Header Ads

Μητροπολιτικά νέα /Φ.1797

«ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022» 
ΣΤ΄ ΣΥΝΑΞΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ.
    


Με την σεπτή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, η ΣΤ΄ Σύναξη Βυζαντινών Εκκλησιαστικών Χορωδιών, στο πλαίσιο των Εορταστικών Εκδηλώσεων προς τιμήν του Ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας Απ.

Παύλου με τον τίτλο «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022».

Στην υπέροχη αυτή Εκκλησιαστική μουσική βραδιά, που μετά από δύο χρόνια αποχής εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού επανήλθε για να ευφράνει «ώτα και καρδίας», έλαβαν μέρος η Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ – 1918» υπό την διεύθυνση του Χοράρχη Κ. Φωτίου Θεοδωρακόπουλου και η Βυζαντινή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» υπό την διεύθυνση του Χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου.

Μετά το πέρας της Εκδηλώσεως ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, αφού αναφέρθηκε στην αξία, την σημασία και την χρησιμότητα στην λατρεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελληνικότατης Βυζαντινής Μουσικής, μίλησε για τον Κορίνθιο Άγιο Κυριακό τον Υμνογράφο, τον Σικυώνιο (από το Κιάτο), απένειμε τιμητική πλακέτα στον φιλοξενούμενο Χοράρχη και στην χορωδία του για την συμμετοχή τους στο ΣΤ’ Φεστιβάλ Χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής εξουσιοδοτώντας τους να μεταφέρουν τις ευχαριστίες του στον Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, αγαπητό παλαιό συνεργάτη και νυν όμορο αδελφό για την άδεια και ευλογία της εδώ ευλογητής παρουσίας τους. Ο Ποιμενάρχης μας ολοκλήρωσε τον σύντομο χαιρετισμό του προσκαλώντας τους παρισταμένους να συμμετάσχουν και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις των «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2022», αποδίδοντας την δέουσα τιμή στον Απόστολό μας Άγιο Παύλο.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΔΟΧΗ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΚΑΙ Ι. ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΑΓΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
  


Την Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο των Εορταστικών Εκδηλώσεων «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2022», στα Προπύλαια του Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο και ώρα 8:00΄ μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων των Αγίων: Τιμίου Προδρόμου, Αποστόλου Ιάσονος και Ακύλα, Ιερομαρτύρων Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Διονυσίου του Α΄ Επισκόπου Κορίνθου και Βλασίου, Αγίων Σωφρονίου Ιεροσολύμων και Μακαρίου Κορίνθου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, των Αγίων Μαρτύρων Κοδράτου και Λεωνίδου και της συνοδείας αυτού, Οσίων Παταπίου, Νίκωνος του Νέου και Οσίας Υπομονής, ως και οι Ιερές Εικόνες, της Παναγίας «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» και πάντων των εν Κορινθία Αγίων.

Μετά την δέηση κατά την υποδοχή των Ι. Λειψάνων θα ακολουθήσει η «έξοδος» του Ι. Λειψάνου του Απ. Παύλου και η «ενθρόνισις» αυτού. Ευθύς αμέσως θα τελεσθεί η Ιερά Ακολουθία «εις Εγκαίνια Δίσκου και Ποτηρίου καινών και αθίκτων», προσφορά τούτων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου υπό του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου για την συμπλήρωση δέκα πέντε (15) χρόνων από την εις Επίσκοπον και Μητροπολίτην Κορίνθου χειροτονία του και την εγκατάσταση του στην Αποστολική Ι. Μητρόπολη μας. Εν συνεχεία θα τελεσθεί η Ι. Αγρυπνία προς τιμήν πάντων των εν Κορινθία διαλαμψάντων Αγίων, χοροστατούντος του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, κατά την οποία θα ψάλλει η Βυζαντινή χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Το Ιερό Λείψανο του πολιούχου και προστάτου μας Αγίου Αποστόλου Παύλου ως και τα Ιερά Λείψανα των ως άνω Αγίων και οι Ιερές Εικόνες της Παναγίας «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» και των εν Κορινθία Αγίων θα εκτίθενται σε προσκύνηση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό από το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουνίου 2022 έως και το εσπέρας της εορτής Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 και κατά τις ώρες από 7:00 το πρωί έως αργά το βράδυ καθημερινά.

Η συμμετοχή σας στην υποδοχή των Ι. Λειψάνων και στην Ι. Αγρυπνία, που θα επακολουθήσει, ως και σε όλες τις Ι. Ακολουθίες των επόμενων ημερών, αποτελεί έκφραση σεβασμού και ευλαβείας προς τον Απόστολό μας Άγιο Παύλο και πάντας τους εν Κορινθία Αγίους και ταυτόχρονα αφορμή αγιασμού και ευλογίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2022».
    


Την Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος λειτούργησε στον Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου Αρχαίας Κορίνθου, όπου και κήρυξε την επίσημη Εκκλησιαστική έναρξη των Εκδηλώσεων των «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2022». Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στον Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου της ιστορικής πόλεως της Αρχαίας Κορίνθου, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε αρχικά στην προλαβούσα εορτή της Πεντηκοστής επισημαίνοντας τα λόγια του Κυρίου «…συμφέρει ὑμὑν ὑνα ὑγὑ ὑπέλθω. ὑὑν γὑρ ὑγὑ μὑ ὑπέλθω, ὑ παράκλητος οὑκ ὑλεύσεται πρὑς ὑμὑς…»(Ιω, ιστ΄, 7), αφού μετά την Σταυρική Του θυσία, ήλθε ο Παράκλητος, ο παρηγορητής, που μας οδηγεί στο φως και στην αλήθεια και από την γη στον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο κατά την ημέρα της Πεντηκοστής ιδρύθηκε η Εκκλησία, η οποία είναι «εργαστήριο» που αγιάζει τον κόσμο και κάθε άνθρωπο, που επιθυμεί να γίνει κατά χάριν θεός.

Μια Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας τιμά όλους εκείνους, το αναρίθμητο «νέφος» των Μαρτύρων και των Αγίων, που έζησαν την ζωή τους σύμφωνα με την διδασκαλία του Χριστού και ακολούθησαν τα ίχνη Του.

Όσο υπάρχει η ζωή τόσο η Εκκλησία θα συνεχίζει να «παράγει» Αγίους, όπως ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, ο Άγιος Παΐσιος, ο Άγιος Πορφύριος και πολλοί άλλοι. Οι Άγιοι με την ζωή τους εφήρμοσαν το Ευαγγέλιο και μιμηθήκαν τον Χριστό, όπως κατ’ αναλογία κι εμείς οφείλουμε, σύμφωνα με το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, να αναλαμβάνουμε δηλαδή τον σταυρό μας και να ακολουθούμε τον Χριστό, αφού η ζωή του Χριστιανού είναι σταυρώσιμη, αναστάσιμη και αναλαμβανόμενη στους ουρανούς και γεμάτη από την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Σήμερα τιμούμε όλους τους Άγιους, που ευαρέστησαν τον Κύριο, αλλά ιδιαιτέρως τον Απόστολο Παύλο που μας δίδαξε τις αλήθειες του Ευαγγελίου και μας άφησε ως «προίκα» τις δύο προς Κορινθίους Επιστολές Του. Παράλληλα τιμούμε και όλους τους Κορινθίους Αγίους, τους συνεργούς και τους μιμητές του Αποστόλου Παύλου, που αποτελούν για εμάς παραδείγματα μίμησης και με την συμμετοχή μας σε όλες τις Λειτουργικές, Εκκλησιαστικές, Πολιτιστικές κ.λ.π. Εκδηλώσεις των «ΙΣΤ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2022» εκδηλώνουμε την τιμή και τον σεβασμό μας.

Τέλος, ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε τα Ιερά Μνημόσυνα του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου και των συμπολιτών μας Αθανασίου Τσιμπούρη, Αναστασίας Γεωργοπούλου και Δημητρίου Καλογράνη, ευχόμενος ο Κύριος να αναπαύει τις ψυχές τους!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια