Header Ads

Αρχαία Μεσσήνη, μία αποκάλυψη εκεί που δεν το περιμένεις! /Φ.1805

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Ξεκινά το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο! 




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι το φετινό, γεμάτο δυσκολίες για τους ανθρώπους, με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που έχει φέρει στα όρια την ανθρώπινη αντοχή, με τον κορονοϊό που δεν λέει να μας αφήσει ήσυχους, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην σταματά αφαιρώντας ζωές, με την ενεργειακή κρίση να δείχνει ήδη τα σημάδια της, με πυρκαγιές, πλημμύρες, με….

Κι όμως, ο άνθρωπος συνεχίζει να αγωνίζεται, να αναζητά το όμορφο όπου και να βρίσκεται, μέσα στην καθημερινότητα, αλλά και στις μικρές διαφυγές του. Αναζητά αυτό που θα γαληνέψει την ψυχή του, αυτό που θα τον ξεκουράσει από την ασχήμια των αδυναμιών και των παθών του -έστω και για λίγο, για να συνεχίσει το ταξίδι της ζωής γεμίζοντας τις αποσκευές του με ωραίες αναμνήσεις, εμπειρίες, ελπίδα, δύναμη, πίστη!

Σε μία τέτοιου είδους διαφυγή από την καθημερινότητα, καταλήξαμε στη Μεσσηνία, για να επισκεφθούμε -εκτός άλλων- τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
  

Μία αποκάλυψη στην Πελοπόννησο, εκεί που δεν το περιμένεις, ένας από τους πιο συναρπαστικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας
σε μία μοναδική ορεινή τοποθεσία μέσα στο πράσινο, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι αρχαιολόγοι μας έχουν καταφέρει να αναστυλώσουν μεγάλο μέρος από τα δημόσια κτίσματα, επιτρέποντας έτσι στον επισκέπτη να σχηματίσει μία πολύ καλή εικόνα για την πόλη και τη ζωή κατά την αρχαιότητα.

Οι πολυετείς ανασκαφές του καθηγητή Πέτρου Θέμελη και η συνεχής φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα και για την επιστήμη αλλά και για την ανάδειξη και προβολή του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου.

Η πόλη της Μεσσήνης ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα μετά την απελευθέρωση των Μεσσηνίων από τους Σπαρτιάτες, που ηττήθηκαν από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, βάζοντας τέλος στην μακραίωνη ηγεμονία της Σπάρτης. Δεν καταστράφηκε ποτέ ολοσχερώς, σε αυτό δε οφείλεται η διατήρηση μεγάλου μέρους των κτισμάτων και κοινόχρηστων χώρων. Θεωρείται ότι έχει αποκαλυφθεί το ένα τρίτο της αρχαίας πόλης συμπεριλαμβανομένων του αρχαίου θεάτρου, της αγοράς και του γυμνασίου, του Ασκληπιείου, ιερών, αγαλμάτων, πηγών και κατοικιών, η κύρια δε πηγή των αρχαιολόγων υπήρξε η αφήγηση του μεγάλου περιηγητή Παυσανία.

Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του αρχαιολογικού χώρου στηρίχθηκαν στην αρχιτεκτονική δεξιότητα του Ιππόδαμου του Μιλήσιου, ενώ έφερε εξαιρετικά οχυρωματικά τείχη.
  

Το Θέατρο, χτισμένο τον 3ο-2ο π.Χ. αιώνα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα δείγματα κατασκευής αρχαίου θεάτρου. Η χωρητικότητά του έφτανε στους 10.000 θεατές, ενώ χρησιμοποιούνταν τόσο για πολιτικές συγκεντρώσεις, όσο και για ψυχαγωγία. Σήμερα, χρησιμοποιείται για διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ.

Το Ασκληπιείο
περιγράφεται από τον Παυσανία περισσότερο ως έκθεση χάλκινων αγαλμάτων και άλλων καλλιτεχνημάτων παρά ως ένα συνηθισμένο θεραπευτήριο του Ασκληπιού, όπως εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλες πόλεις.

Στην Κρήνη Αρσινόη,
ακριβώς δίπλα στο θέατρο βρίσκεται η Κρήνη Αρσινόη (ονομάστηκε κατά την κόρη του μυθικού βασιλιά της Μεσσήνης Λεύκιππου και μητέρα του Ασκληπιού) έφτανε το νερό από την πηγή της Κλεψύδρας, ενώ η δεξαμενή της Κρήνης είχε μήκος 40 μέτρα.

Η Αγορά
, μια τεράστια τετράγωνη υπαίθρια έκταση περικυκλωμένη από στοές, ήταν το επίκεντρο της καθημερινής ζωής. Μέχρι τώρα τα ευρήματα περιλαμβάνουν απομεινάρια μιας αναπαράστασης του φτερωτού κεραυνού του Δία και το ιερό του Διός Σωτήρος.

Το Ηρώο,
τετραώροφο, δωρικού ρυθμού κτήριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του Σταδίου είχε τη χρήση ταφικού μνημείου για επιφανείς πολίτες, οι οποίοι ενταφιάζονταν με τιμές ηρώων.

Το Στάδιο και το Γυμνάσιο συγκαταλέγονται στα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα κτίσματα. Το στάδιο αποτελείται από 18 σειρές καθισμάτων, διαχωρισμένες από σκάλες και περιστοιχισμένες από δωρικές στοές, μέσα στις οποίες στεγαζόταν το Γυμνάσιο. (πηγή: www.discovergreece.com)

Οι οχυρώσεις

Τα επιβλητικά τείχη της Αρχαίας Μεσσήνης έφταναν κάποτε σε μήκος τα 9χμ. και διακόπτονταν μονάχα από το όρος Ιθώμη, το οποίο σχημάτιζε ένα φυσικό «τείχος» γύρω από την πόλη. Μια από τις δύο εισόδους-μνημεία της Μεσσήνης, η Αρκαδική Πύλη, διατηρείται μέχρι σήμερα, μαζί με έξι εντυπωσιακούς πύργους.

Ο ταξιδιώτης περνά μέσα από την Αρκαδική Πύλη στον δρόμο του προς τον Μελιγαλά και το άλλο σημαντικό μνημείο, την «Πηγάδα», που θυμίζει, όμως, τις μελανές σελίδες της Ιστορίας του τόπου μας….

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Λίγα ευρήματα από τις ανασκαφές εκτίθενται σε ένα μικρό μουσείο στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, ενώ περισσότερα από 12.000 ευρήματα βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου περιμένοντας την ανέγερση μεγαλύτερων εγκαταστάσεων για να εκτεθούν στο κοινό.

Και το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, αφού ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο 3.000τ.μ. θα ανεγερθεί τα προσεχή έτη!

Τον Ιούλιο 2022, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας ξεκινώντας τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, η πρώτη φάση του προϋπολογισμού των οποίων, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από κοινού από το ΥΠΠΟΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης.

Στο άκουσμα αυτής της είδησης από τον ευγενέστατο φύλακα του μουσείου, που με περίσσια υπερηφάνεια για τους θησαυρούς του τόπου μάς ξενάγησε στους χώρους του, δεν κρύβω ότι το μυαλό μου μεταφέρθηκε αυτομάτως στην Αρχαία Κόρινθο και στο δικό μας μουσείο...

Μήπως ήρθε η ώρα και για το Νέο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου; Χιλιάδες τα ευρήματα των ανασκαφών που μένουν στις αποθήκες των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Σχολής…

Ας γίνει η Αρχαία Μεσσήνη και η φροντίδα των τοπικών παραγόντων της Μεσσηνίας παράδειγμα και για μας!


* Η Εύη Κοκκίνου 
είναι Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Msc Διοίκηση Τουρ/κών Επιχειρήσεων 
 Δ/νση: Απ. Παύλου 40-Κόρινθος 20131 
Τηλ.: 2741084568 & 6944964225 


Δεν υπάρχουν σχόλια