Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων

Φ.1791

  

Μητσοτάκης: Στο Άμπου Ντάμπι ο πρωθυπουργόςΘα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου
  


5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Newsroom 
Αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου του ‘Αμπου Ντάμπι Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η συνάντηση σηματοδοτεί τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργος επισκέπτεται το ‘Αμπου Ντάμπι.

Προσθέτουν ότι η συνάντηση θα επισφραγίσει και τη βούλησή τους για εμβάθυνση των σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομία και σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, όπως οι ΑΠΕ, οι προηγμένες τεχνολογίες, η βιομηχανία, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από τα ΗΑΕ.

Αυτό θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά συμφωνιών (9 συνολικά) που θα υπογραφούν από τους υπουργούς που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό (οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθώς και οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και το επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων Mubadala που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων που είχε επισφραγιστεί τον Νοέμβριο του 2020 με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Εταιρικής Σχέσης και Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και ‘Αμυνας των δύο χωρών.

Οι δύο ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τον ρόλο των δύο χωρών στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την στρατηγική τους σχέση καθώς και τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.




Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 15ης Μαΐου ο Τσίπρας - Περιοδείες και κοινοβουλευτικές μάχες
  


Γιάννης Συμεωνίδης - CNN Greece Δευτέρα, 09 Μαϊος 202 Στιγμιότυπο από πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην ΚαβάλαINTIME Περιοδείες στην περιφέρεια και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτή την εβδομάδα, στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου. Η αρχή γίνεται σήμερα Δευτέρα από την Κρήτη και, συγκεκριμένα, τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Στις 11:00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα περιοδεύσει στην αγορά των Χανίων (εκκίνηση από την πλατεία Κοτζαμπάση, Κεράδικα), ενώ στις 13:00 θα έχει συνάντηση με εθελοντές εφορευτικών επιτροπών για τις εσωκομματικές εκλογές (Καλύβες Αποκορώνου).

Θα είναι η δεύτερη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κρήτη σε χρονικό διάστημα ενός μηνόςστις αρχές Απριλίου είχε επισκεφθεί το νομό Ηρακλείου- κι αυτό δεν είναι άσχετο και με τη δημοσκοπική πίεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο νησί από το ΚΙΝΑΛ λόγω της εντοπιότητας του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την Τετάρτη, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Παρασκευή στην Άρτα και στο Αγρίνιο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία αναμένεται να υπερασπιστεί στη Βουλή την Τρίτη και στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του και με τη δική του υπογραφή ώστε να μην πληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέχρι να τελεσιδικήσει στα δικαστήρια η νομιμότητά της.

Παραλλήλως, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να μην διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κανένα νοικοκυριό κι επιχείρηση μέχρι το τέλος του 2022. Την Πέμπτη, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για την επέκταση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει γιατί προβλέπεται να είναι επ’ αόριστον και χωρίς σαφή ανταλλάγματα για την ελληνική πλευρά.






Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε: Η περιπέτεια ενός ονόματος – Από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον Νίκο Ανδρουλάκη
  


Tο ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος επέστρεψαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, στην οποία μετείχαν 170.000 μέλη του ΚΙΝΑΛ. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι πλέον ο επίσημος τίτλος του κόμματος -έστω και εάν εμπεριέχει έναν πλεονασμό: Το ΚΙΝΑΛ ήταν συνασπισμός κομμάτων στον οποίο μετείχε το ΠΑΣΟΚ ως κύριος φορέας του. Ωστόσο, πλέον το παραδοσιακό όνομα μπαίνει μπροστά στη «μαρκίζα» του κόμματος που μετρά ήδη 48 χρόνια ζωής. Στη Χ. Τρικούπη, άλλωστε, η ταμπέλα με το λογότυπο και τον πράσινο ήλιο είχε αλλάξει με πανηγυρικό τρόπο από τις 28 Νοεμβρίου, λίγη ώρα μετά το μνημόσυνο της Φώφης Γεννήματα.

Ανδρουλάκης: Ο ήλιος επέστρεψε μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, όπως σχολίαζαν κομματικά στελέχη. «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει δυναμικά», έλεγαν στη Χ. Τρικούπη. Ή, όπως το έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Η συγκλονιστική σας συμμετοχή δυνάμωσε την ελπίδα που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο. Ευχαριστώ τα πάνω από 170 χιλιάδες μέλη, που έδωσαν δυναμικό παρών, παίρνοντας το μέλλον της παράταξης στα χέρια τους. Οι πολίτες αποφάσισαν: Το σύμβολό μας, ο ήλιος, επέστρεψε. Μαζί με τις μνήμες μιας ιστορικής παράταξης, που ταυτίστηκε με τους αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πήγε ακόμη παραπέρα τον συλλογισμό του: «Επέστρεψαν οι προσδοκίες να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με τις δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας , η φωνή της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας της προόδου, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης. Η φωνή των Ελλήνων, που αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, επιζητώντας την διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η φωνή των νεότερων γενεών που αγωνίζονται για περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Οικοδομούμε μέρα με τη μέρα μια καινούργια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό σε κάθε πεδίο των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας. Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Προχωράμε με το ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί θα νικήσουμε».




Δ. Κουτσούμπας για εκτέλεση Μπελογιάννη: Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη να ζητήσει πατριωτικά εύσημα
   


NewsroomΚυριακή, 08 Μαϊος 2022 14:08 
Σε εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης ΚουτσούμπαςINTIME «Μόνο στην Πάτρα, όπου ο Νίκος Μπελογιάννης έδρασε ως νέος κομμουνιστής και στέλεχος του ΚΚΕ, θα μπορούσαν να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, μαζί και των συντρόφων του Αργυριάδη, Καλούμενου και Μπάτση που το αντιδραστικό μετεμφυλιακό καθεστώς οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παντοκράτορος στην Πάτρα, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Όπως πρόσθεσε, «μόνο σ’ αυτές εδώ τις περιοχές της Πελοποννήσου, όπου ο Νίκος Μπελογιάννης ανέπτυξε πλούσια δράση θα μπορούσαν να βρουν πραγματική έκφραση, τα όσα έγραφε η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανήμερα της εκτέλεσής του: «Ο Μπελογιάννης ζει μέσα στις καρδιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μπελογιάννης πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων ηρώων της προοδευτικής ανθρωπότητας».





Ομιλία Κυριάκου Βελόπουλου στην Κοζάνη: H πολιτεία βοηθάει τον οποιονδήποτε ξένο κι όχι τον Έλληνα
  


Καταπέλτης προς το πολιτικό σύστημα έγινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του σήμερα (8/5/2022) στην Κοζάνη, μιλώντας μεταξύ άλλων για τα επίκαιρα θέματα και τις θέσεις του κόμματος.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, υπογράμμισε, πως η Ελληνική πολιτεία συμπεριφέρεται εχθρικά προς τους γηγενείς κατοίκους, καθώς φαίνεται, όπως ισχυρίζεται, να δίνει προτεραιότητα σε ξένους και αλλοδαπούς και όχι στους Έλληνες.

“Ποια είναι η διαφορά μας; Tι λέμε εμείς απέναντι σ’ αυτό, που λέει η Νέα Δημοκρατία, το Σύριζα και το ΚΙΝΑΛ; Πρώτα η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες και μετά όλοι οι άλλοι!” Στη συνέχεια κατέκρινε το νέο σύνθημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, “αυτοδύναμη Ελλάδα”, καταγγέλλοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αυτοδύναμη, όταν δεν παράγει και αξιοποιεί τον πλούτο της, κάνοντας επιπλέον επίθεση προς την “πράσινη” πολιτική του Μητσοτάκη, ο οποίος απολιγνητοποίησε βίαια την χώρα, για να φέρει “φουρφουράκια”, μέσα εκ των οποίων δεν παράγουν αρκετή ενέργεια και η διαδικασία κατασκευής και αποσύνθεσής τους μολύνουν το περιβάλλον.

“Καρπίζει φωτοβολταϊκά και ανεμογενήτριες για να κερδίζουν οι Γερμανοί και οι φίλοι του οι ολιγάρχες. Δεν μπορεί να υπάρχει! Αυτοδύναμη Ελλάδα της υποτέλειας απέναντι στους Γερμανούς, απέναντι στους Τούρκους, της εχθροπάθειας απέναντι της Ρωσίας, δεν μπορεί να υπάρχει με αυτά τα κόμματα, με αυτές τις πολιτικές! Αυτοδύναμη θα είναι η Ελλάδα, μόνο με τα δικά σας χέρια, μόνο με την Ελληνική Λύση”, φώναξε χαρακτηριστικά.



Το άσβεστο μήνυμα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών της 9ης Μάη
  


09 Μάιος, 2022 Συμπληρώνονται σήμερα 77 χρόνια από την 9η Μάη 1945 οπότε και η Ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων μετά την νικηφόρα επέλαση του Κόκκινου Στρατού ακόμα και εντός του Βερολίνου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ολοκληρωνόταν αφήνοντας πίσω του εκατομμύρια νεκρούς και την πολεμική μηχανή του Χίτλερ οριστικά ηττημένη. Η κόκκινη σημαία κυμάτιζε πλέον στο Ράιχσταγκ και η Ευρωπαϊκή ήπειρος αλλά και ο κόσμος σύσσωμος μετρούσαν τις πληγές τους από έναν καθόλα καταστροφικό πόλεμο, με την ΕΣΣΔ να έχει υποστεί πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρών.

Η σημερινή μέρα λοιπόν, όσο κι αν το κατεστημένο της ΕΕ προσπαθεί να την «αναθεωρήσει» δεν συνιστά τη μέρα της ηγεσίας και των γραφειοκρατών της Ευρώπης λόγω της διακήρυξης του Σουμάν, αλλά τη μέρα των λαών της Ευρώπης που απελευθερώθηκαν από τον φασισμό και τον ναζισμό, την μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Όπως ακριβώς έγραφε και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ:

«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερο από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει».

Το μήνυμα της 9ης Μάη έχει όμως ιδιαίτερη σημασία και στις μέρες μας, όπου μετά από τις σύγχρονες «δεκαετίες του 1930» των καπιταλιστικών κρίσεων (είτε αυτής του 2008 είτε αυτής μετά τον κορωνοϊό, την ενεργειακή κρίση και τους σύγχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους) με την ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τον νεοφασισμό που «ανθούν» στην Ευρώπη και όχι μόνο, θυμίζοντας μας πόσο επίκαιρο και άσβεστο είναι το μήνυμα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.



Δεν υπάρχουν σχόλια