Header Ads

Έλλειψη απαιτούμενου λογισμικού συστήματος για την χορήγηση επιδομάτων αναπηρίας στον e-ΕΦΚΑ» (Φ.1816)

  

Κύριε Υπουργέ, 

Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες - διαμαρτυρίες ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τα οποία έχουν συνταξιοδοτηθεί βάσει του Π.Δ. 169/1997, συνταξιούχοι με διαφόρων ειδών και βαθμού αναπηρίες αδυνατούν να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται, λόγω έλλειψης κατάλληλου λογισμικού συστήματος στον e-ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω συνταξιούχοι με αναπηρία, ενώ δικαιούνται το επίδομα ανικανότητας, επιπροσθέτως της πλήρης συντάξεως γήρατος που λαμβάνουν, εν τούτοις αδυνατούν να λάβουν το επίδομα αυτό, καθώς, υφίσταται πρόβλημα στην έκδοση σχετικής απόφασης από τον e-ΕΦΚΑ, εξ’ αιτίας της έλλειψης κατάλληλου λογισμικού στον Οργανισμό. Είναι, δε, χαρακτηριστικό της σχετικής κωλυσιεργίας που παρατηρείται, ότι υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων με αναπηρία, οι οποίοι ενώ έχουν αιτηθεί το επίδομα ανικανότητας, εδώ και 40 περίπου μήνες, έως σήμερα, δεν το έχουν λάβει. Εξ’ όλων των ανωτέρω, και με δεδομένα τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα καθημερινότητας και επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω συνάνθρωποί μας (μακροχρόνια οικονομική κρίση, πρωτοφανείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα, στασιμότητα των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων), είναι γεγονός πως αυτοί οδηγούνται στο κοινωνικό περιθώριο και στην φτωχοποίηση.

Οφείλει, συνεπώς, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να επισπεύσει τις ενέργειες εκείνες, οι οποίες θα θέσουν, επιτέλους, σε λειτουργία το απαιτούμενο λογισμικό σύστημα για την απόδοση του επιδόματος ανικανότητας στους δικαιούχους συνταξιούχους με αναπηρία. Εάν, δε, αυτό δεν καταστεί άμεσα δυνατόν για τεχνικούς ή άλλους λόγους, θα πρέπει το οφειλόμενο συνολικό ποσό του ως άνω επιδόματος να υπολογιστεί με χειρόγραφο τρόπο και να πραγματοποιηθεί άμεσα η επίδοσή του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιον λόγο ο «eΕΦΚΑ» στερείται, ακόμη και σήμερα, του απαιτούμενου, κατάλληλου λογισμικού συστήματος, προκειμένου να υπολογίζονται και να αποδίδονται τα επιδόματα αναπηρίας στους δικαιούχους συνταξιούχους με αναπηρία;

2. Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να αποκαταστήσετε τις βλάβες που έχουν υποστεί πολλοί συνταξιούχοι με αναπηρία από τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην έως τώρα απονομή του επιδόματος ανικανότητας που δικαιούνται;

Η ερωτώσα Βουλευτής 

Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια