Header Ads

Πρέσβυς ε.τ. Π.Νεάρχου: Η Ελλάδα χρειάζεται νέες εξοπλιστικές προμήθειες, ενδεικνυόμενους εκσυγχρονισμούς και νέα δόγματα μάχης /Φ.1813

   

Η ελληνική άμυνα να αντι σταθμίσει κατεπειγόντως- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ το τουρκικό πλεονέκτημα σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρει μεταξύ άλλων σε παρέμβασή του ο κ.Περικλής Νεάρχου, Πρέσβυς ε. τ.

Αναλυτικά η παρέμβασή του:

Ο πύραυλος Ταϊφούν , βεληνεκούς 560 χλμ και ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερου, που εκτόξευσε δοκιιμαστικά η Αγκυρα, την περασμένη εβδομάδα , πρέπει να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει την Ελληνική πλευρά πάνω στην ανάγκη ν’ αναζητήσει γρήγορα αποτελεσματική αντιστάθμιση του Τουρκικου πλεονεκτήματος σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη. Η αντιστάθμιση δεν αναφέρεται μόνο στα όπλα , αλλά και στα νέα δόγματα και τακτικές πολέμου που αυτά επιφέρουν. ΄Ενα παράδειγμα είναι ο διεξαγόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη , διαφόρων ειδών , διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Ελλάδα είχε πειραματισθεί, από τη δεκαετία του 80, και στους δυο αυτούς τομείς, όταν,για μια περίοδο, είχε επικρατήσει πολιτική αναπτύξεως της αμυντικής βιομηχανίας. . Γινόταν τότε συζήτηση για την ανάπτυξη βαλλιστικών και αντιαρματικών πυραύλων , μη επανδρωμένων αεροσκαφών και επιθετικού ακόμη ελικοπτέρου , σε συνεργασία με την Ινδία. Η πολιτική αυτή , δυστυχώς , δεν μακροημέρευσε. Υπερίσχυσε η πολιτική των απλών προμηθειών και όλα τα φιλόδοξα σχέδια αναπτύξεως της αμυντικής βιομηχανίας εγκαταλείφθησαν σιωπηρά. Οι συνέπειες φαίνονται σήμερα στον υποσκελισμό της Ελλάδος από την Τουρκία στην εθνική αμυντική παραγωγή και αμυντική βιομηχανία.

Σε μελέτη που είχε κάνει το Ελληνικό Υπουργειο Εξωτερικών , στις αρχές της δεκαετίας του 80, με πρωτοβουλία του Υφυπουργου Εξωτερικων Γιάννη Καψή , για την Ελληνική και την Τουρκική αμυντική βιομηχανία , η Ελλάδα υπερείχε καταφανώς.

Η Τουρκία εφάρμοσε όμως από τότε μια συνεπή και συστηματική αναπτυξιακή πολιτική και έφθασε στο σημείο να καλύπτει σήμερα το 70 % των αμυντικών της αναγκών από τη δική της εθνική παραγωγή. Η Ελλάδα άφησε , αντιθέτως , να παρακμάσει πλήρως η αμυντική της βιομηχανία και έφθασε στο σημείο η μεγαλύτερη δύναμη στην εμπορική ναυτιλία στον κόσμο να μην έχει στη διάθεσή της ούτε ένα ναυπηγείο με την ΤρόΪκα και τα μνημόνια του Γ. Παπανδρέου.. Η Τουρκία απέκτησε, εν τω μεταξύ, πέντε μεγάλα ναυπηγεία, στα οποία ναυπηγούνται κάθε είδους πολεμικά πλοία.

Στον ναυπηγικό τομέα , διαφαίνεται , ευτυχώς , μια ανάκαμψη , που θα βοηθήσει και την αμυντική ναυτική βιομηχανία. Στους άλλους όμως τομείς ,παρά τις έκτακτες και επείγουσες ανάγκες της εθνικής άμυνας , η Κυβερνητική πολιτική δείχνει να συνεχίζει την πεπατημένη των προηγουμένων χρόνων , την πορεία χωρίς πραγματική στρατηγική και την απραξία.

Η Άγκυρα συνεχίζει , εν τω μεταξύ , την ανάπτυξη , με ραγδαίους ρυθμούς , της πολεμικής της βιομηχανίας, με στρατηγικό στόχο να απεξαρτηθεί πλήρως , σταδιακά , από τις ξένες προμήθειες , να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανεξάρτητης πολιτικής και να αποκτήσει πλεονέκτημα διεθνούς επιρροής , με την αμυντική αυτάρκεια και τις πωλήσεις όπλων , αλλά και πλεονέκτημα υπεροχής έναντι των γειτόνων της. Αποδίδει όμως ιδιαίτερη σημασία σε όπλα και οπλικά συστήματα , που προσφέρονται για την εφαρμογή νέων συγχρόνων δογμάτων μάχης και τακτικών και σε μορφές ανορθόδοξου και υβριδικού πολέμου.

Δύο από τα οπλικά αυτά συστήματα είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι δεν είναι νέο όπλο. Οι σημερινοί όμως πύραυλοι έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές και πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Η Τουρκία αντέγραψε αρχικά Κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Αφομοίωσε ‘ομως γρήγορα σημαντική τεχνολογία και με τις προσβάσεις που έχει , ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ , στη Δυτική τεχνολογία, έκανε γρήγορα σημαντική πρόοδο. Συνεργάζεται επίσης σ’ αυτό τον τομέα με την Ουκρανία και κατόρθωσε έτσι να βελτιώσει τις επιδόσεις των βαλλιστικών της πυραύλων. Σήμερα συνεργάζεται πολύ στενά με το Πακιστάν , το οποίο διαθέτει πολύ αξιόλογη πυραυλική τεχνολογία , απαραίτητη , μεταξύ άλλων, για την εκτόξευση των πυρηνικών κεφαλών , που αυτό έχει στο οπλοστάσιό του.

Η Αγκυρα διαθέτει σήμερα τους πυραύλους Γιλντιρίμ ! , !! και !!! , με βεληνεκές αντιστοίχως 150 , 300 και 900 χλμ. , τον πύραυλο Μπόρα , με βεληνεκές 300 χλμ και τελευταίο τον πύραυλο ΤαΪφούν , με βεληνεκές 560 χλμ και ενδεχομένως πολύ περισσότερο. Η ΄Αγκυρα ανέπτυξε παραλλήλως τον πύραυλο Κρούζ Σομ , με βεληνεκές 240 χλμ , τον πύραυλο επιφανείας - επιφανείας Ατμακα, με βεληνεκές 140 περίπου χλμ , τον πύραυλο εδάφους - εδάφους Κασίργκα , με βεληνεκές 120 περίπου χλμ. και πυραύλους αέρος - αέρος και αέρος - εδάφους. Η Ελλάδα διαθέτει από την πλευρά της ένα πολύ σημαντικό οπλοστάσιο. Υστερεί όμως σαφώς σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η μεγάλη φιλοδοξία της ΄Αγκυρας στον τομέα αυτό είναι να κατακτήσει την τεχνολογία αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς , όπως ο S- 400. Ανάλογη ήταν η προσπάθεια στον τομέα των μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών. Απέκτησε την πρώτη υψηλή τεχνολογία στον τομέα αυτό από το Ισραήλ , με την αγορά δυο τύπων μη επ.Α/Φ Προχώρησε , στη συνέχεια , στο γνωστό Μπαϊρακτάρ !! και , κατά τα τρία τελευταία χρόνια , σε τρεις νέους εξελιγμένους τύπους ΜΕΑ, το Ακιντζί , το Ακσουγκούρ και το Κιζίλ Ελμά. Το τελευταίο , κατά τους ισχυρισμούς της ΄Αγκυρας , εχει υπερηχητική ταχύτητα , ραντάρ AESA ,σκοπευτικά και ικανότητα εκτοξεύσεως πυραύλων αέρος - αέρος και πυραύλων Κρούζ.

Είναι προφανής η προσπάθεια της ΄Αγκυρας να δημιουργήσει ,με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη , μια δεύτερη συμπληρωματική μαχητική Αεροπορία για να αναπληρώσει το έλλειμμα ισχύος , το οποίο βλέπει να μεγεθύνεται , μετά την ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας , και για ν’ αποκτήσει ικανότητα διεξαγωγής ανορθόδοξου και υβριδικού πολέμου.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδείξει ολιγωρία και αμέλεια απέναντι στα δύο αυτά πλεονεκτήματα της Τουρκικής πλευράς ,που ενισχύονται και από άλλα δύο , που είναι τα σύγχρονα πυρομαχικά και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προμήθειες και στους ενδεικνυόμενους εκσυγχρονισμούς , ώστε, το γρηγορότερο δυνατό , να καλύψει το χάσμα στους παραπάνω τομείς. Πρέπει , ταυτόχρονα , να στρέψει την προσοχή της στα νέα δόγματα μάχης , στις ανορθόδοξες τακτικές και στα προβλήματα που δημιουργεί ο υβριδικός πόλεμος.

Πρέπει επίσης η Ελλάδα , αναμετρώντας τις οδυνηρές συνέπειες της αδράνειας προηγουμένων κυβερνήσεων που ξεπούλησαν τα πάντα στην αμυντική βιομηχανία, να στρέψει πάλι δυναμικά την προσοχή της στην οργάνωση και ταχύρρυθμη ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής της βιομηχανίας , κινητοποιώντας γι’ αυτό το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό όχι μόνο της μητροπολιτικής Ελλάδος αλλά και του Αποδήμου Ελληνισμού.

Προς την ίδια κατεύθυνση, πρέπει να κινηθεί και η Κύπρος, με προώθηση της αμυντικής θωρακίσεως , του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος - Κύπρου και συνεργασία στην αμυντική έρευνα και ανάπτυξη.

Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να επιτύχει γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα ,εάν κατορθώσει να υπερνικήσει και να υπερβεί την πολιτική της κακοδαιμονία , που λειτουργεί ως τροχοπέδη και καθηλώνει κάθε γενναίο όραμα. Συντρέχει όμως σήμερα μεγάλη εθνική ανάγκη και όλοι οι Έλληνες πρέπει να καταβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση κάθε δυνατή προσπάθεια… 

Πηγή: Εφημερίδα « Παρόν «23 Οκτωβρίου 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια