Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1799

«ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» 
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
  

Πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων εκ Ρώμης, στην Ι. Μητρόπολή μας, στο Ιερό Προσκύνημα Τους στην Αρχαία Κόρινθο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 30 Ιουνίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό ο οποίος έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα στον περίβολο του Ι. Ναού. Τον Θείο λόγο παρεχώρησε ο Ποιμενάρχης μας, στον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πάγια πρακτική της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας να μην αντιστρατεύεται την Επιστήμη και ειδικότερα την Ιατρική, που σύμφωνα με τον Μέγα Βασίλειο, αποτελεί δώρου του Θεού προς τον άνθρωπο προκειμένου να ενισχύεται το ασθενές της φύσεως μας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι ο μεγάλος ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας. Η Εκκλησία είναι το πνευματικό θεραπευτήριο, που με την χάρη του Αγίου Πνεύματος ολοκληρώνει το έργο της ιάσεως σε κάθε καταπονημένη ψυχή. Ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική οντότητα έχει ανάγκη την θεραπεία του σώματος, όπου η κάθε ασθένεια εύκολα μπορεί να διαγνωσθεί μέσω εξετάσεων και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η ψυχική ασθένεια όμως μπορεί να κρύβεται και να μην αναγνωρίζεται εύκολα. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Θεολογία η ψυχή ασθενεί όταν απομακρυνόμαστε από τον Θεό και καταργούμε τον νόμο Του. Γιατροί των ψυχών μας είναι οι πνευματικοί – εξομολόγοι, που με την ευλογία του Επισκόπου και με αυτά που ορίζει η Εκκλησία μας, οδηγούν τον άνθρωπο στην μετάνοια και στην λύτρωση αποκαθιστώντας την πνευματική υγεία του. Αυτό έκαναν και οι Άγιοι Ανάργυροι συνδέοντας την ιατρική επιστήμη με την Ορθή Πίστη, θεράπευαν τον άνθρωπο και στο σώμα και στην ψύχη μιμούμενοι τον Χριστό, ο Οποίος πρώτα συγχωρούσε τις αμαρτίες των ανθρώπων και μετά έδιδε την σωματική υγεία.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, η Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία Ελένη Σούκουλη, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών. Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού δια πρεσβειών των Αγίων Αναργύρων να μας σκεπάζει και να μας δίδει την ψυχοσωματική υγεία, κάνοντας την ζωή μας γέφυρα με την οποία θα ανέλθουμε στον ουρανό.

Την επομένη το πρωί Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, ανήμερα της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον ως άνω πανηγυρίζοντα Ι. Ναό πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς. Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε αρχικά στην διαχρονικότητα του λόγου του Θεού, που παρά τα διάφορα κοινωνικά, φιλοσοφικά, οικονομικά και πολιτικά ρεύματα που ανακύπτουν στο διάβα των αιώνων παραμένει πάντα συνεπής. Ο λόγος του Θεού αποτελείται από διαχρονικές, οικουμενικές αλήθειες σταθερές και αμετάβλητες στον χρόνο.

Ο Απόστολος Παύλος, στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή έγραψε «ουκ οἴδατε ὅτι τὸ σῶμα ὑμῶν ναὸς τοῦ ἐν ὑμῖν Ἁγίου Πνεύματός ἐστιν» (Α΄ Κορ.Στ΄, 19), δηλαδή ο κάθε βαπτισμένος άνθρωπος είναι ναός του Αγίου Πνεύματος και ο κάθε ένας από εμάς αποτελεί μέλος του Σώματος του Χριστού. Όπως επομένως, τα μέλη ενός σώματος λειτουργούν αρμονικά έτσι κι εμείς ως μέλη του Σώματος του Χριστού, όσο διαφορετικοί και να είμαστε μεταξύ μας, οφείλουμε να κατανοούμε, να αγαπούμε και να συνεργαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

Οφείλουμε ακόμα να προσπαθούμε την ανάγκη του άλλου να την κάνουμε δική μας και αυτό καλείται αγάπη, η οποία «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει» (Α΄ Κορ. Ιγ΄, 7) και αυτή ακριβώς διαχωρίζει τους ανθρώπους από τα κτήνη. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σώματά μας είναι ναοί του Αγίου Πνεύματος γιατί «εἴ τις τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ φθείρει, φθερεῖ τοῦτον ὁ Θεός» (Α΄ Κορ. Γ΄, 17).

Αυτές οι βασικές αλήθειες μας παρηγορούν και μας δίνουν την ελπίδα ότι θα ζήσουμε αιώνια. Η ψευδαίσθηση του πλούτου από υλικά αγαθά εις βάρος των πνευματικών μετατρέπει τον βίο μας σε αβίωτο. Η μνήμη των ιατρών Άγιων Αναργύρων μας δημιουργεί τον συνειρμό ότι εφόσον Αυτοί στην ζωή τους εφάρμοσαν τους λόγους του Θεού και των Αποστόλων θεράπευαν τις ψυχές και τα σώματα των ανθρώπων μην έχοντας κάποιο συγκεκριμένο «στέκι» για να θαυματουργήσουν αφού «στέκια» των Αγίων είναι οι άνθρωποι και η πίστη τους. Όπου και να βρίσκεται κάποιος, εάν πιστεύει, τότε το θαύμα είναι εφικτό και δεν πρέπει να επιδιώκουμε τον τόπο αλλά τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνει το θαύμα.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του ευχόμενος οι Άγιοι να είναι βοήθειά μας και να μην τους βλασφημούμε με έργα, λόγια και πράξεις, που δεν μας τιμούν ως χριστιανούς Ορθόδοξους, ενώ προσκάλεσε όλους τους συμπροσευχομένους, αλλά και όλους τους Κορινθίους, στο καθιερωμένο πλέον κατ΄ έτος τελούμενο Παγκορινθιακό Προσκύνημα της Τήνου, την Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Ιουλίου, ώστε να κλείσουν και τα φετινά λαμπρά «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» με ευλάβεια και προσευχή, όπως αρμόζει σε πιστούς Χριστιανούς και στον μεγάλο Απόστολό μας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια