομματικής υπόθεσης διαγραφής του Π. Πολάκη. Όσο για τα άλλα μικρά κόμματα, αυτά λένε ΟΧΙ σε όλα και: "Εμού θανόντος γαῖα μιχθήτω πυρί" (= μετά το θάνατό μου, ας καεί το σύμπαν)»

Ο  «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»  

Δεν υπάρχουν σχόλια