Header Ads

Fitch: Υποβάθμισε την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη /Φ.1796

  

in.gr 14 Ιουνίου 2022, 
O ρόλος του πληθωρισμού 

Κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υποβάθμισε την εκτίμησή της για το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2022 η Fitch Ratings στην τελευταία έκθεσή της, έναντι του 2,9% που προέβλεπε τον Μάρτιο. Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να εντείνονται, με ολοένα και πιο δυσμενείς επιπτώσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης, επισημαίνει ο διεθνής οίκος.

Τα locκdown 

Τα πρόσφατα lockdown στην Κίνα επιβαρύνουν περαιτέρω της παγκόσμιες πιέσεις που δέχεται η αλυσίδα εφοδιασμού. Την ίδια στιγμή, οι διακοπές στον εφοδιασμό σε ενέργεια και τρόφιμα από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν ταχύτερο αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό από ό,τι αναμενόταν. Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται επίσης στον τομέα των υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι στενές αγορές εργασίας ενισχύουν την αύξηση των ονομαστικών μισθών.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ η πρόβλεψη για την ανάπτυξη μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,9% και στην ευρωζώνη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,6%, ενώ και για το 2023 η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη υποβαθμίστηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 2,7%.

Ευρωζώνη 

Οι καταναλωτές της ευρωζώνης θα βιώσουν μεγαλύτερη επιβράδυνση των πραγματικών εισοδημάτων από τον πληθωρισμό, την ίδια ώρα που η γερμανική βιομηχανία επηρεάζεται από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την επιβράδυνση στην Κίνα.

Κίνα Η μεγαλύτερη αναθεώρηση αφορά την Κίνα, όπου η ανάπτυξη υπολογίζεται να πέσει στο 3,7% φέτος, από 4,8% που εκτιμούσε τον Μάρτιο. Το lockdown στη Σαγκάη θα προκαλέσει πτώση του ΑΕΠ της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και όσο διατηρείται η πολιτική μηδενικής Covid δεν αναμένεται γρήγορη ανάκαμψη.

ΗΠΑ 

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει βραχυπρόθεσμη δυναμική, με τις καταναλωτικές δαπάνες να υποστηρίζονται από την έντονη ανάπτυξη των θέσεων εργασίας και τους ονομαστικούς μισθούς. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από τα μέσα του 2023 σε οριακά θετικούς ρυθμούς σε επίπεδο τριμήνων λόγω της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.

Fed και BoΕ 

Οι προκλήσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό έχουν γίνει τόσο έντονες που οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να λάβουν μέτρα, εγκαταλείποντας την προηγούμενη καθοδήγηση. Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν καθώς ενισχύονται οι μισθοί και συνεχίζεται η αύξηση στις τιμές των βασικών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch Ratings αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3,0% έως το 4ο τρίμηνο του 2022 και στο 3,5% έως το 1ο τρίμηνο του 2023. Επίσης, εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) θα αυξήσει τα επιτόκια σε 2% μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2022 και 2,5% μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2023. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει επίσης αυξηθεί στην ευρωζώνη, αν και μόλις στο 2,8%, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Fitch. Με τον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό πολύ υψηλότερο, αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης φέτος και κατά 50 μονάδες το 2023. Το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προσδιορίζεται στο 1,5% το β’ τρίμηνο του 2023.

Πηγή: ΟΤ


Δεν υπάρχουν σχόλια