Header Ads

ΤΡΥΠΙΑ ΔΙΧΤΥΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ (Φ.1822)

  

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ Ν. ΣΑΡΕΛΑ


Γιατί γουστάρουμε που είμαστε Έλληνες και πρέπει να θυμάστε που και που γιατί έχουμε θάλασσα να την πίνεις στο ποτήρι. Γιατί μπροστά στο ραβανί δεν πιάνει μία το μιλφέιγ. Γιατί το καρπούζι το αγοράζουμε ολόκληρο και όχι σε φέτες, γιατί καλαμάκι και σουβλάκι είναι το πρώτο μάθημα που παίρνουμε. Γιατί τους μεζέδες που συνοδεύουν το ούζάκι δεν τους φτάνει κανένα ορντέβρ. Γιατί στην Ελλάδα κάθε νύχτα τελειώνει το επόμενο πρωί. Γιατί λουλουδοπόλεμος δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα κι ας μην ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια είχαμε και πιατο- πόλεμο.

Γιατί μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας με τσιγάρο, όχι να πιούμε τον καφέ σφηνάκι και να πάμε να καπνίσουμε κρυφά στο σπίτι μας.

Γιατί στην Ελλάδα όλοι βρίζουμε το Δημόσιο αλλά ταυτόχρονα σκοτωνόμαστε για να βρούμε μια θέση εκεί.

Γιατί έχουμε δεν έχουμε λεφτά, σε κάποιο μπουζουκάδικο θα πάμε. Γιατί έχουμε νοοτροπία και αύριο μέρα είναι ή μην κάνεις σήμερα ό,τι μπορείς να αναβάλεις για αύριο. Γιατί όταν μπαίνουμε σε λεωφορείο, τραμ, μετρό, κάνουμε τα πάντα για να βρούμε θέση να καθίσουμε . Γιατί δεν το παίζουμε ψευτοπουριτανοί, τις βρομιές μας τις κάνουμε με θράσος. Γιατί ξέρουμε καλύτερα να ξοδεύουμε παρά να αποταμιεύουμε.

Γιατί δεν μοιραζόμαστε τη βενζίνη στο αυτοκίνητο μας με αυτούς που βάζουμε μέσα.

Γιατί δεν κάνουμε ποτέ επίσκεψη με άδεια χέρια, γιατί η λέξη κερνάω υπάρχει στο λεξιλόγιο μας. Γιατί άντε να εξηγήσεις στον ξένο, τι σημαίνει καψούρα. Γιατί στην Ελλάδα η οικογένεια έχει ακόμα αξία. Γιατί τα καταφέρνουμε πάντα έστω και την τελευταία στιγμή. Γιατί δε μασάμε από 400 χρόνια σκλαβιάς. Γιατί για τα μάτια μιας γυναίκες κάναμε 10 χρόνια πόλεμο στην Τροία. Γιατί όταν οι ξένοι δεν έβρισκαν λέξεις, έκλεβαν τις δικές μας.

Γιατί η λέξη φιλότιμο δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα. Γιατί καλή η κιθάρα και το βιολί αλλά το μπουζούκι βγάζει άλλο ήχο. Γιατί ερωτευόμαστε και μισούμε με πάθος. Γιατί οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κοντά και πού να τρέχουμε τώρα. Γιατί όταν οι άλλοι ανακάλυπταν το κρέας, εμείς είχαμε ήδη αυξημένη χοληστερίνη. Γιατί όταν εμείς φτιάχναμε τον Παρθενώνα οι άλλοι κοιμόντουσαν στα δέντρα. Γιατί εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία και την πήραν κάποιοι άλλοι και την σκότωσαν μαζί με την ειρήνη.

Γιατί η φέτα και το ελαιόλαδο μεταφράστηκαν σε ελληνικό ταμπεραμέντο. Γιατί λέμε ένα γλυκό χωρίς και όλοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για φραπέ. Γιατί αλλάζουμε κινητό κάθε χρόνο, αυτοκίνητο και κάθε τρία χρόνια και ερωτικό σύντροφο κάθε τρεις και λίγο και είμαστε πάντα χρεωμένοι. Γιατί τις δύσκολες στιγμές τις περνάμε με φίλους χωρίς να χρειαζόμαστε ψυχίατρο. Γιατί ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Περικλής ήταν Έλληνες. Γιατί η Μερκούρη, ο Χατζιδάκις και ο Ελύτης ήταν Έλληνες. Γιατί οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Γιατί δεν βάζουμε κέτσαπ στο φαγητό μας για να νοστιμέψει, έχει από μόνο του υπέροχη γεύση. Γιατί όταν πονάμε ξέρουμε να κλαίμε και να χορεύουμε τη ζεμπεκιά με περηφάνια.

Γιατί ο έρωτας ήταν και αυτός Έλληνας θεός. Γιατί μπορεί να είμαστε οξύθυμοι αλλά ποτέ δεν κρατάμε κακία. Γιατί κανένας άλλος δεν χαίρεται για την καταγωγή του όσο ο Έλληνας. Γιατί το 95% των αστεριών και των πλανητών έχουν ελληνικές ονομασίες. Γιατί δουλεύουμε για να ζούμε και δε ζούμε για να δουλεύουμε. Γιατί όταν συζητάμε για δίαιτα είμαστε πάντα στο τραπέζι και τρώμε.

Γιατί μιλάμε δυνατά και γελάμε με την καρδιά μας. Γιατί είμαστε οι μόνοι που ξεκινάμε το μεσημέρι για καφεδάκι και καταλήγουμε να πίνουμε ούζο μέχρι πρωίας. Γιατί κυκλοφορούμε στο δρόμο στις δύο το βράδυ και νιώθουμε ότι είμαστε σε στοιχειωμένη πόλη. Γιατί οι γονείς μας δεν ξεχνάνε ότι υπάρχουμε μόλις κλείσουμε τα δεκαοχτώ. Γιατί όταν θέλουμε να λιαστούμε έχουμε αμμουδιά και θάλασσα. Δεν ξεχνιόμαστε στα γρασίδια ούτε βουτάμε στα σιντριβάνια. Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα με τους πιο πλούσιους κατοίκους. Γιατί μιλάμε καλά τις ξένες γλώσσες αλλά ποιοι ξένοι μιλούν καλά τα ελληνικά. Γιατί πίνουμε και καπνίζουμε περισσότερο από όλους και ζούμε περισσότερο από όλους.

Γιατί μας αρέσει τα λεφτά και τα ψάρια να τα τρώμε πάντα φρέσκο Γιατί όταν φοράμε πέδιλα δεν τα φοράμε με κάλτσες. Γιατί μόνο στην Ελλάδα πας στο σουβλατζή και σε ρωτάει κατάμουτρα, να σου βάλω μέσα, και όχι μόνο δεν τα παίρνεις κρανίο αλλά του λες και με θράσος, απ’ όλα βάλε μου και τον ευχαριστείς και από πάνω.

*Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας, είναι κειμενογράφος, κάτοικος Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια