Header Ads

Μικρασιατικά 2022 στην Κόρινθο από την Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου! 2ήμερο Ναυτικής Αρχαιολογίας στο Ξυλόκαστρο! /Φ.1809

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου φέτος έχει ξεπεράσει τον εαυτό της!

Η ζοφερή επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή ζωντάνεψε τις μνήμες και τις αφηγήσεις των παππούδων των μελών του Συλλόγου, αναζωπύρωσε τη νοσταλγία και θλίψη για ένα σπουδαίο ιστορικά και πολιτισμικά παρελθόν που δεν πρέπει να λησμονηθεί και ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου με επικεφαλής την πάντα δραστήρια Πρόεδρό του, Βασιλική Ευστρατιάδου, για να παρουσιάσουν ένα εκπληκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης πέραν του καθιερωμένου ετησίως 3ημέρου…

Έτσι, ξεκινώντας από τη σημαντική εναρκτήρια εκδήλωση στις 9 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου με την μοναδική ομιλία του πρ. Πρύτανη του Παντείου Παν/μίου Αθηνών Καθηγητή κ.Γεωργίου Κοντογιώργη με θέμα: «Ελληνισμός και Μικρασιατική Καταστροφή», που μας προβλημάτισε και έθεσε ζητήματα σοβαρά προς μελέτη και ανάλυση για τα αίτια της μικρασιατικής καταστροφής και τις συνέπειες αυτής, και με την εκπληκτική συναυλία από το μουσικό σχήμα «ΕΜΜΕΛΟΝ», οι δράσεις συνεχίσθηκαν με μεγάλη επιτυχία!

Χοροί Μικράς Ασίας από το χορευτικό του συλλόγου της Στέγης και από τον πολιτιστικό σύλλογο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης «Χοράνθη» και συναυλία της Μπέττυς Χαρλαύτη «Αχ, χελιδόνι μου!» στην Ν.Ιωνία Κορίνθου (Συνοικισμός) στις 10/9, Θεία Λειτουργία εις μνήμην των Εθνομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης και λοιπών Ιεραρχών και μαρτύρων της Μικρασιατικής Καταστροφής, μνημόσυνο των Μικρασιατών που απεβίωσαν στην Κόρινθο, χοροί από το χορευτικό της Στέγης και από τον πολιτιστικό σύλλογο Κρηνών Κορινθίας, συναυλία της Νάντιας Καραγιάννη «Της Ρωμιοσύνης τα χαμένα» στις 11/9, ημερίδα με τους Άγγελο Συρίγο και Αντώνιο Καψή με αφορμή το βιβλίο «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, 50 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ» σε συνδιοργάνωση με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου στις 14/9, θεατρική παράσταση «Μικρά Ασία, από το Φως στο σκοτάδι» στις 16, 17 και 18/9 που μάγεψε το κοινό, κατάθεση στεφάνων, συναυλία αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ από το πρόγραμμα Γέφυρες (Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχ. Κορίνθου και Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας) είναι σε τίτλους μερικές από τις εκδηλώσεις της δικής μας Στέγης.

Την Τετάρτη δε, 28/9, τα μέλη και οι φίλοι της Στέγης που παρευρεθήκαμε στο δημοτικό θέατρο Κορίνθου ζήσαμε μία ανεπανάληπτη βραδιά συμμετέχοντας στη «μέθεξη» με το ιστορικό και οικογενειακό παρελθόν μας που προκάλεσαν οι αφηγήσεις της Προέδρου της Μικρασιατικής Στέγης, τα ποιήματα και λογοτεχνικά αποσπάσματα που πολύ εύγλωττα και εκφραστικά παρουσίασαν τα μέλη της Στέγης, Θεοδώρα Ραβανίδου (Θεολόγος) και Μέλπω Παπαδοπούλου (Φιλόλογος) και τα μουσικά ακούσματα από μοναδικούς στο είδος τους μουσικούς και τραγουδιστές.

Είχαμε την τύχη με τη αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Αθηνάς Κόρκα, που συνδράμει πάντα το έργο της Στέγης, να χαρούμε από κοντά τον δεξιοτέχνη της πολίτικης λύρας Σωκράτη Σινόπουλο, τον Περικλή Παπαπετρόπουλο (σάζι/φωνή), τον Τάσο Πούλιο (κανονάκι/φωνή), τον Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά), τον Ταξιάρχη Γεωργούλη (ούτι) και την εκπληκτική φωνή της Κατερίνας Παπαδοπούλου που «χάιδεψαν» τα αυτιά μας -κατά γενική ομολογία, βάλσαμο στη ψυχή μας, με την ερμηνεία των μουσικών παραδόσεων της Μικράς Ασίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μέλι, Καππαδοκία, Πόντος).

Η Τέχνη «ενώνει με τρόπο, που μόνο εκείνη μπορεί, μνήμες, μνημεία, ανθρώπους κι εποχές»!

Κι ενώ η Στέγη συνεχίζει στην Κόρινθο με τη «Μικρασιατική Ραψωδία» το Σάββατο, 1/10, στην αίθουσα του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Ο Αγ. Χρυσόστομος Σμύρνης» και από 15/10 με τη θεατρική παράσταση «Εθνομάρτυς Χρυσόστομος Σμύρνης», στην άλλη πλευρά της Κορινθίας, στο όμορφο Ξυλόκαστρο διοργανώνεται «2ήμερο Ναυτικής Αρχαιολογίας» στις 8 και 9 Οκτωβρίου.

Πάντα τέτοια!



 



* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια