Header Ads

Διαδικτυακά εθνικά και διεθνή θέματα

Φ.1790

Η Ελλάδα μεγαλώνει: Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η επέκταση χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. στο Ιόνιο
   


Πηγή: GREEK NAΤIONAL PRIDE 
Πριν ένα χρόνο και βάλε, την 20 Ιανουαρίου 2021 με συντριπτική πλειοψηφία 284 βουλευτών, ψηφίστηκε πριν στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών

H Eλλάδα αποφάσισε να ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το δίκαιο της θάλασσας και η σύμβαση του Montego Bay, για την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους, έπειτα από τη ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη Βουλή. Η Τουρκία μπαίνει “σφήνα” για τον γεωπολιτικό έλεγχο της Μεσογείου – Τα βάζει με όλους ο Ερντογάν To νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», έλαβε 284 ψήφους «υπέρ», 16 ψήφους «παρών» και καμία ψήφο «κατά». Εξασφάλισε δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, που το Σύνταγμα επιτάσσει στην περίπτωση μεταβολής στα όρια της επικράτειας. Πώς έγινε η ψηφοφορία. Στην ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε υπέρ της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο πέλαγος τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ιστορικό το νομοσχέδιο και ιστορική την σημερινή ημέρα διότι η Βουλή αποφασίζει την αύξηση, με ειρηνικά μέσα, της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και γιατί, για πρώτη φορά, επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της. Εμφατικά εξάλλου επισημαίνει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο είναι η βάση για τη διεύρυνση του κλίματος εθνικής ομοψυχίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ζητούν αυτό να είναι το πρώτο βήμα μιας συνολικότερης πορείας για την πλήρη άσκηση αυτού του δικαιώματος παντού στην ελληνική επικράτεια, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι αναφέρει το άρθρο 4 Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό δικαίωμα και οπουδήποτε. Όμως, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει, απάντησε η κυβέρνηση 
Το άρθρο 4, υπερψηφίστηκε μεν αλλά δεν συγκέντρωσε πλειοψηφία αντίστοιχη με την αρχή του νομοσχεδίου. Στην ψηφοφορία το άρθρο 4 έλαβε 180 ψήφους «υπέρ», 119 ψήφους «κατά» και 1 «παρών».





Πάιατ: Πώς αποτράπηκε η σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας το 2020 – Το παρασκήνιο ήταν δραματικό
  


Πηγή: Newsroom 1.5.2022 
Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020 και χρειάσθηκε να «ενεργοποιηθούμε έντονα για να βοηθήσουμε ώστε να αποτρέψουμε να ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου», αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας πως το σκηνικό ήταν πιο δραματικό απ’ ό,τι προβλήθηκε στα ΜΜΕ.

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο κ. Πάιατ ανέφερε πως «ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου.

Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

«Το στρατηγικό πλαίσιο άλλαξε» «Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της.

Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς», πρόσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως «υπάρχει το άρθρο 5.

Ακούσατε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί «ακόμα και αν η απειλή προέρχεται από το εσωτερικό της Συμμαχίας», ο κ. Πάιατ σημειώνει ότι «το άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά τη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ».

«Η αποχώρηση του Τζέφρι Πάιατ δυστυχώς συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς» - Το γεύμα που παρέθεσε το ΥΠΕΞ προς τιμή του απερχόμενου αμερικανού πρέσβη Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν ο κ.

Πάιατ ανέφερε ότι γνωρίζει πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρόσκληση για τον με ίδιο προσωπικά τον αμερικανο πρόεδρο, καθώς και για το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης που εκτιμά βαθιά την σχέση της με την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του ουκρανικού λάου και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της, την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία με την Ελλάδα σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.





Οι Κούρδοι καίνε υποδομές στην Τουρκία από άκρη σε άκρη. Νέες απώλειες Τούρκων στρατιωτών στο Βόρειο Ιράκ
    


Σιγή ιχθύος από την Δύση για τα τουρκικά εγκλήματα στους Κούρδους σε ΣυρίαΙράκ-Ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί το κουρδικό πετρέλαιο Η κουρδική οργάνωση “Παιδιά της φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά ενεργειών σε τουρκικές μητροπόλεις με σχετική ανακοίνωση, αντικατοπτρίζοντας μια άλλη πτυχή της αληθινής καταστάσεως στην Τουρκία. Η κουρδική οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθετικές ενέργειες και εμπρησμούς έως ότου εκδιωχθεί η τουρκική δύναμη από Συρία και Ιράκ. Οι Κούρδοι προειδοποίησαν επίσης όσους Τούρκους μεγιστάνες βγάζουν χρήματα “από το αίμα των Κούρδων και υποστηρίζουν τον πόλεμο”, ότι θα δεχθούν ανηλεή κτυπήματα.

Η κουρδική οργάνωση “Παιδιά της φωτιάς” ανέλαβε την ευθύνη για πυρκαγιά σε εργοστάσια και ανατινάξεις δεκάδων αυτοκινήτων παραγόντων της τουρκίας, ενώ ισχυρίζεται τον θάνατο 15 Τούρκων στρατιωτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Κούρδοι αντάρτες συνεχίζουν αμείωτα την αντίστασή τους κατά της τουρκικής εισβολής.

Σε μάχες αιφνιδιασμού τουρκικών μονάδων με δεκάδες θύματα νεκρούς τούρκους στρατιώτες, ενώ οι τούρκοι βομβαρδίζουν ορεινές θέσεις και χώρους αποκρύψεως κούρδων ανταρτών, που μάχονται για τα πάτρια εδάφη. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε 24 επιθέσεις στο Βόρειο Ιράκ την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του HPG. Το HPG ανέφερε 17 επιθέσεις αέρος και πυροβολικού στις περιοχές Çemço, Kunişka, Sîda, Şikefta Birîndara, Çiyareş, Girê Şehîd Cûdî και Girê Ortê στην περιοχή Zap.

Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό, οι Τούρκοι έχουν απώλειες στο Βόρειο Ιράκ, όπως και οι Κούρδοι βέβαια, μόνο που αυτοί πολεμούν για το υπό δημιουργία Κουρδιστάν. Όπως όλα δείχνουν κάποια στιγμή θα σχηματιστεί αυτό το κράτος που άδικα δεν επέτρεψαν οι Τούρκοι εδώ και τόσα χρόνια με την ανοχή της δύσης.5ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Newsroom6




Λαβρόφ για Ουκρανία: «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν ο Ζελένσκι σταματήσει τις εχθροπραξίες»
  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ περιέγραψε τους όρους της Μόσχας για να τελειώσει η εισβολή Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε το βράδυ της Κυριακής (01.05.2022) στο ιταλικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι, και εκεί έθεσε ως όρο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να σταματήσει τις εχθροπαξίες.

Να σταματήσει δηλαδή ο αμυνόμενος να αποκρούει τις επιθέσεις του επιτιθέμενου (Ρωσία). «Ο Ζελένσκι μπορεί να φέρει την ειρήνη αν σταματήσει τις εχθροπραξίες και πάψει να δίνει εντολές σε νεοναζιστικά τάγματα. Δεν ζητούμε να παραδοθεί, αλλά να δώσει εντολή για διακοπή των εχθροπραξιών και να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολίτες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η επιχείρηση στην Ουκρανία», όπως την αποκάλεσε, πραγματοποιείται και για να «αποναζιστικοποιηθεί η χώρα», λόγω της δράσης του Τάγματος Αζόφ. «Αιχμάλωτοι που ανήκουν στο τάγμα αυτό, έχουν τατουάζ και σύμβολα του ναζισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου μίλησε για… κλοπή! «Έκλεψαν τα χρήματά μας, δισεκατομμύρια ευρώ. Η Gazprom αναγκάσθηκε να κρατήσει τα χρήματά της σε δυτικές τράπεζες και τώρα τα ποσά αυτά δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Προτείναμε, λοιπόν, να μπορεί να θεωρείται ότι οι διάφορες προμήθειες έχουν πληρωθεί μόνον όταν τα σχετικά ποσά μετατρέπονται σε ρούβλια».

Σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου σχετικά δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η Ρωσία προγραμματίζει την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων για τις 9 Μαΐου. «Επικεντρώνουμε την δράση μας στο να υπερασπίσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, την απομάκρυνση των ναζιστικών απειλών και των απειλών, βέβαια, κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας». 5ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Newsroom0


Δεν υπάρχουν σχόλια