Header Ads

Περιφερειακά νέα /Φ.1807

Επιτυχημένη παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης
  

Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η παρουσία της Περιφέρειας Πελοπονήσου στην φετινή 86η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πύλες της στη συμπρωτεύουσα σήμερα Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του σήμερα στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας -ο οποίος παρέστη απόψε στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βελλίδειο- είχε, μέχρι αργά το μεσημέρι, πολλές και σημαντικές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης που επισκέφθηκαν τον εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο, σε καίριο σημείο της ΔΕΘ, όπου προβάλλονταν οι δραστηριότητες και τα έργα που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επιπλέον επισκέφθηκε πολλά από τα περίπτερα αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων που μετέχουν στην Εκθεση.

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει το αναπτυξιακό θαύμα της επόμενης δεκαετίας” είναι η φράση με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης -κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο περίπτερο της Περιφέρειας- απένειμε τα εύσημα προς τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για το έργο που έχει επιτελέσει η υπ’ αυτόν περιφερειακή Αρχή.

Ο περιφερειάρχης μετείχε επίσης σε συζήτηση που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, τον Κωστή Μουσουρούλη πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ, τον Κωνσταντίνο Νιάφα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, τον συντονιστή διοικητή της Ειδικης Υπηρεσίας ΣΔΑΜ Πελοπίδα Καλλίρη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Επιπλέον, ο Π. Νίκας έδωσε συνεντεύξεις σε πολλά μέσα ενημέρωσης, πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας, μεταξύ των οποίων στον όμιλο Mega, τα Makedonia TV, Vergina TV, Atlas TV, grtimes, voria.gr, κ.α.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ 

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρέθηκαν σήμερα, μεταξύ άλλων, οι υπουργοι Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Υγείας Θάνος Πλεύρης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, οι βουλευτές Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, Ζακύνθου Διονύσιος Ακτύπης, οι περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, οι δήμαρχοι Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας, Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Κορίνθου Βασίλης Νανόπουλος, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος, πρόεδροι Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Τέλος, στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Τάσος Γκιολής, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, Υγείας Αγγελος Χρονάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Σιδέρης, συνεργάτες της Περιφέρειας κ.α.




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


1922-2022: 100 Χρόνια Μνήμης Μικράς Ασίας
  


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

Γενικός σημαιοστολισμός από της ογδόης πρωινής ώρας μέχρι της δύσης του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης ημέρας.

10.00 Επιμνημόσυνη Δέηση για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου (Συνοικισμός), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορινθίας κ. Διονυσίου.

10.45 Συγκέντρωση στο χώρο του «Μνημείου Μικρασιατών Προσφύγων στην Πλατεία Σταύρου Ηλιόπουλου Ιωνίας Κορίνθου». Εκφώνηση ομιλίας από τον κ. Αναστάσιο Φουντούκη, Εκπαιδευτικό. Κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, ης Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Δήμου και του Συλλόγου «Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου.

Θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών του Έθνους και η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

Παρακαλούνται όπως φροντίσουν για τα σχετικά με:

Την οργάνωση των ιεροτελεστιών: η Ι. Μ. Κορίνθου . Τη συμμετοχή του Στρατού: η Ανωτέρα Διοίκηση Φρουράς Κορίνθου. Τον σημαιοστολισμό, τη φωταγώγηση, την παρουσία της Φιλαρμονικής και την προετοιμασία του χώρου: ο Δήμος Κορινθίων. Την τήρηση της τάξης: η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας. Τελετάρχης ορίζεται η κα Ιωάννα Κασίμη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ που θα πραγματοποιηθούν στην Κόρινθο

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Παναγιώτης Ε. Νίκας

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Αθηνά Κόρκα



Το Λουτράκι και τον Ισθμό επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
    

Την πολιούχο του Παναγία Γιάτρισσα γιόρτασε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου το Λουτράκι, όπου μετέβη το πρωί -στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα ναό- ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αθηνά Κόρκα.

Ακολούθησε αυτοψία του Π. Νίκα στις εργασίες που υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς από την Περιφέρεια στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου, καθώς και επίσκεψή του στο περίπτερο τουριστικής πληροφόρησης της Περιφέρειας το οποίο λειτουργεί στον πιο πάνω χώρο και σύντομα θα αναβαθμιστούν οι υποδομές του.

Οπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης θα υπάρξει και νέα επίσκεψή του στην περιοχή, την ερχόμενη Τρίτη με τεχνικούς και άλλους παράγοντες:

“Υλοποιούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή του Ισθμού, έτσι ώστε η είσοδος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι αυτή που αρμόζει” σημείωσε ο Π. Νίκας, ο οποίος εξέφρασε ευχαριστίες τόσο προς το προσωπικό που στελεχώνει το περίπτερο τουριστικής πληροφόρησης, όσο και αυτό που φροντίζει για την εξαιρετική κατάσταση των χώρων υγιεινής που έχει κατασκευάσει η Περιφέρεια στην περιοχή του Ισθμού.




Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στο διοικητήριο της Π.Ε. Κορινθίας
  

Την Π.Ε. Κορινθίας επισκέφθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, όπου στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, στην Κόρινθο, είχε συνεργασία με τοπικά στελέχη της Περιφέρειας.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης εξέτασε σε σύσκεψη ζητήματα σχετικά με την στήριξη εξαγωγικών, κυρίως, επιχειρήσεων της περιοχής στα οποία δόθηκαν λύσεις.

Ακολούθως, ο Π. Νίκας είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του Σωματείου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό και Asperger Κορινθίας “Φάσμα”, η οποία ενημέρωσε σχετικά με τις πρωτοβουλίες του εν λόγω φορέα τον περιφερειάρχη ο οποίος δήλωσε ότι η Περιφέρεια στέκεται αρωγός και θα συνδράμει στην επίλυση των ζητημάτων που του ετέθησαν.




Από τις δραστηριότητες της Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Αθηνάς Κόρκα
  

* Με αυτόνομο περίπτερο συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην φετινή 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία έλαβε χώρα στην συμπρωτεύουσα το Σάββατο 10 μέχρι και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

Στο περίπτερο, που βρίσκεται σε διακριτό και προβεβλημένο χώρο της ΔΕΘ, προβάλλονται οι δραστηριότητες και τα έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω 5 θεματικών ενοτήτων.

Οι ενότητες αυτές είναι α) Τουρισμός, β) Περιβάλλον, Ενέργεια, Αειφορία, γ) Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Μεγαλόπολης στην μεταλιγνιτική εποχή, δ) Πρωτογενής Τομέας & Τοπικά Προϊόντα.

Σε ότι αφορά την Κορίνθια στα εκθέματα του περιπτέρου υπήρχαν : Κορινθιακή Σταφίδα, Κρασιά Νεμέας, Λάδι, Ξύδι, Πετιμέζι.

Ειδική θεματική ενότητα αποτέλεσε η αναφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, μέσα από εκθέματα στα οποία θα περιλαμβάνονται βιβλία και λευκώματα αλλά και ενθυμήματα τόσο Πελοποννησίων που πολέμησαν στην Μικρά Ασία, όσο και προσφύγων που έφθασαν από εκεί και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας, η Χωρική Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κύριοι Χάρης Βυτινιώτης και Αναστάσιος Γκιολής καθώς επίσης εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των ΟΤΑ Α’ & Β’ Βαθμού.

**Η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα. Αθηνά Κόρκα στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τον Αγιασμό πραγματοποίησε επισκέψεις στην Κόρινθο και στο Λουτράκι.

Στην Κόρινθο επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο και το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο. Στο Λουτράκι επισκέφθηκε το Γενικό Λύκειο.

Η Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς να έχουν ένα καλό και δημιουργικό ταξίδι εκπαιδευτικών εμπειριών και γνώσης. Τόνισε και επισήμανε επίσης, πως η φετινή χρονιά ξεκινά χωρίς περιορισμούς και δυσκολίες.

Αναφέρθηκε στο γεγονός πως στα σχολεία της Κορινθίας ο στόχος είναι ένας και αυτός είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους εκπαιδευόμενους. Ιδιαίτερες ήταν οι ευχές της για όλα εκείνα τα παιδιά που εισέρχονται για πρώτη φορά φέτος στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και εκείνων που πρόκειται το 2023 να ολοκληρώσουν το Λύκειο.

*** Σε διευρυμένη σύσκεψη συμμετείχαν στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κος Χάρης Βυτινιώτης, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κος Τάσος Γκιολής, οι δήμαρχοι Κορίνθου κος Βασίλης Νανόπουλος, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κος Γιώργος Γκιώνης όπως και εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου) για σειρά παρεμβάσεων σε υποδομές στην περιοχή του Ισθμού υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα.

“Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η γενικότερη αναβάθμιση του χώρου” στην οποία υπήρχε συνεχής επικοινωνία του κ. Νίκα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ / Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων:

– ο τριπλασιασμός του χώρου του Γραφείου Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας και ο κατάλληλος εξοπλισμός του – ο διπλασιασμός των απασχολούμενων στο εν λόγω Γραφείο – η αγορά οθόνης αφής για την παροχή πληροφοριών στους επισκέπτες καθώς και δύο επιπλέον μεγάλων κλιματιστικών μονάδων – η φύτευση γκαζόν σε έκταση 2 στρεμμάτων περιμετρικά του Γραφείου Πληροφόρησης – η επέκταση του θεωρείου των επισκεπτών με θέα προς την διώρυγα – η χωροθέτηση στην περιοχή του Ισθμού της προτομής του Έλληνα πρωθυπουργού Χαριλάου Τρικούπη – η χωροθέτηση στην περιοχή του Ισθμού δύο αναθηματικών πλακών, μίας για τη μάχη εκατέρωθεν της διώρυγας μεταξύ των συμμάχων και των γερμανικών στρατευμάτων εισβολής στις 26 Απριλίου 1941 και μίας δηλωτικής για την λειτουργία στην περιοχή από τον γερμανικό στρατό κατοχής στρατοπέδου αιχμαλώτων πολέμου – βελτίωση της σκίασης στην περιοχή που βρίσκονται οι τουαλέτες.

****Αυτοψία σε έργα Καθαρισμού χειμάρρων που εκτελούνται αυτή την εποχή με γοργούς ρυθμούς έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα στο ποταμό «Ζαπάντι» και στο κανάλι ΑΟΣΑΚ.

Ταυτόχρονα, εγκρίθηκαν την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου από Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου για την Κορινθία δεύτερα πρακτικά για :

1.«Συντήρηση και Σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου προϋπολογισμού 500.000€ 2. Εκσυγχρονισμός των κτιρίων της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου προϋπολογισμού 1.200.000 € 3.«Κατολισθητικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο Ξυλοκάστρου Τρικάλων» προϋπολογισμού 7.640.000€


Δεν υπάρχουν σχόλια