Header Ads

Μητροπολιτικά νέα (Φ.1824)

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
  

Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα που επιβάλλει η ημέρα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου με την ξεχωριστή ευλογία να παρίσταται «σωματικώς» η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Από νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συμπαρεδρεύοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και των Ιερέων του Ι. Ναού. Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς μας, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και Ιεροψάλτης κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος ομίλησε με λυρικό και ταυτόχρονα βαθιά θεολογικό λόγο για τον τρόπο με τον οποίο εκπληρώνεται η δικαιοσύνη, το θέλημα του Θεού, δηλαδή, με ταπείνωση, αγάπη και θυσία.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός, με την συμμετοχή όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου και παρουσία πλήθους πιστών ενώ ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου, την οποία ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να τιμούμε, καθώς αυτός ο μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας εκτός από τις Ευχές του Μ. Αγιασμού, που διαβάσαμε σήμερα, και τα υπόλοιπα συγγράματα Του διέσωσε και κληροδότησε στο Γένος μας και στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας τα Ιερά Προσκυνήματα της Αγίας Γης.

Στην συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα, που κατάρτισε ο Δήμος Κορινθίων, ξεκίνησε, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και υπό την συνοδεία αγήματος της Σχολής Μηχανικού, λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το Κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου, όπου και περίμενε σκάφος (ευγενική προσφορά) της «Διώρυγας Κορίνθου», στο οποίο επιβιβάσθηκαν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας και ο Ιερός Κλήρος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό 35 κολυμβητών όλων των ηλικιών, ο 23 ετών φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Γεώργιος Ορφανός, ο οποίος έλαβε ως ευλογία από τον Μητροπολίτη μας έναν χρυσό σταυρό και οι υπόλοιποι κολυμβητές έλαβαν αντιστοίχως από έναν ασημένιο σταυρό και ένα μπουρνούζι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το ολιγόλεπτο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου που εκτός από την προτροπή να αποδεχθούμε το δώρο του Χριστού στην ζωή μας περιελάμβανε και τις ευχές, την ευλογία και τις θερμές ευχαριστίες του προς τις Αρχές, τον Κλήρο και τον Λαό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και συμμετείχαν για ακόμη μία χρονιά πάνδημα στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Στις Ι. Ακολουθίες παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νικάς, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου κ. Γεώργιος Πιέτρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης κ. Παναγιώτης Κοντός, ο Γενικός Διευθυντής της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου κ. Γιώργος Ζουγλής, εκπρόσωποι των Πολιτειακών, Περιφερειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
ΕΟΡΤΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ
   


Εόρτια επίσκεψη πραγματοποίησαν την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες κ. Αναστάσιο Γκιολή και κ. Χαράλαμπο Βυτινιώτη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Οικονόμου, και την Διευθύντρια του Γραφείου του Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτα Ασημάκου στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας, προκειμένου να ανταλλάξουν ευχές, για τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου, με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο.

Ο κ. Περιφερειάρχης εξεφράσθη με θερμούς λόγους για το έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, ιδιαιτέρως στον κοινωνικό τομέα χωρίς να παραθεωρεί και το Πνευματικό της έργο, που είναι η κύρια Αποστολή της αλλά και για την προσωπικότητα του Ποιμενάρχου μας, που αναλώνεται στην διακονία του Λαού, τονίζοντας την «δυνατή του φωνή» για την αφύπνιση των Ελλήνων από τον πνευματικό λήθαργο στον οποίο έχουν πέσει, με αποτέλεσμα τα τραγικά γεγονότα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, αλλά και για την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Χώρα μας, ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν Έθνος. Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για το έργο που επιτελέσθηκε κατά το έτος αυτό, που σε τρεις ημέρες τελειώνει, ευχηθείς να συνεχισθεί η συνεργασία και κατά το νέο Έτος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον κ. Νίκα και τους συνοδούς του για την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Τοπική μας Εκκλησία, ως και για την τιμητική εόρτια επίσκεψή τους και τους ευχήθηκε ευτυχισμένο το νέο έτος, δύναμη στο έργο τους και αίσια συνέχιση της αγαστής τους συνεργασίας για το καλό του Λαού, που, κατά δήλωση του κ. Περιφερειάρχου, και η Εκκλησία και η Πολιτεία τον διακονεί!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
  

Το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023, ημέρα εορτασμού της Σύναξης του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ι. Ναό στο Δερβένι, κομίζοντας εκεί την Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, προς ευλογία και αγιασμό των Πιστών.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ότι ο Χριστός μας διαβεβαιώνει ότι «ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή» (Ιωαν, ιδ΄, 6) και εξ αυτού την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων την αφιερώνουμε στην παρουσία του Τριαδικού Θεού και στην γνώση ότι μόνο Αυτός μπορεί να μας φωτίσει, να μας αγιάσει και να μας οδηγήσει στην αλήθεια. Στην συνέχεια ερμηνεύοντας το Ευαγγελικό χωρίο, από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, το αναφερόμενο στο πρώτο κήρυγμα του Κυρίου στην Ναζαρέτ και στην ανάγνωση στην Συναγωγή αποσπάσματος από το βιβλίο του Προφήτου Ησαΐα «Πνεῦμα Κυρίου ἐπ᾿ ἐμέ, οὗ εἵνεκεν ἔχρισέ με, εὐαγγελίσασθαι πτωχοῖς ἀπέσταλκέ με, ἰάσασθαι τοὺς συντετριμμένους τὴν καρδίαν, κηρῦξαι αἰχμαλώτοις ἄφεσιν καὶ τυφλοῖς ἀνάβλεψιν, ἀποστεῖλαι τεθραυσμένους ἐν ἀφέσει, κηρῦξαι ἐνιαυτὸν Κυρίου δεκτόν.» (Λουκ. δ΄, 18-19) επεσήμανε ότι με την ερμηνεία του χωρίου αυτού και μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, όσοι έζησαν με πίστη στα λόγια των Ευαγγελίων είδαν την ζωή τους να έχει βελτίωση και ποιότητα. Όσοι δε έζησαν μακριά απ’ αυτές τις αλήθειες, έστω κι αν παρίσταναν τους ανθρώπους του Θεού, δεν είχαν ούτε βελτίωση ούτε ποιότητα. Μ’ αυτές τις σκέψεις ευχήθηκε στον εορτάζοντα προϊστάμενο του Ι. Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Ευρωστίνης π. Ιωάννη Γιαννακά, να προχωρά μιμούμενος τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και να Τον τιμά, ώστε να τον αντιδοξάσει ο Κύριος.

Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν οι Υφυπουργοί κ. Χρίστος Δήμας και κ. Νικόλαος Ταγαράς, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και κ. Γεώργιος Ψυχογιός, η Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου κ. Βλάσιος Τσιώτος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου κ. Νικόλαος Λάσκος και η πρώην Αντινομάρχης Κορινθίας κ. Άννα Κοντονή. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας επακολούθησε κέρασμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΑΡΧΙΜ. π. ΑΝΘΙΜΟΣ (ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ) ΘΕΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΥ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΓΧΡΕΩΝ Κ. ΑΓΑΠΙΟΥ.
   


Εκοιμήθη εν Κυρίω, το πρωί Σάββατο, 31η Δεκεμβρίου 2022, ο Κτήτωρ και πρώτος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Δρίτσας), κατά σάρκα θείος, αδελφός του πατέρα, του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Πληροφορηθείς την εκδημία του αοιδίμου Καθηγουμένου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος μετέβη στην Ι. Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης και ετέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Γέροντα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια