Header Ads

Μητροπολιτικά νέα

Φ.1789

Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ»
  

Εν όψει των Εορτών του Πάσχα, ο Κορίνθιος Επιχειρηματίας και ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου για ακόμη μια φορά κατέστη αρωγός και συμπαραστάτης στην σημαντική φιλανθρωπική προσπάθεια, που καταβάλλει η Ι. Μητρόπολή μας μέσω της Τράπεζας Τροφίμων και Ενδυμάτων «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», προσφέροντας χθες Μ. Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022, μεγάλη ποσότητα τροφίμων μακράς διάρκειας για την άμεση ανακούφιση των 1.200 τροφίμων του Ιδρύματος.

Ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας τον κ. Ευάγγελο Παπαϊωάννου για την συνεχή, έμπρακτη στήριξη του στο έργο της Ι. Μητροπόλεως μας και της «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ» ευελπιστούμε η πράξη του να βρει και άλλους μιμητές και ευχόμαστε σε αυτόν και την οικογένεια του «Καλή Ανάσταση»!

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2022 ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» 2 ΤΟΝΝΟΙ ΚΡΕΑΤΑ & 7 ΤΟΝΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΑ 

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε αισίως την Ανάσταση του Κυρίου μας. Η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων «Η ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ», έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την μη διάδοση του ιού covid-19, διένειμε για την επερχόμενη εορτή του Πάσχα, από την 1η Mαρτίου 2022 έως και την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, δύο (2) τόννους κρέατα και κοτόπουλα και επτά (7) τόννους τρόφιμα, ώστε κι εφέτος οι πάσχοντες και αναξιοπαθούντες αδελφοί μας, που φτάνουν τα 1.200 άτομα στην περιοχή της Κορινθίας, να αισθανθούν ότι η «μάνα» Εκκλησία ιδιαίτερα τούτες τις δύσκολες μέρες ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και δεν τους εγκατέλειψε μόνους.

Εκτός από την Ένωση Εφοπλιστών «ΣΥΝΕΝΩΣΗ», που κάθε μήνα μας προσφέρει 92 κουτιά με τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης, τις Ενορίες της πόλεως της Κορίνθου, ιδιώτες εκ της πόλεως μας, η Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, και η Κορινθιακή Εταιρία «ΦΑΡΜΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε προσήλθαν αρωγοί στην σημαντική φιλανθρωπική προσπάθεια που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολή μας Οι υπεύθυνοι Ιερείς και οι εθελοντές της «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ», που διακονήσαμε κι εφέτος την συγκέντρωση των προσφορών και την αξιοκρατική διανομή τους στους έχοντες την ανάγκη, αισθανόμαστε την ιερή υποχρέωση να ευχαριστήσουμε όλους τους ανωτέρω για την αγάπη τους και την έμπρακτη στήριξη τους στο μεγάλο έργο της «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ», ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να πραγματοποιείται και η προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου «κανείς πεινασμένος στην Κορινθία μας», ιδιαιτέρως δε τις Άγιες Μέρες του Πάσχα. Ευχόμαστε δε, σε όλο τον κόσμο «Καλή Ανάσταση», και υγεία προσωπική και οικογενειακή!

ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑΣ




ΟΙ Ι. ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
   

Θ. Λειτουργία επί του Κουβουκλίου του Επιταφίου το πρωί του Μ. Σαββάτου.

Την Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, επί του Κουβουκλίου του Επιταφίου, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιωμένος από Ιερείς και Διακόνους, το Μ. Σάββατο το πρωί, 23 Απριλίου 2022, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου.

Στην Θ. Λειτουργία συμμετείχαν πλήθος πιστών, κυρίως νέων ανθρώπων, οι οποίοι κατέκλυσαν από τα ξημερώματα τον Ι. Ναό προκειμένου να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερη αυτή Ι. Ακολουθία, την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης μας έχει καθιερώσει να τελεί κάθε Μ. Σάββατο από της ενθρονίσεώς του, αλλά και για να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, τέλεσε επίσης το πρωί του Σαββάτου την Θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου στην Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού Λουτρακίου.


Ακολουθία της Αναστάσεως στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.

Οι περιορισμένοι εορτασμοί της παρελθούσης διετίας λόγω της θλιβερής πανδημίας ώθησαν χιλιάδες κυριολεκτικά πιστούς να προσέλθουν στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου, ώστε να συμμετάσχουν στην χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου μας και να συνεορτάσουν με τον Μητροπολίτη τους, τον βοηθό Επίσκοπό τους, τους Ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού και τους συνανθρώπους τους την Εορτή των Εορτών της Ορθοδοξίας μας. Από νωρίς είχαν κατακλύσει τον Ι. Ναό, τον προαύλιο χώρο του και τους γύρω δρόμους και αφού έλαβαν από τα χέρια του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου το Άγιο Φως, κατευθύνθηκαν όλοι μαζί προς τα Προπύλαια του Ι. Ναού, όπου τελέστηκε η Ακολουθία της Αναστάσεως. Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τους χιλιάδες παρισταμένους τόνισε ότι η πίστη μας στον Αναστημένο Θεάνθρωπο μας κάνει να μην φοβόμαστε τίποτα, αφού εκείνος νίκησε μεγαλειωδώς τον θάνατο και κατέστησε και εμάς δίπλα Του αιώνιους νικητές. Από σήμερα, ας κάνουμε μια νέα αρχή και ας συμπορευθούμε με τον Χριστό διατρανώνοντας προς πάσα κατεύθυνση το «Χριστός Ανέστη»!

Μάλιστα, διημείφθη και ένας πολύ όμορφος διάλογος μεταξύ του Ποιμενάρχου μας και των Πιστών, όταν ο ιεροψάλτης, κατά την διάρκεια των «Αίνων» και συγκεκριμένα στο Δοξαστικό, έψελνε το «Αναστάσεως ημέρα … συγχωρήσωμεν πάντας τη Αναστάσει» τον διέκοψε ερωτήσας άπαντες: «Στην αρχή του Τριωδίου εκζητήσαμε συγχώρεση, ώστε να αξιωθούμε να κοινωνήσουμε στην Ανάσταση. Εμείς σήμερα δίδομε συγχώρηση σε όλους;». Για να λάβει ένα μεγαλοπρεπές «Ναι», που αγαλλίασε τις ψυχές όλων των παρισταμένων!

Χριστός Ανέστη!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ




Η Ι. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι. ΝΑΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ & Η ΣΥΝΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΤΑ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ» ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ «ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ.
  

Σε έντονα κατανυκτικό κλίμα και με την αρμόζουσα πνευματική βαρύτητα τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου, σε όλους τους Ι. Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας κατά το εσπέρας της Μ. Παρασκευής, 22 Απριλίου 2022.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου και αμέσως μετά ηγήθηκε της Ι. Λιτανείας, που κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως Κορίνθου στην θέση «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ». Στο σημείο αυτό, όπως είχε προαναγγελθεί, έγινε η καθιερωμένη από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο συνάντηση των έξι (6) Επιταφίων των Ι.

Ναών της πόλεως Κορίνθου και συγκεκριμένα των Ι. Ναών Αποστόλου Παύλου, Αγ. Νικολάου, Αγ. Άννης, Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Αγ. Φωτεινής και Ζωοδόχου Πηγής Α’ Κοιμητηρίου Κορίνθου, που με μεθοδικότητα και άριστη διοργάνωση είχε σχεδιασθεί σε σύσκεψη όλων των Αρχών της πόλεως, στα γραφεία της Ι. Μητροπόλεώς μας υπό τον σεπτό Ποιμενάρχη μας.

Επακολούθησε κοινή Δέηση και το καθιερωμένο «Μήνυμα της ημέρας» από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, που βαθύτατα συγκινημένος από τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδας εξήρε την εκπληκτική παρουσία των Πιστών, που παρά την κατευθυνόμενη από κέντρα αθεΐας και με αφορμή την πανδημία πρόσκληση για αποχή επανήλθαν στα πατρώα ήθη και έθιμα και κατέκλυσαν τις Εκκλησίες. Ο Απ.

Παύλος τόνισε ο Ποιμενάρχης μας, όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Κόρινθο, αφιέρωσε το κήρυγμά του στον Σταυρό του Κυρίου και για αυτό σε πανορθόδοξο επίπεδο κατά την Μ. Παρασκευή, θέλοντας να εκφράσουμε το μήνυμα του Σταυρού διαβάζουμε τμήμα από την Α’ προς Κορινθίους Επιστολή Του. Το μήνυμα του Σταυρού είναι αποδεκτό από ανθρώπους, που έχουν παιδική καρδιά και ψυχή και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος πολύ εύστοχα το αποτύπωσε αυτό στο ποίημα του «Όλα τα παιδιά της γης», που το ειρηνικό και αγαπητικό του μήνυμα έρχεται να ακολουθήσει τα λόγια του Ιησού και του μεγάλου Αποστόλου μας. Επεξήγησε επιπρόσθετα ότι η κάθετη διάσταση του Σταυρού ενώνει ουρανό με την γη, ενώ η οριζόντια διάστασή Του ενώνει τον κόσμο, τους ανθρώπους, την κοινωνία και αν οι άνθρωποι κατανοήσουμε αυτό το νόημα του Σταυρού τότε δεν έχουμε ανάγκη από άλλη βοήθεια, αφού «αυτόματα» μεταβαίνουμε εκ γης προς ουρανό και αγκαλιάζουμε όλον τον κόσμο.

Γιατί τελικά όσο και να προσπαθήσουμε, όσο και να κατακτήσουμε, όσο και να επιδιώξουμε πουθενά δεν θα βρούμε περισσότερη αγάπη από αυτή που μας άφησε παρακαταθήκη ο Αναστηθείς Χριστός!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια