Header Ads

Θέσεις και αντιπαραθέσεις κοινοβουλευτικών κομμάτων

Φ.1790

  

«Κλειδώνει» το σχέδιο παρέμβασης στις τιμές ρεύματος – Θα ανακοινωθεί το επόμενο δεκαήμερο
  


Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη χρηματοδτηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, εξετάστηκαν στη σύσκεψη που έγινε αργά το απόγευμα της Τρίτης (03.05.2022) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αρμόδιους υπουργούς. Με τις παρεμβάσεις που έρχονται στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι τιμές θα επιστρέψουν στα περυσινά επίπεδα και θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Παράλληλα θα υπάρξει και επιπρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης, που θα έχει και άλλα χαρακτηριστικά. Τίποτε ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα – αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες – ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ίσως και πριν από τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας που έλαβε χθες μέρος στην συνάντηση των ομολόγων του υπουργών της ΕΕ για το θέμα του φυσικού αερίου και των πληρωμών, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο Κ. Σκρέκας επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα μπει ανώτατη τιμή στην χονδρική που θα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του περυσινού πρώτο 6μηνου και η οποία θα είναι περίπου στα 100 ευρώ. Με βάση αυτή την τιμή θα βγαίνουν οι λογαριασμοί. Η όποια διαφορά υπάρχει με την αγορά και την τιμή όπως αυτή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα δίνεται ως επιδότηση από το κράτος στις εταιρίες ενέργειας, αλλά ο καταναλωτής θα δει τους λογαριασμούς του να προσγειώνονται στα περυσινά επίπεδα.

Το σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, ενώ το Μάιο θα ισχύσει και πάλι η επιδότηση στους καταναλωτές που εφαρμόζεται μέχρι και τώρα. Και επειδή δεν υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση στις τιμές χονδρικής δεν αναμένεται να έχουμε αλλαγές στα ποσά επιδότησης που υπάρχουν έως και τώρα.






Δεν πείθουν και δεν εκπλήσσουν οι κυβερνητικές αναλήθειες
  


newsit.gr 09:28 04/05/2022 Ελένη Καλογεροπούλου Κυβερνητικές αναλήθειες οι οποίες πλέον δεν εκπλήσσουν και δεν πείθουν κανέναν κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη, όπου εγκαινίασε τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU).

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απύθμενο θράσος καθώς επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη για να εγκαινιάσει τρία έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «αναπτυξιακή κοσμογονία» είπε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα είπε ότι πρόκειται για: Τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), έργο – σταθμό για την περιοχή, ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η χρηματοδότηση του οποίου ανήκουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2017 Τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), έργο που προχώρησε και διασφαλίστηκε το 2015-2019. Η μονάδα FSRU: δρομολογήθηκε με το σύμφωνο Τσίπρα – Μπορίσοφ το 2016 
Το νέο εκκλησιαστικό γηροκομείο, έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιήθηκε με τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
Το Γηροκομείο:
εντάχθηκε στο ΠΔΕ το 2016. Ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «αυτός ο τόπος είναι προικισμένος με απίστευτα πλεονεκτήματα αλλά χρειαζόταν μία στήριξη από την Πολιτεία προκειμένου να ξεφύγει από τη στασιμότητα και να ξεδιπλώσει πλήρως τις αναπτυξιακές του δυνατότητες Εν τω μεταξύ, χθες (03.05.2022) λίγες ώρες μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σχετικά για τα bonus Στάσση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσε πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για τα bonus των 16 εκατ. ευρώ, που αποφάσισε να μοιράσει στον εαυτό του και στα άλλα golden boys της επιχείρησης.

Αφού υπερασπίστηκε τα έργα και τις ημέρες στην ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση – με τον μισθό των 360.000 ευρώ το χρόνο, που χτίζει βίλα 759 τμ στην Τζιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη αγοράσει πάνω από 700.000 μετοχές για να τις διανείμει ως bonus. Απλώς, το πρόγραμμα διανομής έχει προς το παρόν «παγώσει».




«Η έλλειψη στρατηγικού οράματος των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε την υλοποίηση του FSRU»
 


in.gr 3 Μαΐου 2022 Η Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζει πως ήταν το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, εκείνος που έθεσε τις βάσεις και εξασφάλισε την χρηματοδότηση του έργου.

H επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη «επισφραγίζει τον διορατικό και πατριωτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την πατρίδα μας, καθώς εννιά χρόνια πριν ο Γιάννης Μανιάτης, από την θέση του υπουργού Ενέργειας, έθεσε τις βάσεις και εξασφάλισε την χρηματοδότηση του εν λόγω έργου», τονίζει το ΚΙΝΑΛ, σε ανακοίνωσή του.

Όπως υποστηρίζει, μάλιστα, «μολονότι η πρόβλεψη λειτουργίας του αρχικά προσδιοριζόταν για το 2016, η έλλειψη στρατηγικού οράματος για την χώρα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθυστέρησε την υλοποίηση του έργου, υπογραμμίζοντας πόσες ουσιαστικές ευκαιρίες χάθηκαν εκθέτοντας την χώρα στην ενεργειακή κρίση».






ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΥΠΟΥ
    


3.5.2022 Σύμφωνα με το World Press Freedom Index, του 2022, το οποίο δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση στα θέματα ελευθεροτυπίας και ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, ευρισκόμενη φυσικά στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, χαμηλότερα ακόμα και από σαφώς ανελεύθερα καθεστώτα.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει δυστυχώς τις διαχρονικές καταγγελίες της Ελληνικής Λύσης για τον σφιχτό εναγκαλισμό των ΜΜΕ με μία κυβέρνηση που μετατρέπεται σε καθεστώς, για τον διωγμό δημοσιογράφων και για τις αντισυνταγματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να ελεγχθούν οι «αντιφρονούντες».

Κυρίως όμως, αποκαλύπτεται η τεράστια ευθύνη του δήθεν ανεξάρτητου ΕΣΡ, το οποίο αντί να διασφαλίζει την πολυφωνία και την ισονομία στην προβολή των πολιτικών δυνάμεων, επεμβαίνει επιλεκτικά και με χαρακτηριστική εμπάθεια στοχοποιώντας τις «αντίθετες» φωνές.

Όσοι μετέτρεψαν με τις αποφάσεις και την ανοχή τους το λίκνο της Δημοκρατίας σε έρμαιο ενός καθεστώτος ανελευθερίας, είναι ήδη υπόλογοι απέναντι στην ιστορία.





Πρωτομαγιά: «Η ταξική πάλη κινεί τον τροχό της Ιστορίας» το μήνυμα Κουτσούμπα
  


in.gr 1 Μαΐου 2022 Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η μοναδικά σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι ο δρόμος της ταξικής πάλης.

Αυτή κινεί τον τροχό της Ιστορίας μπροστά ως την πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλό μήνα, καλή Πρωτομαγιά» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Ωστόσο, με συγκεντρώσεις για την Εργατική πρωτομαγιά συμμετέχουν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στον αγωνιστικό εορτασμό της ημέρας.

Τα μηνύματα ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ αναφέρει πως:

«Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία. Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους ,κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών».

Επίσης η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί στη συγκέντρωση των συνδικάτων (ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ) την Κυριακή, 1η του Μάη 2022, ώρα 11:00πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή».





Γ. Βαροφάκης: Κερδίζουμε κάθε μέρα όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών
  

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 00:06 
Συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενόψει του β’ μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 12 με 15 Μαΐου στην Αθήνα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τις εργασίες της 18ης Συνεδρίασης της ΚΕ του ΜέΡΑ25 απασχόλησε ιδίως το κείμενο βάσης διαλόγου για το Καταστατικό του κόμματος. Ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 Κώστας Μπιτσάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της 18ης Συνεδρίασης της ΚΕ, ανέφερε πως τα θέματα της στρατηγικής θα απασχολήσουν το σώμα όλο το επόμενο διάστημα.

Τόνισε ότι «εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα σε όλα μας τα μέλη να εκφραστούν στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες» ενώ κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «να πάμε όσο μπορούμε πιο καλά και πιο δυνατά μέχρι το Συνέδριο».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μίλησε για σημείο καμπής για το κόμμα, καθώς σε λιγότερο από έναν μήνα θα πραγματοποιηθεί το β’ μέρος και θα ολοκληρωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25. «Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου οι μνημονιακές δυνάμεις είναι σε εγρήγορση. Βλέπουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ να έχει στήσει ένα συνέδριο-παρωδία, ένα συνέδριο επίδειξης ισχύος για να κερδίσει την εύνοια της ολιγαρχίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια