Header Ads

Μερικές από τις αναρτήσεις στο facebook /Φ.1797

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ
facebook

Κυριάκος Κόκκινος
Δικηγόρος - Coach






Άλμπουμ ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΗ 
Ο Κυριάκος Κόκκινος πρόσθεσε μια νέα φωτογραφία.

Στον περίφημο διάλογο του ΦΑΙΔΡΟΥ ο Πλάτων περιγράφει τη συζήτηση του Σωκράτη με το Φαίδρο περί έρωτος και της αισθητικής του λόγου.

Καθώς προσεγγίζουν τις όχθες του Ιλισού, όπου και θα κάτσουν να συζητήσουν, ο Φαίδρος αναφέρεται στο βωμό του Βορέα και ρωτά το Σωκράτη αν πιστεύει το σχετικό μύθο, που επικρατούσε την εποχή εκείνη.

Με αφορμή την ερώτηση ο Σωκράτης έδωσε μία καταπληκτική απάντηση, που θυμίζει πολύ τη ρήση του Ιησού στη Μάρθα: «Μάρθα Μάρθα. μεριμνάς και τυρβάζη περί πολλά, ενός δε έστι χρεία» (Μάρθα, Μάρθα, ενδιαφέρεσαι και ασχολείσαι με πολλά, ενός όμως υπάρχει ανάγκη).

Στο ερώτημα λοιπόν του Φαίδρου, αν ο Σωκράτης πιστεύει ότι το μυθολόγημα για το Βορέα είναι αληθινό απάντησε:

ΣΩ. Μα αν δεν πίστευα, όπως οι σοφοί, δε θα έκανα τίποτε το παράλογο κι έπειτα θα εφεύρισκα μιαν εξήγηση, και θα έλεγα πως κάποιο δυνατό φύσημα του Βορέα την έσπρωξε προς τους βράχους που είναι εκεί κοντά, την ώρα που έπαιζε με τη Φαρμακεία, και, αφού βρήκε το θάνατο με αυτό τον τρόπο, ειπώθηκε ότι την άρπαξε ο Βορέας και την εξαφάνισε.
  

Όμως εγώ, Φαίδρε, βρίσκω ότι τέτοιες εξηγήσεις έχουν, βέβαια, τη χάρη τους, αλλά ταιριάζουν σε άνθρωπο πολύ ικανό σε αυτά, που καταβάλλει πολύ κόπο, και που δεν πετυχαίνει πολλά, όχι για άλλο λόγο, παρά για το ότι είναι αναγκασμένος, μετά από αυτό, να ερμηνεύσει και τη μορφή των Ιπποκενταύρων, και έπειτα εκείνη της Χίμαιρας, και ύστερα θα συρρεύσει και ένα πλήθος τέτοιων πλασμάτων, Γοργόνων και Πηγάσων, και κατόπιν πολυάριθμες ομάδες από άλλα ανεξήγητα, τερατόμορφα, παράξενα όντα.

Αν λοιπόν κανείς, χωρίς να πιστεύει σε αυτά, επιχειρήσει να προσεγγίσει το καθένα ανάλογα με τον τρόπο που του φαίνεται πιθανό να έγινε, χρησιμοποιώντας και κάποια ακατέργαστη γνώση, θα χάσει πολύ καιρό.

Όμως εμένα δε μου περισσεύει καθόλου χρόνος γι’ αυτά και η αιτία, φίλε μου, είναι η εξής: δεν μπορώ ακόμα, για να μιλήσω σύμφωνα με το Δελφικό επίγραμμα, να γνωρίσω τον εαυτό μου. και μου φαίνεται γελοίο, ενώ συνεχίζω να μην ξέρω ακόμη ούτε αυτό, να εξετάζω ξένα ζητήματα.

Ετσι, λοιπόν, τούτα τα αφήνω ως έχουν, και δέχομαι τις σχετικές γνώμες που επικρατούν, και, όπως μόλις τώρα έλεγα, δε στρέφω την προσοχή μου σε αυτά, αλλά στον εαυτό μου, για να δω δηλαδή μήπως συμβαίνει να είμαι κανένα θηρίο πιο περίπλοκο και πιο μανιασμένο από τον Τυφώνα, ή κανένα πιο ήμερο και πιο απλό ζώο, που από τη φύση του μοιράζεται κάποια θεϊκή και απλή (όχι υπερβολική όπως ο Τυφώνας) τύχη.

Καλή Κυριακή και βαθιά κι ειλικρινή ενδοσκόπηση, για να έχουμε πάντα ακριβή πυξίδα για τις επιλογές και πράξεις μας!

Κυριάκος Κόκκινος, Δικηγόρος, Coach, CSAP, Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Πρόεδρος της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια