Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Κων/νου Κόλλια

Φ.1793

Κόλλιας Κων/νος Βουλευτής Ν.Δ. Κορινθίας

ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Κ. ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΕΝ
  


Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος Εθνικός Κλιματικός Νόμος, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον τίτλο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις επιμέρους προβλέψεις που εισάγει ο νέος Εθνικός Κλιματικός Νόμος, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, μέλος, μεταξύ άλλων, και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, έκανε τις εξής δηλώσεις:

«Ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος, το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, αποτελεί ένα φιλόδοξο νομοθετικό πόνημα, με το οποίο τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται από τις συναρμόδιες Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος και αναμένεται να εισαχθεί αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου, στην Ολομέλεια προς ψήφιση. Ως μέλος της πρώτης Επιτροπής (βλ. ΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου) δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η χώρα μας επιτέλους μπαίνει σε νέα τροχιά και ευθυγραμμίζεται με τον παγκόσμιο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Μεταξύ των βασικών σημείων που προβλέπονται στον Κλιματικό Νόμο, θα ήθελα να επικεντρωθώ στα εξής:

- Επιδιώκεται η διασφάλιση της πορείας απανθρακοποίησης έως το έτος του 2050.

- Προβλέπεται η οριστική απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2028, με ρήτρα επανεξέτασης το 2025, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού.

- Παύει η ισχύς κάθε άδειας ηλεκτροπαραγωγής από στερεά ορυκτά καύσιμα από την 31η Δεκεμβρίου 2028.

- Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, λαμβάνονται μέτρα για την προώθηση της κυκλοφορίας οχημάτων πολύ χαμηλών ή μηδενικών ρύπων και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση αγοράς ή χρηματοδοτικής μίσθωσης αμιγώς ηλεκτρικών ή υβριδικών ηλεκτρικών νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης. Ειδικότερα, από το 2024 το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται, θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης, με ρύπους έως 50γρ CO2/ χλμ. Από το 2026 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα. Ομοίως, από το 2026 θα πρέπει το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι ηλεκτροκίνητα.

- Επιπλέον, από το 2025, προβλέπονται και μέτρα μείωσης εκπομπών από τα κτίρια, με χαρακτηριστικότερο όλων την απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

- Παράλληλα, από το 2030 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πετρελαίου θέρμανσης το οποίο θα είναι αναμεμειγμένο με βιοκαύσιμα σε ποσοστό 30%.

- Για τους Δήμους της χώρας, τίθεται στόχος μείωσης εκπομπών 10% για το 2025 και 30% για το έτος 2030, σε σχέση με το 2019.

- Άξια αναφοράς είναι, ακόμη, η ρύθμιση που προβλέπει ότι από το 2025, για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας (πλησίον δασικών περιοχών με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας) θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση κινδύνου (προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου), μετά από σχέδια που θα ετοιμάσουν οι Περιφέρειες.

- Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για όλα τα έργα και δραστηριότητες θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ποσοτική καταγραφή μειώσεων/αυξήσεων εκπομπών CO2, που θα προκύψουν από τη λειτουργία του έργου/δραστηριότητας και οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης.».
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Κ. ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  

Επίσκεψη πραγματοποίησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Νομού Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας, προκειμένου να ενημερωθεί για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την οργάνωση, τη λειτουργία και το έργο της Υπηρεσίας.

Σχετικά με την επίσκεψή του αυτή, ο Βουλευτής Κορινθίας δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου όπου και πραγματοποίησα συνάντηση με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Κορινθίας, κ. Βικέντιο Μαρινάκη, καθώς και με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, κ. Δημήτριο Λερή. Και οι δύο με διαβεβαίωσαν ότι, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την Πρωτομαγιά, όλο το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου ήδη βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να προλάβει φαινόμενα, όπως αυτά που δυστυχώς ζήσαμε κατ΄ επανάληψη τα τελευταία χρόνια. Οι ηρωικοί Πυροσβέστες μας, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την πολύτιμη εμπειρία που διαθέτουν, βρίσκονται στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση για την αντιμετώπιση κάθε είδους έντονων καιρικών φαινομένων και ιδίως για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Πιστεύω ότι, με την συμβολή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών, διαθέτουμε έναν μηχανισμό ικανό να εντοπίσει και να καταστείλει γρήγορα κάθε νέα πυρκαγιά. Βεβαίως, έχουν ήδη ξεκινήσει εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές.

Φέτος, μάλιστα, έχει εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα μεγάλο σχέδιο πανελλαδικά, με προληπτικά μέτρα πρωτόγνωρα για την χώρα. Το γεγονός αυτό με χαροποιεί ιδιαιτέρως και, φυσικά, ως πολίτης, αισθάνομαι σε μεγάλο βαθμό ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας. Ωστόσο, είναι αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι τίποτα δεν είναι απόλυτα επαρκές όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή φαινόμενα, όπως οι mega-fires του περσινού καλοκαιριού.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να απευθύνω ιδιαίτερη έκκληση στους φίλους αγρότες της Κορινθίας, ζητώντας τους την περίοδο αυτή, να περιορίσουν, στο μέτρο του δυνατού, την καύσιμη ύλη στα χωράφια τους, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή εκδήλωση φωτιάς. Παράλληλα, τους ζητώ, σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο, να κινητοποιηθούν και να συνδράμουν ενεργά με τα μηχανήματά τους στο έργο της πυρόσβεσης, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μία δασική έκταση, ούτε μία περιουσία σε ολόκληρη την περιοχή.

Επιπλέον, τονίζω ότι προτίθεμαι να συμβάλω με κάθε τρόπο, ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα η Επιχείρηση «Δρυάδες» στο Αμόνι Κορινθίας και ιδιαίτερα στο Πευκάλι, που ήδη συμπεριλαμβάνεται στις «κόκκινες περιοχές» για τις οποίες το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αυξημένες δράσεις πυροπροστασίας. Ήδη, για πρώτη φορά φέτος εντός τριών μηνών, προβλέπεται η ολοκλήρωση του καθαρισμού 40.000 στρεμμάτων προκειμένου να απομακρυνθεί η καύσιμη ύλη. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.

Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι θεωρώ αναγκαία την ανανέωση του προσωπικού που στελεχώνει ευρύτερα το Πυροσβεστικό Σώμα, μιας και ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών, όπως γνωρίζουμε, ξεπερνά τα 45 έτη, ηλικία, που, σύμφωνα με τους ίδιους τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, δυσχεραίνει την δυνατότητα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Η Πυροσβεστική έχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ σήμερα, να επανδρωθεί από νεότερους πυροσβέστες, που θα μπορούν σαφέστατα να ανταποκριθούν σε συνθήκες πίεσης και εξάντλησης. Και παρακαλώ θερμά τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει σοβαρά αυτή την προοπτική. Ήδη με σχετική Ερώτηση που έχω καταθέσει, έχω ζητήσει από τον Υπουργό την αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι διαθέτουν πολυετή πείρα και κατάρτιση και είναι οπωσδήποτε σε θέση να ανταποκριθούν σε ένα τόσο απαιτητικό έργο.

Είμαστε όλοι μαζί και στο πεδίο και σε κάθε δράση πρόληψης, προετοιμασίας και ετοιμότητας. Ελπίζω με τη συνδρομή, τον ορθό συντονισμό και την συνεργασία όλων να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση και τον πιο αποτελεσματικό σχεδιασμό ενάντια στην εκδήλωση πυρκαγιών για τον τόπο μας.».


Δεν υπάρχουν σχόλια