Header Ads

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος: Αυτό το οποίο βιώνουμε με την Τουρκία είναι μία νέα φάση του Ανατολικού Ζητήματος… (Φ.1823)

    

5Pentapostagma.gr Newsroom 
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων τόνισε ότι η γείτονα χώρα σιγά σιγά όχι μόνο απομακρύνεται από τη Δύση, αλλά με τη σημερινή της ηγεσία διέπεται και από μία μεγαλοϊδεατική, νεοοθωμανική συμπεριφορά «Κάποια στιγμή οι δυτικοί μας εταίροι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό το οποίο βιώνουμε είναι μία νέα φάση του ανατολικού ζητήματος», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Έχουμε μία Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή υπερχειλίζει από γεωπολιτικό δυναμικό να είναι μια αναθεωρητική και επεκτατική δύναμη, η οποία όμως με τον ίδιο τρόπο φέρνει αστάθεια και απειλεί την ειρήνη στην περιοχή. Επομένως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ελληνοτουρκικά ζητήματα, όπως θα ήθελαν οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας να θεωρούν ότι έχουν να κάνουν, οι οποίοι λένε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ελληνοτουρκικά ζητήματα τα οποία πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι και να τα βρούμε και την ίδια στιγμή συνεχίζουν οι ίδιοι να προωθούν τα συμφέροντά τους με την Τουρκία», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων τόνισε ότι η γείτονα χώρα σιγά σιγά όχι μόνο απομακρύνεται από τη Δύση, αλλά με τη σημερινή της ηγεσία διέπεται και από μία μεγαλοϊδεατική, νεοοθωμανική συμπεριφορά. Θεωρεί δηλαδή ότι οι σημερινές συγκυρίες ευνοούν τη διείσδυση της σε άλλες περιοχές, την εξάπλωση της επιρροής της και βεβαίως την αναθεώρηση των συνθηκών. Παράλληλα ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε ότι η Τουρκία με την απειλή χρήσης βίας θέλει να είναι οπωσδήποτε μέρος της συνολικής διευθέτησης των ενεργειακών κοιτασμάτων.

«Πρόκληση της ελληνικής διπλωματίας να αναδείξουμε ότι η Τουρκία απειλεί συνολικά τα συμφέροντα της Δύσης» Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων ανέφερε ότι συμφέρον της Δύσης είναι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Συνεπώς η πρόκληση της ελληνικής διπλωματίας, είναι ακριβώς να αναδείξουμε το ζήτημα ότι η σημερινή Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, απειλεί συνολικά τα συμφέροντα της Δύσης, είτε με την απλοποίηση, εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είτε με τον επεκτατισμό και τον αναθεωρητισμό της», εξήγησε.


Δεν υπάρχουν σχόλια