Header Ads

Περιφερειακά νέα

Φ.1791

Σε εκδήλωση για τον μικρασιατικό ελληνισμό, στο 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, παρέστη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας
  

Στην επετειακή εκδήλωση που έλαβε χώρα το απόγευμα την Δευτέρα 9 Μαΐου, στο 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, παρέστη και χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στη σημερινή, πρώτη επίσημη εκδήλωση του εν λόγω σχολείου για την φετινή θλιβερή επέτειο, παρουσιάστηκαν οι δράσεις καθηγητών και μαθητών, αφιερωμένες στα οδυνηρά γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν έναν αιώνα, αλλά και στη ζωή των προσφύγων στην μητέρα πατρίδα.

Ειδικότερα, από την καθηγήτρια Κατερίνα Αμπατζή παρουσιάστηκαν οι δυο ταινίες μικρού μήκους “Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης” και “Φώτης Κόντογλου” με τις οποίες το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποσπώντας -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- το πρώτο βραβείο.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Ευγενία Καλομοίρη παρουσίασε την εκπαιδευτική δράση μέσω μικροϊστορίας, διαρθρωμένης σε δυο επίπεδα -συλλογή φωτογραφιών γνήσιων αντικειμένων των Μικρασιατών προσφύγων και καταγραφή ιστοριών που σχετίζονται με τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής από το οικείο περιβάλλον των μαθητριών / μαθητών. Ακολούθησε η καθηγήτρια Βιολέτα Ρέλλου, παρουσιάζοντας την ψηφιακή εφημερίδα που δημιούργησε με τους μαθητές της για τον Ποντιακό Ελληνισμό, με την οποία έλαβε μέρος σε Πανελλήνιο διαγωνισμό τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται.

Στη συνέχεια, οι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του σχολείου όπου έχουν αναρτηθεί ψηφιακές εκτυπώσεις με θέμα πρόσωπα, πράγματα και μέρη από τη Μικρά Ασία και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση παραδοσιακών δημοτικών χορών από τη Μικρά Ασία.




Κατατέθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η προμελέτη για την ανάδειξη σε περιβαλλοντικό πάρκο της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Βέλο
  


Η προμελέτη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έργο ανάπλασης, αξιοποίησης και ανάδειξης ως περιβαλλοντικό πάρκο του χώρου περιμετρικά της καταργημένης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ώς το Βέλο, κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρωί σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου, από τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρο Βερούτη.

Οπως είναι γνωστό, ο πιο πάνω χώρος περιμετρικά της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής -σε μήκος περί τα 18 χιλιόμετρα- έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από την ΓΑΙΑΟΣΕ στην Περιφέρεια.

Στόχος του έργου -για το οποίο η Περιφέρεια αιτείται χρηματοδότηση 20.000.000 ευρώ από το ΠΔΕ του Ταμείου Ανάκαμψης- είναι η αναβάθμιση του χώρου πέριξ της καταργημένης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, από την Κόρινθο ως το Βέλο, με την μεταμόρφωσή του σε ένα δίκτυο πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και λοιπών δράσεων που θα διαμορφωθούν καταλλήλως με τα απαιτούμενα έργα υποδομής.

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιδιώκει να αναμορφώσει συνολικά και ουσιαστικά τον πιο πάνω χώρο, αναβαθμίζοντάς τον σε περιβαλλοντικό πάρκο” σημείωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.




Χρηματοδοτείται με 10,8 εκ. ευρώ η κατασκευή από τον ΦοΔΣΑ 7 ΣΜΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
    

Η κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020”, με σχετική απόφαση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργου Ζερβού, αρμόδιου διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής.

Στο πλαίσιο της εν λόγω πράξης, με δικαιούχο τον ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και επιλέξιμη δημόσια δαπάνη που ανέρχεται σε 10.845.000 ευρώ -με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής-, προβλέπεται η κατασκευή 7 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Περιφέρειας Πελοποννήσου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών μεταφόρτωσης των αποβλήτων των εξυπηρετούμενων δήμων προς τους τελικούς αποδέκτες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην κατασκευή των ακόλουθων ΣΜΑ:

ΣΜΑ Αγίων Θεοδώρων, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων – Περαχώρας προς τον κεντρικό ΣΜΑ Κορίνθου ΣΜΑ Βόρειας Κυνουρίας, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας προς τον κεντρικό ΣΜΑ Αργολίδας ΣΜΑ Νότιας Κυνουρίας, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Νότιας Κυνουρίας προς τον κεντρικό ΣΜΑ Αργολίδας ΣΜΑ Μονεμβασίας (θέση Χέρωμα), για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του νότιου τμήματος του Δήμου Μονεμβασίας προς την ΟΕΔΑ Λακωνίας ΣΜΑ Δυτικής Μάνης, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Δυτικής Μάνης προς την ΟΕΔΑ Μεσσηνίας ΣΜΑ Ελαφονήσου, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων του Δήμου Ελαφονήσου προς την ΟΕΔΑ Λακωνίας ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης, για τη μεταφόρτωση των αποβλήτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης προς την ΟΕΔΑ Μεσσηνίας.




Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κορινθίας με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση
    


Χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κορινθίας με θέμα “Ενεργειακή κρίση: Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Διαστάσεις’’, που έλαβε χώρα το απόγευμα σήμερα, Δευτέρα 9 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, στην Κόρινθο.

Κύριος ομιλητής στην εν λόγω εκδήλωση ήταν ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, ενώ μετείχε επίσης και ο Βλάσης Οικονόμου, διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής, ο οποίος παρουσίασε το θέμα “Το στοίχημα της ενεργειακής εξοικονόμησης και της καθαρής ενεργειακής μετάβασης – Λάθη, προοπτικές και ευκαιρίες”.




Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΦΕΤ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας
   


Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου, στην Τρίπολη, με τον πρόεδρο του εν λόγω φορέα Αντώνη Ζαμπέλα.

Αντικείμενο του πρωτοκόλλου αποτελεί η ενίσχυση συνεργασίας και του συντονισμού των αρμόδιων Αρχών για την υλοποίηση προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων για το 2022 και 2023, την διαχείριση διατροφικών περιστατικών και κρίσεων, αιτημάτων διοικητικής συνδρομής, έκτακτων περιστατικών και καταγγελιών / αναφορών πολιτών, καθώς και την υποστήριξη επιθεωρήσεων που διενεργούνται στην Ελλάδα εκ μέρους ξένων αποστολών.

Η συνεργασία αφορά, αφ’ ενός στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΕΦΕΤ και αφ’ ετέρου στις γενικές διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Της υπογραφής προηγήθηκε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, στην οποία εκτός από τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενούς Τομέα και Υγείας Στάθης Αναστασόπουλος και Αγγελος Χρονάς αντίστοιχα, στελέχη του πιο πάνω φορέα, όπως επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις γενικές διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Π. ΝΙΚΑΣ “Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών, το θέμα αυτό έχει προτεραιότητα καθώς συνδέεται με την υγεία των πολιτών” τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μικτά κλιμάκια από τον Οργανισμό και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ξεκινούν άμεσα συνεχείς ελέγχους σε λαϊκές αγορές, καταστήματα, χώρους παραγωγής και παρασκευής προϊόντων.

“Στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και ο έλεγχος των τιμών -που αυξάνονται, λόγω του πολέμου- έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα φαινόμενα αισχροκέρδειας και να προστατεύονται τόσο οι συνεπείς επιχειρηματίες, όσο και οι πολίτες” επισήμανε ο περιφερειάρχης.




Παράταση προθεσμίας για υποβολή προτάσεων αναφορικά με εγγειοβελτιωτικά έργα, στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014 – 2020
  


Δημοσιοποιήθηκε η τροποποίηση της πρόσκλησης που αφορά στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της Δράσης 4.3.1 “Υποδομές εγγείων βελτιώσεων” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.

Η νέα προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων -μόνο ηλεκτρονικά- λήγει την Παρασκευή 20 Μαΐου (ώρα 23:59:59).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης -η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%- ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ και δικαιούχοι είναι οι δήμοι και οι Περιφέρειες.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ) (www.opsaa.gr/RDIIS) συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά/έγγραφα.

Η επιλογή και ένταξη των πράξεων γίνεται με συγκριτική αξιολόγηση ύστερα από εξέταση των κριτηρίων επιλεξιμότητας και βαθμολόγηση της κάθε αίτησης, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα κριτήρια επιλογής της Δράσης 4.3.1.




ΛΗΞΗ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  

Δοξολογία για την Εκδήλωση Μνήμης της λήξης του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, τελέσθηκε σήμερα 09.05.2022 στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην οποία παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης κος Χ. Βυτινιώτης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κος Γ. Οικονόμου.

Μια έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.




Αθηνά Κόρκα: συζήτησε με αρμοδίους για τις παρεμβάσεις στην περιοχή του Ισθμού
  


Συνάντηση εργασίας την Πέμπτη 05 Μαΐου, η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κα Αθηνά Κόρκα με τους συναδέλφους της και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Α.Ε.ΔΙ.Κ. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΩΡΥΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. Ανδρικόπουλο Βασίλειο.

Συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο χώρο πέριξ του καναλιού, ήτοι Η ανάδειξη του Αρχ. Διόλκου με άμεση έναρξη.

Η κατασκευή περίφραξης.

Τα συνοδά έργα της τοποθέτησης προτομής του Χαρίλαου Τρικούπη και του τουριστικού περιπτέρου και η περαιτέρω μεθόδευση της ανάπλασης πεζόδρομου σε συνδυασμό με το μεγάλο έργο στήριξης των πρανών που ήδη εκτελείται από το Υπουργείο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια