Header Ads

Σεισμός στην Τουρκία. «Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τον ελληνικό λαό» (Φ.1828)

  

Τρομερό κτύπημα του Εγκέλαδου με 7,8 ρίχτερ και επίκεντρο στην Τουρκία ισοπέδωσε πόλεις και χωριά ακόμα και στη γειτονική Συρία.
Ο απολογισμός των θυμάτων των σεισμών σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασε τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους. Η Ελλάδα συμπαρίσταται ως αλληλέγγυη στη σκληρή δοκιμασία του τουρκικού λαού που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του…


ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Πάνω από 16.000 οι νεκροί 

Ο απολογισμός των θυμάτων των σεισμών σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασε τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους. Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Ήδη είμαστε 3 μέρες μετά τους σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, και πλέον ώρα με την ώρα λιγοστεύουν οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες, αφού οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αντίξοες.

Ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν εκτιμά πως κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου184.000 εγκλωβισμένοι.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ζητήσει συντονισμό της ΕΕ προκειμένου να βοηθηθεί και η Τουρκία αλλά και η Συρία.

Την ίδια ώρα σοκάρουν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως το ότι το πάρκινγκ του νοσοκομείου της Αντιόχειας έχει γεμίσει από εκατοντάδες πτώματα.
  

Κρίσιμες οι πρώτες 72 ώρες Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύχτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

“Τα παιδιά μας έχουν παγώσει”, καταγγέλλει ο Αχμέτ Χουσεΐν, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα κατάλυμα κοντά στο κατεστραμμένο σπίτι του στην Γκαζίαντεπ, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών.

«Καίμε παγκάκια» 

“Αναγκαστήκαμε να κάψουμε τα παγκάκια του πάρκου και κάποια από τα ρούχα των παιδιών. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο”, προσθέτει. “Τουλάχιστον θα μπορούσαν να μας έχουν δώσει σκηνές”, τονίζει αναφερόμενος στις τουρκικές αρχές.

Κατά την επίσκεψή του στην περιοχή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες Τετάρτη παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της καταστροφής, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις. “Φυσικά υπήρχαν κενά, είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή”, εκτίμησε.

Από τη Δευτέρα η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει καμιά δωδεκαριά ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες επέκριναν την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καταστροφής. Τουλάχιστον 3.356 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Χατάι, λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των 12.873 νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Τουρκία.

Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον σεισμό του 1999, όταν σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Αργή βοήθεια προς τη Συρία 

Συνολικά στην Τουρκία και τη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι “είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στη Συρία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 3.162 νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές και τους διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Στις περιοχές όπου η βοήθεια αργεί να φτάσει, οι επιζώντες νιώθουν μόνοι. Στη Τζαντάιρις, μια πόλη που βρίσκεται σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο των ανταρτών, “ακόμη και τα κτίρια που δεν έχουν καταρρεύσει, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές”, εξηγεί ο Χάσαν, ένας κάτοικος. “Υπάρχουν περίπου 400 με 500 εγκλωβισμένοι κάτω από κάθε πολυκατοικία που έχει καταρρεύσει και μόλις δέκα άνθρωποι που προσπαθούν να τους απομακρύνουν. Δεν υπάρχουν μηχανήματα”, προσθέτει.

Στο χωριό Μπεσνάγια, στα σύνορα με την Τουρκία, ο Μάλικ Ιμπραΐμ σκάβει χωρίς σταματημό στα ερείπια, αναζητώντας 30 μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται όλοι στα συντρίμμια. Ήδη έχουν ανασυρθεί δέκα πτώματα. “Είκοσι άνθρωποι βρίσκονται στα συντρίμμια. Δεν έχω λέξεις, είναι μια καταστροφή. Οι αναμνήσεις μας θάφτηκαν μαζί τους, Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί με όλη τη σημασία της λέξης”, τονίζει ο 40χρονος άνδρας.

Δίνουν όλες τους τις δυνάμεις οι Έλληνες διασώστες

Κόντρα στο χρόνο, και οι Έλληνες διασώστες προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να βγάλουν ζωή μέσα από τα χαλάσματα. Μέχρι στιγμής, το έχουν καταφέρει πέντε φορές.

Τόσοι είναι οι άνθρωποι που βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, με τη βοήθεια της ελληνικής αποστολής διάσωσης.

Πρόκειται για έναν άνδρα 50 ετών, ένα κορίτσι 9 ετών, ένα κορίτσι 7 ετών, ένα αγόρι 17 ετών και την 20χρονη Αϊρίν, την οποία έβγαλαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από ώρες προσπαθειών.

Το πόδι της κοπέλας είχε παγιδευτεί στα συντρίμμια κι εκείνη έκανε κουράγιο για ώρες, κρατώντας το χέρι ενός Έλληνα διασώστη. Κοντά της, ήταν μια νεκρή μητέρα με το μωρό της.Τελικά, το θαύμα για την 20χρονη Αϊρίν, έγινε στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης. Η ζωή, νίκησε το θάνατο.

Δυστυχώς όμως, οι έρευνες της ελληνικής αποστολής που επιχειρεί στα ερείπια των κτιρίων της πόλης Χατάι, δεν έχουν πάντα ευχάριστο τέλος.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, εκτός από τους 5 ζωντανούς, η ελληνική αποστολή έχει βγάλει άλλους 5 ανθρώπους νεκρούς από το πρωί της Τρίτης που ξεκίνησε να επιχειρεί.

Πρόκειται για ένα κορίτσι τριών ετών, έναν άνδρα 40 ετών, ένα αγόρι 17 ετών, ένα βρέφος τεσσάρων μηνών και μία γυναίκα 30 ετών. Πρόκειται για την γυναίκα με το βρέφος που ήταν δίπλα στην 20χρονη Αϊρίν που διασώθηκε τελευταία ζωντανή.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται στη σεισμόπληκτη Τουρκία, που μετράει τις πληγές της στα χαλάσματα, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και λίγο πριν ξημερώσει η τρίτη ημέρα πια, από το μεγάλο σεισμό.

Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά για θαύματα… «Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τον ελληνικό λαό» 

Λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ibrahim Haskologlu που μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ που επιχειρεί μετά τον τρομερό σεισμό στην Τουρκία. Ο Haskologlu εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη των συμπατριωτών του προς τον ελληνικό λαό.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ibrahim Haskologlu αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό κτιρίων που κατέρρευσαν στον σεισμό στην Τουρκία σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. Ο καιρός επιδεινώνεται όσο περνούν οι ώρες, ενώ οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να προσεγγίσουν με ότι μέσα έχουν, τους εγκλωβισμένους ανάμεσα στα ερείπια.

«Θέλω να απευθυνθώ στον ελληνικό λαό. Οι ομάδες διάσωσης που έστειλαν σώζουν ζωές και θέλω να χαιρετήσω αυτή την τεράστια ανθρώπινη ευαισθησία. Φυσικά, έχουμε ακόμα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κτιρίων που έχουν καταρρεύσει και δεν υπάρχει πρόσβαση στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι εκεί», δήλωσε ο Haskologlu.

«Δυστυχώς, έχουμε και πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Πάρα πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει, πολλά μέρη είναι απρόσιτα. Δεν μπορούμε να φτάσουν σε πολλά σημεία, αλλά η αρχή έγινε. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται».

Σεισμός στην Τουρκία: «Δεν σκεφτόμαστε τις εκλογές, αλλά πώς θα ζήσουμε» Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι Τούρκοι πολίτες πλέον δεν σκέφτονται τις εκλογές, αλλά πως θα επιβιώσουν. «Δεν έχουμε το περιθώριο να σκεφτούμε το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται τις εκλογές. Προσπαθούν, όλη η προσοχή τους είναι στη πιθανή επιβίωση και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή τη φάση. Κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο για τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μου έρχονται πολλά μηνύματα για ανθρώπους που έχουν γνωστούς, συγγενείς και μέλη της οικογένειάς τους κάτω από τα συντρίμμια. Με κάθε τρόπο εστιάζουμε στο παρόν, δεν έχουμε το περιθώριο να σκεφτούμε το μέλλον ακόμα», είπε.

«Ο τουρκικός λαός έχει αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό. Μου έρχονται πολλά μηνύματα που αφορούν την Ελλάδα, τη χείρα βοηθείας που έτεινε η Ελλάδα και ότι ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε. Χρειαζόμαστε αυτή τη χείρα βοηθείας και πραγματικά τραγικές συνθήκες, όπως αυτές, αναδεικνύουν την ανάγκη του να είμαστε μαζί. Καταλαβαίνουν πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα ελληνικά σωστικά συνεργεία για τη διάσωση ανθρώπινων ψυχών», κατέληξε ο Ibrahim Haskologlu.

Ο πασίγνωστος χαμογελαστός σεφ Burak ξεσπά σε κλάματα – «Σας παρακαλώ, βοηθήστε» 

Οι εικόνες από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία έχουν συγκλονίσει και συνεχίζουν να συγκλονίζουν όλο τον κόσμο, με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί να ζουν την απόλυτη τραγωδία.

Ένας από αυτούς είναι και ο πασίγνωστος Τούρκος σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίων Burak, ο οποίος βρίσκεται στην Χατάι, μια από τις πόλεις της Τουρκίας που χτυπήθηκαν άγρια από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ αλλά και αυτόν των 7,6 Ρίχτερ που ακολούθησε. Ο Burak έχει γίνει γνωστός για τις χαρακτηριστικές τεράστιες μερίδες που φτιάχνει και ανεβάζει σε βίντεο σε Tiktok και youtube, και για το ότι είναι πάντα χαμογελαστός και όσο εκτελεί τη συνταγή, κοιτάζει την κάμερα.

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα το πόσο γνωστός είναι, αρκεί μια ματιά στους λογαριασμούς του. 69,4 εκατ. followers στο Tiktok, 44 εκατ. followers στο Instagram, 8,46 εκατ. συνδρομητές στο YouTube. Ωστόσο τώρα το χαμόγελο έχει σβήσει. Σε βίντεό του από τη Χατάι, ο Burak κλαίει με λυγμούς για την καταστροφή.

«Σας παρακαλώ, όποιος μπορεί να βοηθήσει πρέπει να το κάνει. Υπάρχει κόσμος εγκλωβισμένος, σε κακή κατάσταση. Μας στέλνουν μηνύματα αλλά δε μπορούμε να κάνουμε κάτι πέρα από το να κοινοποιήσουμε» λέει μέσα σε κλάμματα ο Μπουράκ.

Σε άλλο βίντεο είναι μπροστά στα χαλάσματα με κόσμο που ψάχνει τους δικούς του, ενώ σε ένα ακόμα δείχνει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει φτάσει στην περιοχή. Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίζονται με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 16.000. Τουρκός σεισμολόγος εκτιμά πως οι εγκλωβισμένοι είναι περίπου 184.000, ενώ οι καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των διασωστών.

Πηγή: NEWSIT 08:42 09/02/2023




Δεν υπάρχουν σχόλια