Header Ads

Οι ειδικοί μίλησαν! Η DNV συνυπογράφει τη σκοπιμότητα και την ωριμότητα του αγωγού EastMed /Φ.1796

 

Πηγή: Newsbomb Ιωάννης Χάρχαρης129 
Προορίζεται να ανταποκριθεί στις ειδικές ανάγκες περιοχών όπως η Κύπρος ή κάποιο τμήμα της Ελλάδας, οι οποίες δεν είναι στενά συνδεδεμένες με το ενεργειακό σύστημα της ηπείρου Στις 10 Ιουνίου 2022, η DNV εξέδωσε επιβεβαίωση της Δήλωσης Σκοπιμότητας του Αγωγού Βαθέων Νερών της Eastern Mediterranean (EastMed), του χερσαίου και υπεράκτιου έργου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 2000 χιλιομέτρων που προορίζεται να συνδέσει, τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου από τη Λεκάνη Λεβιάθαν με την Ελλάδα μέσω Κύπρου, και περαιτέρω σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε συνδυασμό με τους αγωγούς διασύνδεσης Poseidon και Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).

Ο τρέχων σχεδιασμός προβλέπει έναν υπεράκτιο αγωγό μήκους 1400 km και 600 km στην ξηρά, με αρχική χωρητικότητα περίπου 10 δισεκατομμυρίων m3 φυσικού αερίου κάθε χρόνο, το μέγιστο βάθος νερού που επιτυγχάνεται, για ένα μικρό τμήμα περίπου 10 km, είναι 3000 m, σύμφωνα με άλλους αγωγούς υπερβαθέων υδάτων που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το μοναδικό πλαίσιο αυτού του έργου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, βοηθά τις χώρες με ενεργειακά συστήματα που εξαρτώνται από τον άνθρακα και το βαρύ αργό πετρέλαιο να μεταβούν στην καθαρότερη πηγή που είναι το φυσικό αέριο, για να επιτύχουν τους μηδενικούς στόχους τους και να ενισχύσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Ειδικότερα, το EastMed Project, που αναπτύχθηκε από την IGI Poseidon SA, προορίζεται να ανταποκριθεί στις ειδικές ανάγκες περιοχών όπως η Κύπρος ή κάποιο τμήμα της Ελλάδας, οι οποίες δεν είναι στενά συνδεδεμένες με το ενεργειακό σύστημα της ηπείρου και των οποίων, οι οικονομίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια εντατικών χρηστών, όπως δεξαμενόπλοια και διεθνής αεροπορία. Θα επιτρέψει επίσης, σε χώρες όπως η Βουλγαρία να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους και να αυξήσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Οι προτεραιότητες σχεδιασμού πολιτικής που ορίζονται στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ENCP) πολλών μελών της ΕΕ, προσδιορίζουν τόσο τη μείωση/απομάκρυνση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο και την ασφάλεια εφοδιασμού τους, ως κεντρικής σημασίας για την ενεργειακή τους μετάβαση.

Σύμφωνα με αυτές τις φιλοδοξίες, το EastMed Pipeline Project συμπεριλήφθηκε ως PCI (έργο κοινού ενδιαφέροντος – διασυνοριακά έργα που προσδιορίζονται ως κεντρικά για τη διασύνδεση της υποδομής του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έλαβε επιχορηγήσεις από τη διευκόλυνση Connecting Europe (CEF), για τη διεξαγωγή τεχνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών/κοινωνικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών ερευνών βυθού.

Μετά από πρόσφατη βελτιστοποίηση διαδρομής και γεωφυσικές μελέτες, η DNV μόλις ενημέρωσε μια έκθεση σχετικά με τη σκοπιμότητα του έργου, έχοντας εκδώσει μια πρώτη το 2020 που καλύπτει τις δραστηριότητες Pre-FEED. Με βάση την αξιολόγηση των εκτεταμένων αποτελεσμάτων της εκστρατείας σχεδιασμού και έρευνας που πραγματοποίησε η IGI Poseidon, η DNV εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση του έργου από τεχνική άποψη και υπογράμμισε τα σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς το έργο ολοκληρώνει τη φάση του Front End Engineering Design (FEED).

Στις 10 Ιουνίου 2022, η DNV επανεξέδωσε τη Δήλωση Σκοπιμότητας μετά την αξιολόγηση της ενημερωμένης τεκμηρίωσης Τεχνικής Μελέτης του Front End, που παρείχε η IGI Poseidon SA. Αυτή η ανεξάρτητη αξιολόγηση επιβεβαίωσε, την τεχνική ωριμότητα του έργου και τα οφέλη από την έγκαιρη συμμετοχή στις δραστηριότητες σχεδιασμού των υπεράκτιων κατασκευαστικών εταιρειών, χάρη στον ανταγωνιστικό διάλογο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαγωνισμού.

Ο αγωγός EastMed, μαζί με τον αγωγό Poseidon, είναι το πιο ώριμο έργο στην περιοχή της Μεσογείου, που βρίσκεται τώρα στην τελική φάση της μηχανικής και θα ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία το 2027. Θα συνδέσει άμεσα την Ευρώπη με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργώντας επίσης ευκαιρίες πρόσβασης σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου στην περιοχή αυτή.

«Το έργο θα παράσχει στην Ευρώπη μια νέα οδό προμήθειας φυσικού αερίου, συμπληρωματική προς το LNG, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών. Η IGI Poseidon πιστεύει ακράδαντα στη σημασία αυτής της υλοποίησης, προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Fabrizio Mattana, Διευθύνων Σύμβουλος της IGI Poseidon .

Σχετικά με την DNV Η DNV είναι ο ανεξάρτητος ειδικός στη διαχείριση κινδύνου και τη διασφάλιση ποιότητας, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Μέσω της ευρείας εμπειρίας και της βαθιάς τεχνογνωσίας της, η DNV προάγει την ασφάλεια και τη βιώσιμη απόδοση, θέτει σημεία αναφοράς στον κλάδο και εμπνέει και εφευρίσκει λύσεις.

Σχετικά με το EastMedPoseidon Interconnector Ο EastMed-Poseidon είναι ένας ενεργειακός διασυνδέτης, που θα συνδέσει τις ευρωπαϊκές αγορές με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και μελλοντικές εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου υπό ανάπτυξη στην περιοχή. Για τη συμβολή του στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρομών, το Έργο έχει αναγνωριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, η ανάπτυξή του υποστηρίζεται από το πρόγραμμα EU Connecting Europe Facility (CEF) και αποτελεί μέρος του RePowerEU .


Δεν υπάρχουν σχόλια