Header Ads

Συναγερμός στο Αιγαίο: Δίκτυο κατασκόπων με «παγίδα» την τουρκική γλώσσα

Φ.1789

   

Newsroom 
Εκτιμάται ότι η Αγκυρα επιχειρεί να αλιεύσει προσωπικά δεδομένα όσων υπηρετούν σε καίριες θέσεις σε άμυνα, αντικατασκοπεία και ασφάλεια 

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί για μία ακόμη φορά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με αφορμή την αυξημένη κατασκοπευτική δραστηριότητα που επιδεικνύει τελευταία η τουρκική πλευρά. Η Αγκυρα, συνεχίζοντας τις προσπάθειές της να στήσει δίκτυα πληροφοριών στην ελληνική νησιωτική επικράτεια, εμφανίζεται να επιδιώκει μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά και της χρήσης υψηλής τεχνολογίας και λογισμικών να υποκλέψει ευαίσθητες πληροφορίες από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και των Σωμάτων Ασφαλείας που υπηρετούν σε νησιά του Αιγαίου με μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιες υπηρεσίες Αντικατασκοπείας του Πενταγώνου έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που δραστηριοποιείται σε νησί του Αιγαίου παραδίδοντας δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας για το προσωπικό που υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας, στην ΕΥΠ, στις Ε.Δ. και τα δικαστήρια.

Η έναρξη των σεμιναρίων προβλεπόταν να ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να τα παρακολουθήσουν θα χωρίζονταν σε δύο τμήματα, προχωρημένων και αρχαρίων. Η όλη διαδικασία θα υλοποιούνταν μέσω μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να συμπληρώσουν νωρίτερα όχι μόνο τα πλήρη προσωπικά στοιχεία τους, αλλά και πληροφορίες οι οποίες ήταν περιττές και άσχετες με τη διαδικασία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, όπως η επαγγελματική τους ιδιότητα και η θέση που κατέχουν στην υπηρεσία τους.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου, οι ενδιαφερόμενοι καλούνταν να συμπληρώσουν έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο εγγραφής οφείλοντας αρχικά να συνδεθούν με το προσωπικό τους προφίλ στην Google και ακολούθως να συμπληρώσουν υποχρεωτικά πεδία της φόρμας εγγραφής δηλώνοντας προσωπικά τους στοιχεία όπως τόπος εργασίας, ΑΦΜ, κινητό τηλέφωνο, e-mail και φορέας/θέση εργασίας. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το συγκεκριμένο ΚΕΚ απέφυγε να αναρτήσει το εν λόγω δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης τουρκικών στην επίσημη ιστοσελίδα του, επιλέγοντας να στείλει επιστολή ενημέρωσης των ενδιαφερομένων στους φορείς του νησιού όπου δραστηριοποιείται.

Η ανησυχία των ελληνικών αρχών ότι η Τουρκία επιχειρεί να αλιεύσει κρίσιμα προσωπικά δεδομένα του προσωπικού που υπηρετεί σε καίριες θέσεις στην Αμυνα, στην Ασφάλεια αλλά και την Αντικατασκοπεία, στην προκειμένη περίπτωση του ελληνικού ακριτικού νησιού, έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο λόγω της εμπλοκής συγκεκριμένου προσώπου στη διαδικασία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας προς τους ενδιαφερομένους. Πρόκειται για πρόσωπο που έχει απασχολήσει με τη δράση του τις ελληνικές αρχές καθώς εμφανίζεται να έχει αναφορές στη γειτονική χώρα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τον ρόλο του. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, κατά το παρελθόν, έχοντας κληθεί σε εκδήλωση επεξήγησης τουρκικών όρων σε υπηρεσιακά στελέχη επιφορτισμένα με την Αμυνα και την Ασφάλεια του νησιού όπου δραστηριοποιείται, είχε προκαλέσει την καχυποψία των συμμετεχόντων εξαιτίας της στάσης αλλά και των ερωτήσεων που έκανε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία μαζί του.

Η πλέον πρόσφατη υπόθεση κατασκοπείας που βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 και αφορούσε τη δράση δύο Ελλήνων μουσουλμάνων, ενός μάγειρα στο πλοίο της γραμμής Ρόδος - Καστελόριζο και του γραμματέα του τουρκικού προξενείου Ρόδου. Και οι δύο είχαν εμφανιστεί να καταγράφουν δραστηριότητες, αλλά και εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων σε Κω και Νίσυρο


Δεν υπάρχουν σχόλια