Header Ads

Πρωτοσέλιδο άρθρο του «Κορίνθιου» (Φ.1817)

ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Το ευρωκοινοβούλιο ακυρώνει το τουρκολυβικό μνημόνιο


Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμπεριφορά της απέναντι στα προβλήματα, που δημιουργεί η Τουρκία στην Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο της Ελληνικής Κοινής γνώμης. Η επαναλαμβανόμενη διπλωματική φράση της λεγόμενης ηγεσίας της Ε.Ε., «βρείτε τα μεταξύ σας» αποτελούσε ύβρη για τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είχε τίποτα να μοιράσει ή να δώσει στην γειτονική της χώρα βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Δεν ζητούσε, ούτε προκαλούσε, ώστε να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με την προκλητική Τουρκία, πράγμα που έκαναν σε συγχορδία το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δείχνουν, όμως, οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων των δύο φορέων, κάτι πάει να αλλάξει υπέρ της χώρας μας.

Κάτι σ΄ αυτό συνέτεινε η καθημερινή απειλή της Τουρκίας του Ερντογάν που έχει ξεφύγει από τα όρια της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, τόσον έναντι της Βορεοατλαντικής Συμμαχίας, όσο και έναντι ενός συμμάχου, όπως η Ελλάδα. Η Τουρκία νομίζει πως αποτελεί εξαίρεση διεθνών κανόνων και μπορεί αβίαστα, χωρίς συνέπειες να προσβάλλει με ύβρεις μια υπερδύναμη, την Αμερική, ή να απειλεί με «αιτία πολέμου» μία υποτίθεται σύμμαχο χώρα, όπως η Ελλάδα.

Μετά χαράς διάβασα χθες στο 5Apostagma.gr Newsroom, την είδηση με τίτλο: «Να ακυρώσουν το τουρκολυβικό μνημόνιο καλεί τις αρχές της Λιβύης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε με 454 ψήφους υπέρ, σειρά συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ». Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει να τερματιστούν οι ξένες παρεμβάσεις στην χώρα και να ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Επίσης ζητούν την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων, των ξένων μαχητών και των ξένων δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν σε ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης που υπογράφηκε το 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών στη Μεσόγειο, που είναι άκυρο.

Ζητούν επίσης να μην εφαρμοστεί καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στην συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.».

Όπως βλέπετε η Ελλάδα δείχνει να είναι ακόμη πιο ισχυρή με τις ενέργειές της, όσο ποτέ και έχει άλλη αντιμετώπιση… 

Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»


Δεν υπάρχουν σχόλια