Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» (Φ.1830)

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Η «Καινοτομία» μπήκε στη ζωή μας…


Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας η λέξη «Καινοτομία», την οποία πολλοί άνθρωποι την ακούνε, αλλά δεν γνωρίζουν μερικές από τις λεπτομέρειες που την επέβαλαν στις εναλλασσόμενες ραγδαίες εξελίξεις σε διάφορους τομείς.

Ως «Καινοτομία» ορίζεται ¨η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης με σκοπό την παραγωγή ή και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών που βρίσκουν άμεση παραγωγική, χρηστική ή και εμπορική εφαρμογή». Σύμφωνα με μια άλλη αντίληψη εναλλακτικά μπορεί να ορισθεί ότι η ¨καινοτομία συνίσταται στην παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση με επιτυχία των νέων επιτευγμάτων ή ιδεών στον οικονομικό. εμπορικό και κοινωνικό τομέα¨.

Όπως αναφέρει ο Οδηγός του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα». Μια Καινοτόμα Δράση μπορεί να είναι ριζοσπαστική, ή σταδιακή (ανάλογα με τις αλλαγές σε υφιστάμενες λειτουργίες μιας επιχείρησης) και μπορεί να αναφέρεται σε ένα νέο προϊόν ή μια νέα υπηρεσία, στους τρόπους παραγωγής τους ή στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται, όπως και στην διοικητική δομή ενός οργανισμού, εσωτερικά ή εξωτερικά σε σχέση με τους πελάτες ή καταναλωτές. Ο κατάλογος του τι μπορεί να αφορά η Τεχνολογική Καινοτομία είναι ενδεικτικός και δεν εξαντλεί όλες τις περιπτώσεις, που είναι: Η Βιομηχανική παραγωγή, το Εμπόριο και το χονδρεμπόριο, αλλά και άλλες λογισμικές εφαρμογές προγραμμάτων.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας υπόψη του τη διακυβέρνηση χωρών του εξωτερικού με απίθανους ρυθμούς προόδου και ανάπτυξης ανέθεσε σε νεόκοπους σπουδαγμένους βουλευτές, αλλά ευέλπιδες μιας μεγαλύτερης και ποιοτικά καλύτερης οργάνωσης του κράτους, νέα Υπουργεία και υφυπουργεία. Οι μυημένοι πολίτες, ΄που είναι σε θέση να κρίνουν το Κυβερνητικό έργο πέραν από τη μικροπολιτική του χαμαιτυπείου, επικροτούν τη συντελούμενη αποστολή και δίνουν εύσημα στον ίδιο και στους κυβερνητικούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Οι καινοτόμες ιδέες επιφέρουν πολλές δημιουργικές βελτιώσεις, στο Κυβερνητικό έργο προς όφελος των πολιτών, όπου ο νεωτερισμός, αναδεικνύεται κυρίαρχος μεταξύ άλλων επιδιώξεων σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, πράγμα που ημέρα παρ΄ ημέρα καθίσταται ρυθμιστικός παράγοντας ποιότητας και απόδοσης Κυβερνητικού έργου.

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια