Header Ads

Ένας Τενεάτης των αρχαϊκών χρόνων αφηγείται την ιστορία του στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αρχαία Κόρινθο! /Φ.1813

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας «Γέφυρες 2022-2024: Άνθρωποι – Ιστορίες - Μνήμες», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου υποδέχθηκαν την Έκθεση BioMuse: «Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων - Ένας Τενεάτης ανάμεσά μας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.
  

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από το Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση από την δρ. Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Διευθύντρια της Συστηματικής Αρχαιολογικής Έρευνας της Αρχαίας Τενέας στο Χιλιομόδι Κορινθίας και την κ. Ελεάννα Λύγγρη, αρχαιολόγο και μεταπτυχιακή φοιτήτρια μουσειολογίας, μέλος της Έρευνας.

Η έκθεση παρουσιάζει πληροφορίες που αντλήθηκαν από τη μελέτη οστεολογικού υλικού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που χρονολογείται μέχρι 11.000 χρόνια πίσω στο παρελθόν. Στην έκθεση περιλαμβάνονται διαδραστικές εφαρμογές, καθώς και τρισδιάστατη αποτύπωση ενός Τενεάτη της αρχαϊκής εποχής.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται αποτελέσματα της έρευνας από την ανάλυση των σταθερών ισοτόπων και της εφαρμογής αρχαίου DNA, καθώς και η μέθοδος ανακατασκευής των φυσιογνωμικών γνωρισμάτων προσώπου μέσω τρισδιάστατης αποτύπωσης σε ψηφιακή και φυσική μορφή.

H περιοδική έκθεση «BioMuse» είναι συνέχεια του ομώνυμου ερευνητικού προγράμματος, μια σύμπραξη φορέων της Ελλάδας και της Γερμανίας που στόχο έχει την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη διαφύλαξη πολύτιμων δεδομένων βιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Κεντρική ιδέα του έργου είναι η αφήγηση ατομικών βιογραφιών που προέκυψαν μέσα από τη μελέτη των σκελετικών καταλοίπων πραγματικών ανθρώπων που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια.

Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη, αφού προηγηθεί η κράτηση θέσης. Για πληροφορίες και κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων ΚορινθίαςΜουσείο Αρχαίας Κορίνθου στο τηλέφωνο 27410 31207 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 9.00-14.00).

Η έκθεση θα διαρκέσει από 24 Οκτωβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2022 και είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια