Header Ads

ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ /Φ.1796

δήλωσε ότι: «Κανείς στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό…». «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», είπε με αφορμή και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον υπάρχει πράγματι η δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής, ενώ η σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη στόχων και αρχών που «πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί» Η Διακήρυξη Αρχών του Κυρ. Μητσοτάκη υιοθετήθηκε πλήρως
  

    
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΝΑ Ε.Ε.

Αλέξανδρος Διαμάντης Κοινοβουλευτικός συντάκτης Θεσσαλονίκη 10.6.2022 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ετήσια Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, έστειλε. Νέο μήνυμα με αποδέκτη και την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι κανείς τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο την διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», είπε με αφορμή και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον υπάρχει πράγματι η δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής, ενώ η σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη στόχων και αρχών που «πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί».

Υπενθυμίζοντας ότι σήμερα δημοσίευσε και σχετικό άρθρο στο Politico, επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αναγνώρισε, όμως, ότι πρέπει να προηγηθούν σημαντικά βήματα εναρμόνιση τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Μόνο έτσι άλλωστε η ένταξή τους θα είναι ουσιαστική», είπε και προσέθεσε ότι χρειάζεται και κάτι παραπάνω: η έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και των κρατών μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Η Σύνοδος χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών «Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη. Ως το 2033 τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ Το 2033, ως χρονικό ορόσημο, για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης» υπογράμμισε.

Η Νοτιανατολική Ευρώπη να προβάλλει το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας «Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και από καιρούς και εποχές αντιπαλότητας να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ειδικά τώρα, σε μία περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με το δικό της τρόπο το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Και σε αυτούς τους άξονες εδράζεται και η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και είναι μια δικαίωση, πιστεύω, για την ελληνική προεδρία».

Να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια Η Διακήρυξη Αρχών του Κυρ. Μητσοτάκη υιοθετήθηκε πλήρως «Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε αποτελεί και ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και στις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι «βασική προτεραιότητα πλέον είναι η ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής και ειδικά για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, που έχουν διανύσει μία μακρά διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 20 χρόνια από τότε που άνοιξε ο δρόμος και πάλι στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας το 2003».

«Σήμερα θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζοντας ασφαλώς ότι πρέπει να προωθήσουν σημαντικά βήματα εναρμόνισης σους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μόνο έτσι, άλλωστε, η ένταξη τους θα είναι ουσιαστική» τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια