Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων /Φ.1811

  

Ελλάδα – Αίγυπτος: «Όχι» στην τουρκολιβυκή συμφωνία – «Τερατούργημα» εις βάρος της ασφάλειας της περιοχής
  


Οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Αιγύπτου συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών και για την ανάγκη σταθερότητας στη Μεσόγειο. Στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Σούκρι αναφέρθηκε στις διεθνείς προκλήσεις και στον ρόλο που έχουν να παίξουν το Κάιρο και η Αθήνα σε γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά και στη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ως κόμβοι μεταφοράς.

Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου αναφέρθηκε ακόμα στη συμφωνία για ΑΟΖ που υπέγραψαν οι δύο χώρες, η οποία όπως τόνισε είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, και μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των δύο κρατών.

Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει νομιμοποίηση για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Σούκρι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα ενώ ξεκαθάρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση που έχει διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο του 2022, δεν έχει την απαιτούμενη νομιμότητα για να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα. «Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε από τη συμφωνία με την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Σούκρι αναφερόμενος προφανώς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ακόμα δήλωσε ότι μαζί με τον κ. Δένδια συζήτησαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές στη Λιβύη, ενώ εξήγησε τις προσπάθειες του Καΐρου να παίξει ρόλο γεφυροποιού στις αντιτιθέμενες πλευρές.

Από τη μεριά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής». «Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες κανενός είδους» είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».



Το παιχνίδι θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας. Οι πνιγμοί μεταναστών
  


Η ακρίβεια «μαύρη τρύπα» για την κυβέρνηση, εκτιμά το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο ρίχνει το βάρος στην καθημερινότητα για να αυξήσει την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς εμφανίζει στασιμότητα στις μετρήσεις.

Στο πεδίο της οικονομίας θα επιχειρήσει να μεταφέρει την αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Με την κίνηση αυτή ευελπιστεί σε περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης και ταυτόχρονη αύξηση της επιρροής του κόμματός του, το οποίο εμφανίζει στασιμότητα στις μετρήσεις, γεγονός που προβληματίζει τους πιο μετρημένους στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι η οικονομία θα είναι η «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης και θα δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το πεδίο. Βέβαια, υπάρχει ο προβληματισμός από έμπειρα στελέχη με μακρά πορεία στην Αριστερά ότι σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα με την Τουρκία, οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ιστορικό προηγούμενο. .

Χωρίς να παραγνωρίζεται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό το στοιχείο, εν τούτοις επιμένουν στην ηγετική ομάδα ότι «το παιχνίδι θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας». Αρα εκεί θα δοθεί μεγάλη έμφαση, με αρκετές παρεμβάσεις και κατάθεση προτάσεων.

Ηδη προ ημερών ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία συνταξιούχων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του στη ΔΕΘ: την επιστροφή της 13ης σύνταξης, με την κατάργηση του ΤΕΚΑ που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την επαναφορά του 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους για να δίνεται κάθε τέλος του έτους μια σημαντική ενίσχυση, ενώ τα αναδρομικά των 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις ισόποσες δόσεις των περίπου 800 εκατ. ευρώ. του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα οικονομικά τους συμφέροντα;».

Οι πνιγμοί μεταναστών. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός θέτει το θέμα των ημερών με τα ναυάγια και τον πνιγμό μεταναστών στο Αιγαίο. «Η Ευρώπη που υποδέχθηκε ορθώς πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο, και μάλιστα να επωμίζεται η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές, νομικές και επιχειρησιακές ευθύνες» λέει ο κ. Τσίπρας και επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιο. Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πίεση στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην εργαλειοποιεί το Προσφυγικό, καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα επανεγκαταστάσεων προς την ΕΕ.




Νίκος Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση είναι δίπλα στα συμφέροντα αντί να είναι δίπλα στον πολίτη
  


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στου στόχους του κόμματός του για τις εκλογές και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής αναφέρεται στον πολιτικό αντίκτυπο του σκανδάλου, όπως λέει, των παράνομων υποκλοπών επισημαίνοντας ότι «δεν είναι σημαία πολιτικής ευκαιρίας ούτε και πολιτικού αυτοπροσδιορισμού του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής» και συμπληρώνει ότι «η υπόθεση δεν ήταν η σφήνα στις σχέσεις Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ, όπως διάβασα να λέει ο πρωθυπουργός. Δεν ράγισε η γέφυρα, γιατί γέφυρα δεν υπήρξε. Ούτε χτίστηκε νέα για να μειώσει τα χάσματα με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «ήταν τα αποκαλυπτήρια του σαθρού συστήματος διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντί για επιτελικό αποδείχθηκε να ρέπει στο παρακρατικό». «Αντί για δίπλα στον πολίτη, είναι πρώτα δίπλα στα συμφέροντα. Αντί για δημοσιονομικά συνετό είναι δημοσιονομικά λαϊκιστικό», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης. Εξηγεί ακόμη πώς ο πολίτης δείχνει ανοχή γιατί η εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου ήταν τραυματική αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. «Το διακύβευμα της κάλπης θα είναι Δημοκρατική Ανατροπή ή ανοχή στην αδικία και στην ασυδοσία» υπογραμμίζει.

Η ΕΕ στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν Αιχμηρός εμφανίζεται ο κ. Ανδρουλάκης για τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη Τουρκία λέγοντας πώς «οφείλει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του κ. Ερντογάν. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο ευρωτουρκικών σχέσεων. Το σημερινό καθεστώς της υπό ένταξης χώρας είναι μια χίμαιρα.

Χρειάζεται μια ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας, που θα περιλαμβάνει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα κυρώσεων σε περίπτωση που η γειτονική χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και βεβαίως την επιβολή εμπάργκο όπλων, όπως έχει ψηφίσει και το Ευρωκοινοβούλιο με πρότασή μου ώστε να σταματήσουν οι εταίροι μας να εξοπλίζουν τον ταραξία της Ανατολικής Μεσογείου».




Δήλωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 για τις εξελίξεις στην διαχείριση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και την στάση της ελληνικής Κυβέρνησης
    


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάνε για τα θέματα της ενέργειας και μόλις προχθές ο Γερμανός Καγκελάριος ο κ. Όλαφ Σόλτς, κατήργησε με μία ανακοίνωση του την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η ανακοίνωση του ότι αυτός θα δώσει 200 δις ευρώ για να προστατέψει την γερμανική βιομηχανία από την αύξηση της τιμής της ενέργειας, αυτή η μονομερής κίνηση του κ. Όλαφ Σόλτς, αποτελεί κατάργηση όχι μόνο της ενιαίας πολιτικής για την ενέργεια, αλλά και της ενιαίας αγοράς. Ουσιαστικά καταργείται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτή την ανακοίνωση του κ. Όλαφ Σόλτς. Αυτός έκρινε ότι για να προστατέψει την γερμανική βιομηχανία έπρεπε να κάνει αυτή την μονομερή κίνηση, δεν ήρθε η στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση να κάνει τη δική της μονομερή κίνηση, να επιβάλει μια ανώτατη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια που να μην ξεπερνάει το μέσο κόστος κάθε μεγαβατώρας συν 5%;

Αν το έκανε αυτό σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια θα μειωνόταν κατά τουλάχιστον 56% χωρίς να χάνει μάλιστα κανένας παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25: δεν μπορεί η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία να χρησιμοποιούν το βέτο ή τις μονομερείς κινήσεις και η ελληνική Κυβέρνηση να λέει «ναι σε όλα» εις βάρος των Ελλήνων πολιτών, της ελληνικής κοινωνίας. Και αφού κάνουμε την μονομερή μας κίνηση κι εμείς, να ψάξουμε μετά να βρούμε τις ευρωπαϊκές λύσεις, ευρωπαϊστές είμαστε, αλλά όχι «Ναι σε όλα» εμείς και μονομερείς κινήσεις αυτοί.




KKE Δημ.Κουτσούμπας για Τουρκία: Ανησυχούμε περισσότερο μετά τη Σύνοδο της Πράγας
  


Ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε εμμέσως τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στους διάφορους λεονταρισμους αλλά ούτε και στα λόγια εφησυχασμού» Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας αποτιμώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου της Πράγας και σχολίασε εμμέσως τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Τσίπρα, λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στους διάφορους λεονταρισμους αλλά ούτε και στα λόγια εφησυχασμού». Καμία εμπιστοσύνη στους «συμμάχους» «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη σε όλους όσους η ελληνική κυβέρνηση βαφτίζει συμμάχους και «εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι οι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, ανέφερε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από τη Λάρυμνα, όπου παραβρέθηκε στη συναυλία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη δήλωσή του τόνισε: «Ανησυχούμε περισσότερο μετά τη Σύνοδο της Πράγας. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη σε όλους όσους η ελληνική κυβέρνηση βαφτίζει συμμάχους και εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή όπως είναι η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ. Παζαρεύουν για τα δικά τους συμφέροντα με την Τουρκία




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΠΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΚΟ
  


ΚΥΡΙΑΚΗ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επικεφαλής ΜΚΟ που δρουν στην Ελλάδα, αλλά και άλλοι υποτιθέμενοι «ανθρωπιστές και διασώστες», βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με Τούρκους δουλέμπορους, αλλά και Τούρκους ένστολους! Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα την θέση της Ελληνικής Λύσης, που εδώ και χρόνια έχει ζητήσει την άμεση αναστολή λειτουργίας όλων των ΜΚΟ, καθώς και διαχειριστικό έλεγχο για τους πραγματικούς υπεύθυνους και την προέλευση των χρημάτων που διαχειρίζονται. Όλοι αυτοί που μας συκοφάντησαν και μας κατηγόρησαν για τις ξεκάθαρες θέσεις μας, οφείλουν σήμερα να «απολογηθούν» μαζί με τους υπόπτους.


ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΩΡΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το γεγονός ότι ΜΚΟ που εμφανίζεται ως «ανθρωπιστική» χρησιμοποιεί υλικό τουρκικής κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδας σε δημόσια ανάρτηση της, αποδεικνύει τις σχέσεις των δήθεν ανθρωπιστών με το τουρκικό βαθύ κράτος. Η Τουρκία είναι ένα κράτος – εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας, το ίδιο και οι συνεργοί του. Οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι είναι «ανθρωπιστής», δεν έχει καμία δουλειά να επιχειρεί στην Ελλάδα αναζητώντας «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», την ώρα που οι Τούρκοι διακινούν, δολοφονούν και εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ελληνική Λύση απαιτεί να τεθεί άμεσα εκτός νόμου το σύνολο των ΜΚΟ, που συνιστούν εθνική απειλή.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια