Header Ads

Πολιτική δραστηριότητα Χρίστου Δήμα

Φ.1792

Δήμας Χρίστος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Βουλευτής Κορινθίας

Χρ. Δήμας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ : Σε λίγους μήνες ο ανάδοχος για τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας
  


Κυριακή 8 Μαΐου 2022, 09:06 
Προς ολοκλήρωση βρίσκεται η δεύτερη φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για να προκύψει το ανάδοχο σχήμα που θα αναλάβει το έργο της δημιουργίας της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστος Δήμας: «Σε λίγους μήνες θα έχουμε ανάδοχο για τη δημιουργία και λειτουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας».

Η Πολιτεία αναμένει τις προτάσεις από τα επενδυτικά σχήματα επί της προτεινόμενης σύμβασης σύμπραξης και στη συνέχεια, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων -εκτιμάται μέσα στο καλοκαίρι- θα αποστείλει το τελικό σχέδιο της σύμβασης σύμπραξης και με βάση αυτό τα επενδυτικά σχήματα θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Ο υφυπουργός είπε στο ΑΠΕΜΠΕ ότι ήδη έχουν εκδηλώσει για το συγκεκριμένο έργο έντονο ενδιαφέρον κορυφαίες εταιρείες από όλο τον κόσμο, που προέρχονται από το παγκόσμιο δίκτυο της τεχνολογίας και της καινοτομίας και σημείωσε: «Η υλοποίηση του εγχειρήματος αναμένεται να βάλει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και να βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Η συγκέντρωση επιστημόνων, ερευνητών, startup εταιρειών και ταλαντούχων νέων επιχειρηματιών που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας, θα συνδράμει ώστε το Κέντρο να εξελιχθεί σε έναν κόμβο καινοτομίας που θα επιδρά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός φυσικού χώρου καινοτομίας στον οποίο αναμένεται να συνυπάρχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι μεταξύ τους συνέργειες θα έχουν στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της ελληνικής πολιτείας, της κοινωνίας και της οικονομίας γενικότερα.

Φιλοδοξία της Πολιτείας Καινοτομίας είναι να καταστεί η έδρα τής καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή και να λειτουργήσει ως μια «κυψέλη» που θα θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο. Με αυτόν τον τρόπο οι ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες θα έχουν την δυνατότητα να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε έναν οργανωμένο χώρο από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε αντίστοιχες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην αντιστροφή του brain-drain.

Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιείται ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο που βρίσκεται στην καρδιά της Αττικής. Η επιλογή του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, στην οδό Πειραιώς, έκτασης 17.893 τ.μ, έχει τόσο συμβολική αξία, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος έχει σημαντική ιστορία στην καινοτομία τον περασμένο αιώνα, όσο και ουσιαστική αξία επειδή είναι ανεκμετάλλευτος πάνω από τρεις δεκαετίες. Παράλληλα, κρίθηκε κατάλληλος λόγω της γεωγραφικής θέσης ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά και της εύκολης συγκοινωνιακής πρόσβασης. Τέλος, αναμένεται να βοηθήσει στην αστική ανάπλαση της περιοχής φέρνοντας ουσιαστικά ακόμα πιο κοντά το κέντρο της Αττικής με το λιμάνι του Πειραιά προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Με την υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους.

Τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο είναι τα εξής:

* Σχήμα 1 Φορέας Υλοποίησης: DIMAND - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (κατασκευαστής) Φορέας Καινοτομίας: Fundacio Privada Parc d’Innovacio tecnologica i empresarial La Salle (Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης) 

* Σχήμα 2: Φορέας Υλοποίησης: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Φορέας Καινοτομίας: α) MANTIS BUSINESS INNOVATION β) Found.ation Maker’s Place Private Company (Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων) 

* Σχήμα 3: Φορέας Υλοποίησης: ΑΚΤΩΡ Φορέας Καινοτομίας: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΡΩΝ 

* Σχήμα 4: Φορέας Υλοποίησης: INTRAKAT Φορέας Καινοτομίας: FACTORY INTERNATIONAL S.A.R.L.
Ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας παραβρέθηκε στο συνέδριο της διεθνούς ένωσης των πρώην υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (AIACE) στο Cazino Loutraki.
  


Παραβρέθηκα στο Λουτράκι και ειδικότερα από το συνέδριο της διεθνούς ένωσης των πρώην υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (AIACE), όπου είχα την χαρά να απευθύνω χαιρετισμό και να απαντήσω σε ερωτήσεις.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ενίσχυση των δεσμών φιλίας που συνδέουν τα μέλη του AIACE σε όλη την Ευρώπη.

Αναπόσπαστο κομμάτι της συνεδριακής εμπειρίας αποτελεί και η γνωριμία με την Κορινθία, τον τόπο που φιλοξενεί το συνέδριο, τον πολιτισμό και την ιστορία του. Οι συμμετέχοντες διαμένουν στην περιοχή για 512 ημέρες στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιούνται κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αξιοθέατα, μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Επιστρέφοντας στις χώρες τους, όντας δραστήριοι και με ευρύ κοινωνικό κύκλο, αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας.

Στο πάνελ ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σταύρος Δήμας, ο πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης, ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος και ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Παναγιώτης Καρβούνης.

Θερμά συγχαρητήρια στην κα Δέσποινα Βαμβακίδου, πρόεδρο του ΔΣ της AIACE Hellas, για την διοργάνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια