Header Ads

‘’Το παιχνίδι της Ρωσίας παίζει ο Ερντογάν με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας’’ /Φ.1797

Η Ελλάδα να ασκήσει βέτο σε περίπτωση ανανέωσης της θητείας του Στόλντενμπερσκ μιας και δεν εξυπηρετεί το ίδιο το ΝΑΤΟ πλέον.
  


Υπάρχει δυσκολία να κυβερνήσει o Πρόεδρος Μακρόν δηλώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, στον Flash 99.4 FM. Εγώ εκτιμώ ότι δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες για να έχει μία κυβέρνηση πλειοψηφίας συμπληρώνει ο καθηγητής.

Δεν φαίνεται κάποιο από τα κόμματα που θα μπορούσε να συνεργαστεί πρόθυμο, άρα θα πρέπει κάθε φορά που καταθέτει ένα νομοσχέδιο να διαβουλεύεται με τα υπόλοιπα κόμματα ειδικά εκεί όπου χρειάζεται η ευρεία συναίνεση. Γιατί υπάρχουν κάποια θέματα, το σύστημα στη Γαλλία η κατά κόρων προεδρικό, για παράδειγμα στα εθνικά θέματα αποφασίζει ο Πρόεδρος αλλά σε μία σειρά, σε μία άλλη σειρά θεμάτων όπως συνταξιοδοτικό, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τα λοιπά χρειάζεται συναίνεση κοινοβουλίου.

Προσπαθεί να κρατήσει μία πολιτική, να ανήκει μεν στο ΝΑΤΟ από τη μία αλλά από την άλλη να διατηρεί και ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία δηλώνει ο κος Δεσποτόπουλος για την Τουρκία. Χρησιμοποιεί μία εξωτερική πολιτική ανατολίτικου παζαριού που δημιουργεί δυσκολίες στη συνεννόηση με τους συμμάχους. Αυτό το ανοιχτό ανατολίτικο παζάρι δημιουργεί εκνευρισμό. Για παράδειγμα με τη Φινλανδία τη Σουηδία, έχουν και αυτές οι χώρες κοινή γνώμη που παρακολουθεί και βλέπει να έχουμε μία πολιτική αναθεωρητική της Τουρκίας που είναι γνωστή αλλά έχουμε και μία Τουρκία η οποία έχει συναντήσει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ένα τείχος υπέρ της Ελλάδος.

Σκεφτείτε ότι μέχρι και οι ουδέτεροι για να μην πω φιλοτουρκική Γερμανία, στο δημόσιο λόγο της, βγήκε από τη ζώνη της ουδετερότητας για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας, το δικαίωμα στην κυριαρχία. Η Αθήνα σε επικοινωνιακό πλαίσιο βγήκε μπροστά και αυτό ήταν πολύ θετικό για μας, η διεθνοποίηση δηλαδή που έχει επιδιώξει η κυβέρνηση. Για να κάθεται τώρα η Τουρκία στο ΝΑΤΟ να κάνει αντεπίθεση, σημαίνει ότι έχουμε κινηθεί εμείς πρώτοι, έχουμε ενεργοποιήσει τους συμμάχους μας και τους έχουμε εξηγήσει τι πραγματικά συμβαίνει με την Τουρκία.

Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει πια ο χρόνος η Σουηδία και η Νορβηγία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, να γίνει δεκτή η αίτηση του σε αυτή τη Σύνοδο κορυφής και η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη για την Τουρκία, διότι θα αποδεικνύεται ότι όχι μόνο ζητάει πράγματα από τη Δύση, πιθανά ζητάει πιο πολλά από αυτά που μπορεί να πάρει και για αυτό έχει έρθει σε αδιέξοδο η κουβέντα αλλά εξυπηρετεί τελικά και τους σκοπούς της Ρωσίας. Εξυπηρετεί δηλαδή την πολιτική των δύο βαρκών. Η Τουρκία έχει υψώσει ένα παράνομο casus belli και ο Stoltenberg αν δεν θέλει να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, διότι έχει δυσκολία με ένα άλλο κράτος μέλος την Τουρκία, καλό θα είναι να σιωπά και όχι να λέει ανοησίες.

Διότι όταν έχεις μία χώρα να απειλεί μία άλλη χώρα και ότι ο διάλογος για αυτά τα θέματα είναι μέρος της δημοκρατικής κουλτούρας της Δύσης και να είσαι των ίσων αποστάσεων τότε εξυπηρετείς εμφανώς τα συμφέροντα αυτού που επιτίθεται έναντι αυτό που αμύνεται. Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι την πλευρά θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση ανανέωσης της θητείας του Στόλντενμπερσκ μιας και δεν εξυπηρετεί το ίδιο το ΝΑΤΟ πλέον.
Δεν υπάρχουν σχόλια