Header Ads

«Στροφή» του Βερολίνου έναντι της Τουρκίας /Φ.1813

Επίσκεψη – «μήνυμα» του Σολτς στην Ελλάδα
Τι περιλαμβάνει η αμυντική μας συμφωνία με την Γερμανία
    


CNNNewsroom 25.10.2022 9 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την Πέμπτη στην Αθήνα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η επίσκεψη περιλαμβάνει μια «βαριά» ατζέντα, σε κλίμα καλής συνεργασίας εν καιρώ πολέμου, αλλά απέναντι και στις νέο-οθωμανικές βλέψεις Ερντογάν. Πέντε φορές στα 16 χρόνια της θητείας της στην καγκελαρία ταξίδεψε στην Αθήνα η Άγκελα Μέρκελ, συνάντησε διαφορετικούς πρωθυπουργούς (Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη) σε διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες, με αποκορύφωμα τα χρόνια της ευρωκρίσης. Σειρά τώρα έχει ένας άνδρας καγκελάριος, ο πρώτος μετά τον Γκέρχαρντ Σρέντερ εν έτει 2004, ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.

Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς – η πρώτη στην Ελλάδα από την ημέρα που διαδέχτηκε την Άνγκελα Μέρκελ – θεωρείται κίνηση υψηλού συμβολισμού και πραγματοποιείται σε μία στιγμή που η Ελλάδα επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της σχέση με το Βερολίνο, το οποίο ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα έχει κάνει στροφή σε σχέση με την Τουρκία.

«Στροφή» του Βερολίνου έναντι της Τουρκίας Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, το «σφιχταγκάλιασμα» Ερντογάν – Πούτιν, η άρνηση του Τούρκου Προέδρου να εφαρμόσει τις κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, η ανάδειξη όλο και περισσότερο του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή σε μία εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία για όλη την Ευρώπη, έχουν παίξει σημαίνοντα ρόλο στη στάση Βερολίνου, το οποίο παραδοσιακά «αλληθώριζε» προς την Τουρκία.

Αναζητώντας το σωστό… timing Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία για αμυντική συνεργασία είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και μένει να φανεί το πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Το timing όμως για να ανακοινωθεί η συμφωνία φαίνεται να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ακόμη φέρεται να μην έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η επίσκεψη Σολτς δεν σχετίζεται με αμυντικές συμφωνίες.

Τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας Στο Πεντάγωνο έχουν σχεδιάσει βήμα προς βήμα το αμυντικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων LΥNΧ, τα οποία θα αντικαταστήσουν τον παλιό στόλο των τεθωρακισμένων M113. Ήδη, το καλοκαίρι οι Γερμανοί έκαναν επίδειξη των εν λόγω αρμάτων στο στρατόπεδο του Αυλώνα, με τους Έλληνες επιτελείς να εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις επιχειρησιακές δυνατότητες τους.

Η Αθήνα έχει προτείνει η συμφωνία να προβλέπει και γραμμή παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα, με μεγάλα οικονομικά οφέλη και δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Η Γερμανία φέρεται να είναι θετική αλλά φέρεται να έχει θέσει ως προϋπόθεση την αγορά περισσότερων από 200 τεθωρακισμένων οχημάτων, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2.. Το συνολικό κόστος για τα δύο αυτά προγράμματα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο Σολτς περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει από τη Γερμανία τα έξι πρώτα τεθωρακισμένα άρματα μάχης Marder, ως ανταλλαγή με παλαιά σοβιετικής κατασκευής BMP που προορίζονται για την Ουκρανία


Δεν υπάρχουν σχόλια