Header Ads

Παραμονή Χριστουγέννων με τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς από τη Φιλαρμονική Λουτρακίου και το «Θέατρο σε Φόρμα»! (Φ.1821)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Το αριστούργημα του Κάρολου Ντίκενς «A Christmas Carol», την πιο γνωστή σε μικρούς και μεγάλους νουβέλα-ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ επέλεξε η Φιλαρμονική Λουτρακίου με τον μαέστρο της, Πελοπίδα Μαυρόπουλο, σε σύμπραξη με την ομάδα «Θέατρο σε Φόρμα», για να βάλουν το θεατρόφιλο κοινό στο αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων την παραμονή της μεγάλης γιορτής, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, για μια και μοναδική παράσταση!

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» («A Christmas Carol») πρωτοδημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843, Χριστούγεννα 1843 στη Βικτωριανή Αγγλία.
  

Ποιος δεν γνωρίζει τον Εμπενίζερ Σκρουτζ, τον πλούσιο ηλικιωμένο τσιγκούνη που ζούσε μόνος του, χωρίς οικογένεια και φίλους στο μεγάλο, αλλά κρύο σπίτι του, κρύο, όπως και η καρδιά του. Ποιος δεν έχει θυμώσει με τον γέρο τσιφούτη, που δεν χαμογελούσε ποτέ, που μισούσε τους ανθρώπους, τα Χριστούγεννα και καθετί που δίνει χαρά και φωτίζει τους άλλους, τον μίζερο άνθρωπο που απέρριπτε κάθε χρόνο την πρόταση του μονάκριβου καλόκαρδου ανιψιού του να περάσει τα Χριστούγεννα μαζί με την οικογένειά του προτιμώντας τη μοναξιά του από τον φόβο … μήπως και του ζητούσε κάποιος βοήθεια, χρήματα, τα χρήματα που ήταν γι’ αυτόν το παν

Επτά χρόνια είχαν περάσει από τον θάνατο του φίλου και συνεταίρου του, Jacob Marley, με τον οποίο είχαν μία επικερδή επιχείρηση τοκογλυφίας, όταν την Παραμονή των Χριστουγέννων εμφανίσθηκε στον Ebenezer ο Jacob. Το πνεύμα του έμοιαζε ταλαιπωρημένο και κουρασμένο, σα να μην είχε βρει γαλήνη. Έφερε βαριές αλυσίδες και έμοιαζε να υποφέρει… Του μίλησε… Ήθελε να κάνει ένα δώρο στον παλιό του φίλο δείχνοντάς του πόσο θα τον βάραινε η άσπλαχνη συμπεριφορά του προς τους συνανθρώπους του στην μετά θάνατον ζωή. Ήθελε να του δείξει πόσο σημαντική είναι η προσφορά προς τους άλλους, η συμπόνια και η αγάπη.

Θυμάμαι ανατρίχιαζα μικρή, για να μην πω «φοβόμουν» τα πνεύματα που «έβλεπε» ο Σκρουτζ, αλλά και τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων που τον επισκέφτηκαν εκείνο το βράδυ, το Πνεύμα των Περασμένων Χριστουγέννων που του θύμισε το παρελθόν, το Πνεύμα των Παρόντων Χριστουγέννων που του έδειξε το παρόν και το Πνεύμα των Μελλοντικών Χριστουγέννων που προέβλεψε το ζοφερό μέλλον του. Φοβόμουν ιδίως το πνεύμα του μέλλοντος… και όλες τις μεταφυσικές αναφορές του Ντίκενς, ίσως γιατί λυπόμουν τον Σκρουτζ και αγωνιούσα να προλάβει να αλλάξει τη συμπεριφορά του πριν τον «πάρει» το κακό πνεύμα…

Τρεις φορές είχε την ευκαιρία ο Σκρουτζ να δει τη ζωή του και να καταλάβει το κακό που έκανε… και ευτυχώς πρόλαβε! Αφυπνίστηκε!

Όταν ξύπνησε… ήταν μέρα ακόμη και ο ήλιος έξω έλαμπε. Το φως φώτισε την παγερή κάμαρά του και ο Εμπενίζερ για πρώτη φορά μετά από χρόνια αισθάνθηκε πραγματικά ζωντανός και ευγνώμων.

Ήταν Χριστούγεννα! Δεν τα είχε χάσει! Τα πνεύματα δεν του στέρησαν τα Χριστούγεννα, του επέτρεψαν να τα ζήσει! Και από τότε άρχισε να ζει πραγματικά…

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, χαρούμενος και ευτυχής, έγινε ο καλός Σαμαρείτης για όσους είχαν ανάγκη, βρήκε το θάρρος και χωρίς ίχνος υπερηφάνειας πήγε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπου τον είχε καλέσει ο ανιψιός του, άνοιξε την καρδιά του και έδωσε και πήρε ΑΓΑΠΗ. Ποτέ πια δεν ήταν ίδιος, ποτέ πια δεν ήταν μόνος!

Με αυτήν την τρυφερή ανθρώπινη ιστορία, που άλλαξε την σκληρή καρδιά του Εμπενίζερ Σκρουτζ, η «Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου» και το «Θέατρο σε Φόρμα» μας εύχονται ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ στέλνοντας μήνυμα Αγάπης, Φιλίας, Ανθρωπιάς, Γαλήνης, Αλληλοβοήθειας, Συμπόνιας, Γενναιοδωρίας, Χαράς και Ευτυχίας σε όλους.

Ας μοιραστούμε χαμόγελα, γέλιο, φροντίδα, αγάπη, συμπόνια, τον καλό λόγο μας, ένα χάδι, αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων!

Η θεατρική διασκευή της παράστασης έχει γίνει από την ομάδα του «Θέατρο Σε Φόρμα» με ευφάνταστους αυτοσχεδιασμούς, πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, περίτεχνα σκηνικά και 10 επαγγελματίες ηθοποιούς που εναλλάσσουν ρόλους και σκηνικά!

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου ερμηνεύει ζωντανά την πρωτότυπη μουσική που έγραψε ειδικά για το έργο ο Δημήτρης Κελέσης.

Τα εισιτήρια κοστίζουν από 8 έως 12 ευρώ, Προπώληση: 10 ευρώ, Άνεργοι, Φοιτητές, Ομαδικές Κρατήσεις: 8 ευρώ, Ταμείο: 12 ευρώ, Για ομαδικές κρατήσεις, άνω των 30 ατόμων (αφορά συλλόγους και φορείς) μπορείτε να καλείτε στο 6983602811.

Ας μην την χάσουμε!

Καλά Χριστούγεννα και από μας σε όλους εσάς, τους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας, καθώς και στις οικογένειές σας!

Σημεία πώλησης εισιτηρίων:

Κατάστημα Ύφος στο Λουτράκι
Βιβλιοπωλείο Οικονόμου στην Κόρινθο


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 

Δεν υπάρχουν σχόλια